Els nyaps de les grans companyies

Ciutat Habitatge

Les façanes de la nostra ciutat no són, en general, obres arquitectòniques dignes d’admiració. Com a ciutat pobra, les nostres façanes també ho són. Però ens mereixem que les companyies telefòniques, elèctriques… contribueixin a empitjorar-les? Segur que no. I també és segur que cal que algú treballi per millorar-ho. (Fotos: redacció)

A la gent de Santa Coloma ens agrada passejar, voltem pels carrers, omplim fins al límit els (pocs) espais lliures que tenim… —només cal fixar-se en la gentada que hi ha al riu els dies que fa bo—. Malauradament la majoria dels carrers de la nostra ciutat no són bons per passejar-hi; les voreres són estretes i malgirbades, hi ha massa cotxes i pocs aparadors per tafanejar.

I què fem quan anem a voltar? Potser mirem les façanes dels edificis, els balcons i els cartells que hi ha enganxats. Aleshores alcem la vista i veiem les instal·lacions de telefonia, llum i gas que recorren aquestes façanes. És quan et meravelles que les nostres cases tinguin fibra, per exemple, i que funcioni. Com pot ser que les instal·lacions siguin tan destraleres? Com pot ser que pengin cables de diferents proveïments barrejats que un esfereïdor garbuix que penja indolentment de la paret?

Responsabilitat

Quan te n’adones és quan comences a preguntar. Qui n’és el responsable? Les mateixes companyies, elles són responsables de mantenir aquestes instal·lacions. Per què hi ha edificis que en tenen i edificis que no? Com que les façanes són propietat privada, són aquestes mateixes propietats les qui han de donar permís per fer-hi aquestes instal·lacions. Sap la gent que dona permís per a això que li faran tan malament? Suposem que no. És clar que si no hi hagués tot això, no tindríem els serveis que requerim, per tant, fins a cert punt, és raonable que hi hagi veïnes i veïns que cedeixin la seva façana per passar tot aquest cablejat. Tenen dret les companyies a no fer el manteniment adequat? És evident que no, que no tenen dret. És la seva obligació.

Veient com estan els carrers, ens podem preguntar quan vindrà la companyia de torn a solucionar el problema, a fer-hi un cop d’ull i deixar-ho en bones condicions. I en tenim una mostra. Fa poc s’ha reurbanitzat el carrer Sant Just (deu quedar poc per a la inauguració). Les empreses de telefonia van estar-hi treballant, van soterrar les instal·lacions que eren aèries. Algunes veïnes van demanar als operaris si aprofitarien per deixar la façana en condicions, si s’entubaria el cablejat, si solucionarien els problemes que hi havia… La resposta va ser que sí, ara bé…, sembla que aquest sí es referia només al soterrament. En aquest vídeo podeu veure una instal·lació de façana al carrer Sant Just abans que vingués la companyia.

El veïnat del carrer Sant Just segur que confiaria, veient tot d’escales a les façanes, que un cop marxés la gent que hi treballava tot quedaria net i polit, i que ja quedaria sota la seva responsabilitat deixar els façanes boniques perquè fessin conjunt amb el nou carrer i la placeta. Però no, les companyies de telefonia van marxar i no va quedar com s’esperaven. En aquest vídeo podeu veure la instal·lació de la mateixa façana després que vingués la companyia.

És evident que des de les empreses de telefonia no hi ha intenció de millorar les instal·lacions de les façanes. Aprofitar el soterrament era un bon moment per acabar bé la feina. Té la comunitat d’un edifici prou força davant d’aquestes grans organitzacions perquè millorin l’estat de la seva façana? Segurament no. Cal que el veïnat s’organitzi davant de les grans companyies perquè treballin bé i duguin a terme el manteniment adequat, com és la seva obligació? Potser sí. Ara bé, tal vegada el més adequat seria que fos el mateix Ajuntament qui treballés amb les companyies de telefonia i altres perquè complissin amb el seu deure. Al cap i a la fi, són part de la via pública.

Tot esperant que l’Ajuntament es posi les piles a l’hora de reclamar els drets de les colomenques i colomencs a viure en una ciutat més agradable i habitable, us deixem un parell de fotos d’instal·lacions del mateix carrer Sant Just després del pas de les companyies de telefonia. Una oportunitat perduda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *