75 anys de Centre Excursionista Puigcastellar

Cultura Ecologia

L’octubre passat el Centre Excursionista Puigcastellar, el CEP, ha acomplert el 75è aniversari. Des d’Infograma repassem la trajectòria de l’entitat colomenca. De ben segur que ens deixem un grapat de coses. Text i fotografies: Infograma.

Sense la pandèmia, els tres quarts de segle s’haurien celebrat amb actes previs durant un any, de 2020 a 2021, i l’últim acte hagués estat just el que ha esdevingut el primer. El calendari s’ha traslladat i aquesta tardor s’ha iniciat un programa especial d’aniversari que es perllongarà al 2022.

Nascut a la postguerra

L’any 1946, un grup de joves de la Colmena van crear el Centre Excursionista Puigcastellar. Aquest grup integrava la secció de muntanya de l’entitat nascuda el 1916 com a cooperativa de consum i que amb el pas dels anys havia esdevingut associació cultural. El primer president del CEP va ser Quim Varela. “Eren persones amb inquietuds socials. En aquell moment històric, de dura postguerra, el règim franquista només acceptava l’existència d’entitats esportives o vinculades a l’església. El CEP va optar per l’esport i va atraure en un inici a gent aficionada al muntanyisme. Només per sortir de la província on residies et calia un salconduit. Ser soci o sòcia del centre et facilitava aquest tràmit”, ens expliquen Albert Noguera, actual president de l’entitat, i Ferran López, membre de la junta.

Poc a poc, l’entitat va atraure a veïnat colomenc amb inquietuds culturals. Genís Ibáñez , Joan Vicente i Joan Vilaseca són alguns d’ells. Més endavant, es creen les seccions d’arqueologia, esperanto, etc. També apareix una secció de folklore a partir de la qual es fa un grup sardanístic i el Patronat Pro-Aplec. Alguns joves munten l’esplai per a la canalla que encara continua malgrat la desaparició de la majoria d’esplais a la ciutat. Del CEP també neix l’Aula de la Gent Gran que actualment és l’Aula d’Extensió Universitària, una de les entitats jurídiques que es mantenen al CEP com a seu social pròpia i formen part de la Junta.

El local del CEP sempre ha estat el mateix: al carrer Sant Josep número 20. Primer de lloguer i després es va poder comprar. Ser de propietat va animar als socis i sòcies a fer reformes en aquesta casa antiga del barri Centre on fins i tot s’hi troba una biblioteca i encara una petita col·lecció arqueològica.

Actualment el compromís del CEP està en la preservació del patrimoni urbanístic i natural de la ciutat. El centre ha recuperat fonts i vetlla pel sender de gran recorregut GR 92. No ha d’estranyar la seva relació amb entitats veïnals com són la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam i la Plataforma Salvem el Barri Antic que treballen en aquest mateix sentit.

El CEP és una entitat polièdrica. Diverses entitats, amb NIF propi, mantenen al centre com espai de referència.

Resistir a la pandèmia

La pandèmia ha fet abaixar el nombre de persones sòcies. S’havia arribat a superar les 700 i en aquests moments són 644. N’hi ha qui fa molts anys que està vinculat al CEP i s’hi fa un especial reconeixement quan s’acompleixen 25, 50 i fins i tot 60 anys de ser soci o sòcia. La quota anual s’intenta que estigui a l’abast de tothom. Fins els 18 anys és de 25 €, la individual és de 40 € i la familiar és de 60 €.

L’entitat està integrada per colomencs i colomenques. Sovint, n’hi ha qui marxa de Gramenet però decideix seguir sent del CEP. El Centre i el seu butlletí trimestral esdevenen un nexe d’unió amb la ciutat on has nascut o has passat una part de la teva vida.

Cal destacar que han estat membres del CEP els que han trobat les peces més emblemàtiques d’aquest poblat i que actualment es poden veure al Museu Torre Balldovina.

Fet i fet la subvenció per al centre era no res. Mantenir el local és car, també es paga a una persona de neteja i una altra de gestió administrativa.

El relleu generacional costa i preocupa com passa a altres associacions. A la gent jove li costa fer-se sòcia i, sobretot, formar part de la junta. Dur a terme activitats s’ha fet molt farragós, cal sol·licitar permís per a tot i sovint l’administració no el concedeix. “Abans no es podia fer segons què a causa de la dictadura, i ara ens ho impedeix la burocràcia. De ben segur que és molt més avorrit lluitar contra la “burrocràcia” —ens comenten rient l’Albert i el Ferran—. Com a exemple, fa uns anys, a l’esmorzar ibèric hi fèiem una botifarrada, ara ens hem de portar la botifarra cuita de casa… Els hem proposat un munt d’alternatives per evitar el risc d’incendi però no les han acceptat”.

Formar part d’una federació

El Centre Excursionista Puigcastellar forma part de la Federació Excursionista de Catalunya. Algunes entitats del CEP estan integrades a altres xarxes. Estar en una federació implica coordinació, informar del que fas a nivell de tota Catalunya.

La Federació es divideix en vegueries i el centre colomenc pertany a la del Barcelonès Nord.

El CEP, a més, forma part d’organismes oficials com són el Consorci del Parc de la Serralada de Marina, Consorci del Besòs, el Patronat del Poblat Ibèric…

Amb gairebé 700 persones sòcies sovint es té la sensació que s’és poca gent per al volum d’activitats i espais on s’hi forma part

El butlletí

Un dels grans esforços del CEP és mantenir el butlletí, la publicació trimestral i en paper que aviat arribarà al número 150. A la gent sòcia li agrada rebre aquesta revista de 32 pàgines de mitjana, de portada en color i pàgines en blanc i negre per estalviar costos. “Fa il·lusió rebre-la, trobar-te-la per casa quan no la busques, és molt diferent si la féssim només online. Si no fessis per entrar a la web, -tot i sent totalment en color- no la veuries”, ens explica el Ferran que n’és el director.

El butlletí explica les activitats de l’entitat, però també hi ha opinió i notícies de ciutat. I també anuncis que fan possible que es publiqui. S’ha previst que tingui un protagonisme especial en els actes d’aniversari. “La idea és fer un butlletí de 75 pàgines per a la cloenda de la celebració de l’aniversari, a color. El mes de setembre de 2022 també hi ha prevista una exposició al museu sobre l’entitat.”

Us deixem el vídeo d’homenatge al Centre realitzat per Gramenet TV i que va ser projectat a l’acte del passat 27 d’octubre a la biblioteca Singuerlín

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *