Pàrquing pl. vila Santa Coloma

Admesa querella penal contra càrrecs de l’Ajuntament pel PERI Santa Coloma Vella II

Ciutat Destaquem

El passat 19 de febrer, la Plataforma Salvem el Barri Antic difonia a través de les xarxes que s’havia admès a tràmit al jutjat una querella contra dos càrrecs polítics i un directiu de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per presumpta prevaricació urbanística, coaccions i revelació d’informació privilegiada. La demanda per part d’un veí afectat no ha estranyat a l’entitat ciutadana, però sorprèn la possible reincidència en un ajuntament ja esquitxat fa pocs anys per la trama urbanística del Cas Pretòria. Foto: Albert Azurmendi.

Un plantejament urbanístic qüestionat

Segons sembla la querella, admesa a tràmit el passat 28 de gener de 2021, està actualment en fase d’investigació per tal d’esbrinar els fets denunciats. Aquesta demanda tindria a veure amb el PERI Santa Coloma Vella II, planejament urbanístic que ha enfrontat l’entitat veïnal des de la seva constitució (maig 2018) i el consistori.

Anteriorment, altres veus ja havien denunciat públicament indicis d’un tracte de favor cap el Banc Sabadell. El Banc Sabadell i Sabadell Real Estate-Grup Solvia han estat els propietaris majoritaris de les finques incloses en aquesta unitat d’actuació des de l’any 2013 a partir de l’execució hipotecària de les finques. Ho han estat des de la defunció del primer promotor (Francisco Ortega) i que la crisi econòmica fes aturar les obres, l’any 2004. Veïns i la mateixa Plataforma assenyalen com un exemple paradigmàtic de les irregularitats l’adjudicació del pàrquing a l’entitat bancària per part de l’Ajuntament, l’any 2018. L’agost de 2019 el Banc Sabadell acorda la venda del 100 % de la seva promotora immobiliària Solvia al fons voltor de capital risc especulatiu nord-americà Oaktree, ubicat a Los Angeles.

Fa dos anys

Cal remuntar-se dos anys enrere, a l’anterior equip de govern, també del PSC, amb l’actual alcaldessa (Núria Parlon) però amb dos polítics diferents al capdavant d’Urbanisme: Lídia Montero (2a Tinenta d’alcaldessa executiva de l’Àrea de Serveis Territorials i Urbanisme) i Jordi Mas (regidor d’Urbanisme), així com Miquel Roig (arquitecte municipal i màxim responsable dels serveis tècnics d’urbanisme).

En el Ple del 17 de desembre de 2018, es proposa l’aprovació inicial d’un expedient d’adjudicació directa a favor del Banc Sabadell, SA. A aquesta entitat bancària se li concedia l’ús privat del subsol (fins llavors de titularitat pública) situat a la rambla de Sant Sebastià amb la confluència de l’avinguda de la Generalitat per tal de fer la gestió d’un pàrquing soterrat. Aquest expedient, relacionat amb el PERI Santa Coloma Vella II, ja havia patit altres modificacions d’ençà la seva aprovació l’any 2000 i té relació amb la querella actualment presentada al jutjat.

Denúncies anunciades

Segons la Plataforma Salvem el Barri Antic, tal com ja va esmentar el principal grup de l’oposició SOM Gramenet en aquell Ple, aquesta aprovació permetia tirar endavant un projecte d’edificació residencial i comercial en ple centre de la ciutat sense complir amb les obligacions fixades per la normativa vigent. Una normativa que obliga a destinar una superfície mínima d’aparcament en funció del nombre d’habitatges i de la superfície comercial, i a encabir-la en el mateix solar.

L’Ajuntament adjudica de manera directa i sense concurrència l’aparcament al Banc Sabadell. Ho fa amb un valor inferior al que correspon des del punt de vista urbanístic perquè admet usos terciaris i comercials d’acord amb el PERI de 2010

La concessió del subsòl per a pàrquing suposava per al Banc Sabadell un benefici econòmic més elevat perquè el podia aprofitar com a superfície comercial. Va en contra de la normativa que assenyala que les places d’aparcament no han de ser per explotació, sinó per als habitatges. Sens dubte que cap altre veí o veïna del barri antic, amb aprofitaments urbanístics molt inferiors, havia rebut abans aquest bon tracte municipal.

A més, les normes que invocava aquest projecte no el podien afectar. Aquest subsòl no s’inclou en l’àmbit de la modificació aprovada el 2015 i, per tant, no en podien fixar cap determinació.

Pressumpta informació privilegiada

Un dels fets, en procés d’investigacció arran de la querella, és l’adquisició per part de Banc Sabadell – Sabadell Real State de diverses finques -on residien inquilins amb contractes indefinits- tres mesos abans de l’aprovació inicial del Projecte de Reparcel·lació de l’any 2016

En la querella s’exposa que el projecte es va aprovar inicialment el 22 de desembre de 2015 i, tot seguit, es va iniciar el període d’exposició pública. Prèviament, en data 30 de setembre de 2015, s’havien incorporat diverses finques propietat ja de Banc Sabadell, però que l’entitat bancària va inscriure posteriorment al Registre de la Propietat. En concret, el 15 de novembre de 2015.

A més, es dona el cas que, segons s’indica en la querella, professionals anteriorment contractats per Banc Sabadell haurien passat a treballar, en un contracte menor, a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Posteriorment, aquests professionals van retornar de nou a Banc Sabadell.

El fantasma del Pretòria

Sembla que el govern municipal del PSC no va tenir prou amb el disbarat del CUBICS, una obra especulativa vinculada al cas Pretòria per la qual va ser condemnat l’alcalde també d’aquest partit Bartomeu Muñoz. Per això, des de la Plataforma Salvem el Barri Antic esperen una actuació decidida de la justícia davant aquesta querella penal i que es faci una acció clara de transparència i informació pública.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *