Adéu a Les Tannines

Ciutat Destaquem

Les Tannines han tancat. Aquest negoci colomenc era molt més que una vinoteca. Amb el pas del temps i el caliu de la Cris i la Rosi, havia esdevingut un espai especial, de trobada i de conversa. La seva pèrdua suposarà un buit per a moltes tannineres i tanniners. Il·lustració: piliparra.

“A partir d’ara, on anirem?” Es preguntaven el passat 18 de setembre, un grapat de tannineres i tanniners. Era un diumenge al migdia i es trobava un munt de gent, molta colomenca, a la cantonada dels carrers Sant Carles i Major, ballant, enraonant, bevent o menjant, o tot alhora.

Tothom, malgrat els somriures i l’ambient festiu de la trobada, trist. I la majoria, també emprenyat. “De debò que hem de deixar perdre «Les Tannines» per unes maleïdes lleis de mercat? No s’hi pot fer res?”, es debatia a diferents converses.

I és que no era una festa, sinó un punt i final. Aquesta tardor, les colomenques i colomencs ens hem hagut d’acomiadar de Les Tannines, la petita i emblemàtica vinoteca ubicada al carrer Sant Carles número 5. Un local de referència on es podia assaborir un bon vi acompanyat d’una tapa molona com els agradava anunciar-la, anar a sopar o fer el vermut, i, sobretot, conversar. Conversar amb amigues i amics, amb qui tenia una ideologia diferent, amb qui mai ho haguessis fet si no fos per coincidir a Les Tannines. Perquè aquesta era la màgia d’aquesta vinoteca. La Cris i la Rosi, les seves ànimes i cambreres sàvies en l’ofici, havien imbuït a l’establiment una fraternitat que et feia gaudir d’aquell moment i d’estar amb altres.

Les Tannines tanquen perquè la propietària del local l’ha venut i el nou propietari no vol continuar amb aquest lloguer i ha decidit muntar el seu propi negoci de pizzes que ja té presència a la ciutat. Diversos motius han fet inviable el trasllat de la vinoteca a un altre lloc.

El local combinava l’ambient dels cafès i bodegues de principis del segle XX, on no calia anar amb ningú per fer tertúlia a la barra, amb un aspecte ben actual. S’hi aprofitava tot l’espai i en pocs metres també s’hi encabia algun racó discret per a les converses més íntimes.

Que tanquin Les Tannines se suma a altres pèrdues d’establiments únics de Santa Coloma de Gramenet. Fa uns mesos ens vam acomiadar de la cansaladeria Cal Nen, una de les botigues més antigues i probablement la més bonica de la ciutat. Ara, la vinoteca que ens enorgullia. Negocis que han donat identitat al barri antic i que el govern municipal no ha fet res per conservar. Tot el contrari. Les polítiques actives del govern municipal possibiliten l’enderroc de les edificacions antigues; l’absència de polítiques de protecció als petits comerços i a les persones que en són propietàries i hi treballen, possibiliten que els establiments perdin identitat i passin a estar a mans de franquícies. No és casual que a Cal Nen s’instal·li l’oficina de Culmia, la immobiliària que vol construir el gratacels a la plaça de la Vila. Tampoc és casual que la Rosi i la Cris hagin de marxar perquè no poden assumir el cost del seu petit local i l’ocupi un altre negoci.

L’equip d’Infograma vol dedicar a la família taninnaire i especialment a la Rosi i la Cris la il·lustració de la nostra companya piliparra. Arreveure!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *