Informació Santa Coloma de Gramenet

Ateneu Línea Uno: Reobrirem el Línea!

Cultura

El mes de març de 2020, el Línea Uno ha de tancar: es cancel·len activitats i actuacions a causa del COVID 19. El pronòstic és greu. El bar nocturn més antic de Gramenet sembla que no sobreviurà a la pandèmia. Però els seus 37 anys d’història no poden haver passat en va. La gent s’estima el Línea Uno, des del temps que s’anomenava Nazarín. El local, situat al carrer Sant Josep 48, és un espai de trobada i de dinamització cultural que cal preservar. Resulta inconcebible trobar-se’l tancat quan acabi el confinament.  El 24 de juny l’Ateneu Línea Uno ho fa públic en un manifest titulat “Reobrirem el Línea Uno”.  Entrevistem al Grup Impulsor Ateneu Línea Uno. (Il·lustració d’Azagra i fotografia de Lluís M. Montanero Montero)

Què ha significat per vosaltres i per a la gent de Santa Coloma el Línea Uno?
El Línea Uno sempre ha estat un lloc de trobada i on guarir-se les ferides, on abraçar la vida, on iniciar i mantenir noves relacions, un lloc d’acollida i refugi de somiadors. Un bar musical on escoltar les cançons de rock, rumba, reggae, blues que formen part de la història vital de cadascú. Un espai de concerts on acompanyar amics i amigues musiques en els primers passos en el directe. Un referent de la nit de Santa Coloma per on han passat músics consagrats i cantautors i cantautores en pràctiques. Es el bar degà amb més de 1.200 concerts fets.

Grup Impulsor Ateneu Línea Uno: qui sou i per què hi sou? L’Ateneu neix quan tanca el bar?
Som un grup d’amics i amigues que volem mantenir la flama del Línea i alhora remarcar l’accent amb la música, les exposicions, els recitals de poesia, les presentacions de llibres… Perquè sabem que la cultura, la de petit format és necessària, és imprescindible, i estem convençuts que hi ha molta més gent que també ho pensa. Santa Coloma ha crescut des de cada carrer, des de cada espai…
Un cop es va tancar el Línea teníem clar que calia reinventar-lo sense perdre l’esperit original.

“Reobrirem el Línea” va més enllà d’una declaració d’intencions?
És un fet. S’ha rehabilitat l’interior, gràcies a la col·laboració d’artistes del graffiti i d’amics pintors, ebenistes, paletes…Estem fent un espai més acollidor i on els artistes encara siguin més el centre. Avancem malgrat les dificultats, però cada cop estem més a prop.

El passat 12 de desembre ompliu el Sagarra amb un Festival de Línea Uno amb les actuacions d’El Ferchu, Laura Lázaro i De la Carmela. Quin va ser l’objectiu? Penseu fer-ne més?
En primer lloc era una posada de llarg i una presentació de que -com ja hem explicat- això va de debò. També una forma de que molta gent que volia aportar d’alguna forma pogués fer-ho. En el projecte de l’Ateneu volem sortir més al carrer, amb festivals relacionats amb diverses temàtiques, festivitats i estils musicals.
Hem d’agrair el suport del servei de cultura de l’Ajuntament,  el fet de ser sensibles al projecte, de reconèixer la trajectòria del Línea i ajudar-nos a que el Festival fos tot un èxit.

Festival Línea Uno al Teatre Sagarra

Feu una aposta clara pel talent local. Per què? Què oferiu als artistes i què us aporten ells?
Farem una aposta clara pels joves que comencen, per fer una regeneració dels artistes i del públic, volem crear sinergies clares entre totes, un espai d’assaig i d’actuacions. El Línea sempre ha tingut col·laboracions amb altres entitats de la ciutat, i això ho volem reforçar, que sigui un espai obert.

Estem en plena pandèmia, confieu en que el projecte podrà tirar endavant malgrat la situació de crisi?
Cada cop estem més a prop. Nosaltres fem el que toca: posar esperança i il·lusió. En una dita de Galeano: “Crear y luchar son nuestra forma de decirles a los compañeros caidos: Tu no moriste contigo”. I quan puguem obrir farem un brindis per molts amics i amigues i companys que ens han deixat aquests mesos darrers, començant pel primer propietari, el Pepe Rider, o la Carme Palma que va recolzar els actes realitzats al voltant del Dia de la Lluita contra Sida o el Angelito un entranyable heavy del Línea.

Com us financeu i com espereu seguir fent-ho?
Hem tingut força dificultats com tothom del gremi de la restauració, a Santa Coloma ja han tancat definitivament alguns restaurants i el món de la cultura, sobretot aquella que li cal el contacte amb els espectadors, esta patint molt. Volem que quan arribi la nova normalitat hi hagi oportunitats a la ciutat.
Hem de donar les gràcies a la implicació i recolzament de la gairebé quarantena de socis, a les aportacions, les rifes, l’èxit del festival…Un cop obrim, a més dels ingressos del dia a dia com a bar, cercarem propostes innovadores per continuar creixent i mantenint l’activitat. Volem donar tot el que tenim, tot el que recaptem, volem retornar-ho com un Ateneu cultural, continuar sent un dels principals impulsors culturals de la ciutat.

I si es vol estar al dia del que feu…
Ens calen més socis, necessitem més gent que s’engresqui en el projecte, però també que ens segueixi a les xarxes socials, al facebook escoltant el Podcast que fem setmanalment. I també a la web

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.