Canvi climàtic: matar el missatger

Destaquem Drets Ecologia

En aquests moments on tothom parla d’onades de calor, de canvi climàtic, de crisi d’aliments i d’energia, han aparegut de nou els negacionistes de tot plegat, però amb noves estratègies: una d’elles, apuntar contra els ecologistes. Text: Joan Devis, Centre d’estudis de la natura del Barcelonès Nord. Foto: pixabay

Ja no els cal parlar del canvi climàtic (cosa evident), si més no, ara toca disparar contra el missatger:

  •  Que si són transmissors de males notícies. – La solució vindrà de la mà de la tecnologia, amb renovables, fusió nuclear, hidrogen verd, dessaladores…
  • Que si postulen el final de la nostra civilització (occidental, oriental, del nord i del sud). – La humanitat ha demostrat nombroses vegades la seva capacitat de supervivència i adaptació.
  • Que si amb el decreixement postulen el final del nostre sistema de vida. – Es pot créixer de forma sostenible, aquesta gent ens vol portar a l’època de les cavernes.

Per als negacionistes actuals és la seva proposta per salvar el depredador sistema d’extracció de recursos i matèries primeres. No els importa la gran quantitat d’informes que mostren la impossibilitat de seguir per aquest camí. Provocar la ceguera és un fet intencionat, treballant des de governs, administracions, mitjans de comunicació i poders ocults, amb propaganda ben travada en la psicologia de la gent. 

Tot plegat se sembla a les contínues reculades que al llarg de 2000 anys han tingut les grans religions. S’han adaptat a les evidències evolutives, a les evidències astronòmiques, a les evidències de la natura, … i continuaran reculant, però sense admetre el fons de la qüestió: Deu no existeix.

De forma similar els negacionistes no han parat de postular tota mena d’arguments, però ara sobretot escarnint científics, organitzacions internacionals, associacions… tots aquells missatgers que parlen del fons de la qüestió: El sistema de producció capitalista, únic culpable de la situació. 

El canvi climàtic és una realitat aclaparadora que es mostra de formes diferents, com ara onades de calor, incendis devastadors, temporals impredictibles, pujada de temperatura dels oceans, pèrdua de biodiversitat, conflictes armats pels recursos naturals (aigua, minerals, petroli…). La llista és ara per ara interminable(1).

Fig. 1. La temperatura mitjana anual a Catalunya s’ha incrementat a un ritme de +0,26º C/decenni, des de 1950. Fons: Informe Canvi climàtic a la conca mediterrània. Es pot consultar a: [https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf]. Publicat 22/9/2020.

Van passant els dies, els mesos, els anys… I molta gent continua vivint com si res, tot i les innumerables crisis que tenim a sobre(2). Tenim les nostres raons: volem viatjar i visitar terres exòtiques, volem consumir productes tecnològicament avançats, volem vestir a la moda, volem que ens portin les compres a casa, volem viure feliços i despreocupats… i ens oblidem que la solució està en les nostres mans: Decréixer per viure millor o si voleu, disminuir el nostre consum.

I això no vol dir tornar a les cavernes, no. Mirar de consumir menys, allunyar-se dels bancs, donar segona vida (o tercera, o quarta…) a les coses que diàriament utilitzem, és el camí per no autodestruir-nos. Començar a pensar a adaptar-se als canvis mediambientals que ja tenim a sobre.

Matar el missatger, aquesta és la seva proposta per defensar interessos foscos i assassins. Però és l’última línia de defensa, ja no els queda res més davant les evidències. Molts de nosaltres ho sabem i hem de perseverar en la desintegració del sistema de producció capitalista.

PD. Per si algú té dubtes recomano llegir la nota de Antonio Turiel «Respuestas a los muy honorables dioputados y diputadas» en [https://crashoil.blogspot.com/2022/09/cr.html] publicat el 18 de setembre de 2022


(1) L’informe del grup II de l’IPCC afirma que hi ha una clara interdependència del clima, la biodiversitat i el model socioeconòmic. Es pot consultar a [https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-working-group-ii/]. Publicat el 28/2/22.

(2) El 28 de juliol de 2022 la humanitat ha esgotat els recursos naturals disponibles per tot l’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *