Cases sense gent: la SAREB a Santa Coloma

Habitatge

Fa només unes setmanes, a finals de juliol, la SAREB va signar un acord amb l’Ajuntament per a la cessió temporal de 220 habitatges per a finalitats socials destinats a lloguer assequible. La durada de l’acord serà de només 4 anys prorrogables per 4 més

Es tracta d’un acord similar al d’altres municipis com Barcelona, Calafell, L’Hospitalet, Vilafranca i Badalona. Aquests pisos tindran una contraprestació de 125 € mensuals que l’Ajuntament pagarà a la SAREB i una carència de tres mesos mentre que els que cedeixi ocupats la xifra serà de 75 € al més amb carència de sis mesos. En cas que s’hagin d’adequar, l’Ajuntament i la SAREB compartiran les depeses que generi l’arrendament fins a un màxim de 7.000 €.

Una mesura important del Pacte Local per la recuperació

El recent Pacte Local per a la recuperació social, econòmica i cultural de Santa Coloma de Gramenet, signat també a finals de juliol per tots els partits polítics presents al consistori arran de la crisi del coronavirus, reconeix la magnitud del problema i proposa l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer entre altres mesures destacades com prevenir la pèrdua de l’habitatge amb nous ajuts municipals.

Afectats per la SAREB

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, segons uns dels seus membres, Juan Pastor, desconeix quants habitatges desocupats n’hi ha realment a la ciutat, però calculen que són molts més de 220, i que aquesta xifra és insuficient. Consideren que no se sap en quines condicions estan aquests pisos i suposen que la majoria ja estan ocupats: Com es gestionaran si ja estan vivint famílies amb necessitat?

També diuen que la majoria dels desnonaments actuals són precisament de la SAREB i que en aquest tema s’ha fet molt poc fins ara.. Per això han demanat una reunió urgent a l’Ajuntament de la que encara no tenen resposta. Mentrestant, aquest mes de setembre ja estan programats diversos desnonaments, i el servei d’assessorament personal de la PAH ha tornat a obrir les portes aquesta mateixa setmana, amb les mesures de seguretat marcades per la pandèmia. L’any 2015 la PAH va fer una campanya sota el lema ‘La SAREB és nostra i les seves cases també’, perquè el que demanen és la gestió pública d’aquesta entitat.

Preocupació de la Defensora de la Ciutadania

La delicada realitat actual de l’habitatge a la nostra ciutat és una de les preocupacions destacades de la Defensora de la Ciutadania recollida en el seu darrer informe al Ple municipal. En aquest document expressa que el problema de l’habitatge és una realitat colpidora i una problemàtica estructural; que és cert que no es requereix d’una resposta i intervenció únicament des de l’àmbit local, sinó que cal tenir una visió més general i de problema d’estat.

També planteja que malgrat les competències sobre l’habitatge estan compartides i són desiguals entre les tres administracions: local, autonòmica i estatal, cal evidenciar que la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet també està sent víctima directa de l’especulació, l’encariment i la inestabilitat per garantir i mantenir un dret fonamental de les persones que a diari s’està veient vulnerat, com és el dret a l’habitatge. Llavors no val amb garantir un sostre, cal garantir una llar segura i confortable que sostingui les fragilitats de qualsevol nucli familiar. Parlem de famílies nombroses, monoparentals, reconstituïdes amb filles i fills a càrrec que viuen a Santa Coloma.

Des de que va començar el passat setembre com a Defensora, és estranya la setmana que no ha rebut visita de persones colomenques que pateixen directament la inseguretat que suposa no disposar d’un habitatge digne, estable, amb garanties d’habitabilitat mínimes que dignifiquin la vida de les persones. Els desnonaments setmanals a la nostra ciutat són una realitat constatable. El risc de perdre la casa, la inestabilitat de les famílies per fer front a les despeses d’habitatge, l’encariment dels preus de lloguer a l’Àrea metropolitana de Barcelona, del què Santa Coloma no en queda pas exclosa.

I aquest apartat de l’informe acaba concloent: Tots aquests motius i molts d’altres no expressats ni descrits en aquest informe m’empenyen a evidenciar que aquest problema és una realitat que, malauradament, s’està cronificant i ens obliga a totes a contribuir per buscar respostes i solucions. Des de l’àmbit local i supralocal, sense mirar cap a un altre costat. I si en algun moment algú pot senyalar que el problema no és de la nostra competència, quan aquest afecta a la nostra ciutadania, és de la nostra incumbència.

L’important d’aquesta notícia és saber si aquest primer acord amb la SAREB repercutirà realment en la creació d’un parc municipal d’habitatge públic que tant necessita la ciutat, amb informació, transparència i participació. Com diu l’apartat d’Emergència habitacional i canvi climàtic del Pacte Local: Com a conseqüència del la Crisi del COVID, les desigualtats han crescut i es fa necessari un pla de xoc per disposar de més habitatge d’emergència.

SAREB és l’acrònim de Societat de gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària. És el ‘banc dolent’ creat pel govern del PP en el 2012, una societat anònima de gestió d’actius tòxics, tant de pisos com sòls i hipoteques de caixes i bancs intervinguts, comprats amb diners públics davant la mala gestió financera i males pràctiques d’aquests bancs i dels seus avaluadors. Es van comprar a traves del Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria-FROB (en un 45 % del capital total). Són, principalment, el BFA, Bankia, Catalunya Caixa, Nova Caixa Galicia, Banco Gallego i Banco de Valencia. Però el seu principal objectiu es maximitzar la seva rendibilitat i per això disposa de diversos avantatges legals que no apliquen a d’altres societats anònimes.

3 thoughts on “Cases sense gent: la SAREB a Santa Coloma

  1. Me gustaría saber como puedo acceder a un piso de éstos de la Sareb ya que yo en noviembre tengo desahucio con una menor de 17 años.
    Podrían dejarme un piso de Sareb a buen precio?
    Por favor necesito una respuesta

    1. Hasta donde nosotros sabemos, por ahora sólo se ha firmado el convenio entre Ayuntamiento y SAREB.
      En tu situación te podría ser muy útil dirigirte a la PAHV-Gramenet (los jueves a les 19 h, en el Ateneu Julia Romera, c. Sant Ramon, 51), si no lo has hecho ya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *