Buscant la normalitat a les escoles

Destaquem Educació

Avui 6 de setembre comencen les classes a les escoles de Santa Coloma, un dia després que la resta de Catalunya per la Festa Major. Demà ho faran els instituts. Tot sembla indicar que aquest curs serà el de la tornada a la normalitat, després de més de dos anys amb alteracions degudes a la pandèmia i a les reivindicacions del professorat. Foto i Text: Redacció

Sorpresa. Així es podria definir en una paraula l’inici de curs. Sorpresa perquè tot és més normal del que es podia preveure a finals de juny. El professorat mantenia les seves reivindicacions i el Departament d’Educació afirmava que no es mouria del seu posicionament. Com a resposta, el professorat va convocar dos dies de vaga per al setembre, la primera de les quals havia de ser demà dia 7.

Però tot això va saltar pels aires fa pocs dies, quan Educació va fer una oferta sobre una de les principals reivindicacions del professorat: reduir a partir de l’1 de gener de 2023 l’hora de classe de més que feien els docents des de fa gairebé 10 anys a canvi de desconvocar les vagues i seure a negociar les altres demandes. Recuperar aquesta hora era important per al professorat, ja que permet tenir més temps per preparar les classes, coordinar o atendre les famílies. A més comporta la incorporació de 3.500 docents per cobrir l’horari lectiu. Els sindicats van acceptar l’oferta i el curs començarà  amb un ambient més relaxat.

També més relaxats respecte l’altre tema que ha marcat els darrers cursos, la pandèmia. S’aixequen les últimes restriccions que existien, no caldrà ventilar constantment les aules, els grups podran interactuar en qualsevol espai i la necessitat de neteja torna als nivells habituals. En principi, doncs, normalitat.

Fins i tot calma momentània en l’aplicació de l’idioma a les aules. El Departament d’Educació ha comunicat que els centres escolars no hauran d’aplicar el 25 % de castellà. La qüestió, en tot cas, continua judicialitzada.

Tot i així caldrà veure com evoluciona l’any escolar. Primer, per l’inici de curs avançat, amb horari intensiu durant el mes de setembre, un experiment no consensuat que caldrà analitzar a posteriori, perquè ja no té marxa enrere. La progressiva aplicació dels nous curriculums, més competencials i menys memorístics, serà també tema de seguiment. I a Santa Coloma l’Institut 9 serà punt d’atenció, en ser un dels 13 centres de tot Catalunya que aplicarà el batxillerat general, una prova pilot que dona alternativa a la distinció tradicional entre lletres i ciències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.