Celestí Boada

Celestí Boada, l’alcalde sense memòria

Memòria

La ciutat de Santa Coloma, la republicana Gramenet del Besòs, ha oblidat el seu alcalde afusellat pel règim franquista. Enguany, l’Ajuntament sembla fer unes tímides passes per recordar-lo. Les restes mortals de Celestí Boada es troben al Fossar de la Pedrera de Montjuïc, però el seu nom ni tan sols apareix inscrit a les columnes que esmenten les víctimes. (Fotos: Infograma)

El 18 d’octubre de 1939 va ser assassinat Celestí Boada Salvador al Camp de la Bota. Avui es commemora el 82è aniversari. Just fa un any, a Infograma, publicàvem article sobre els dèficits de memòria a Gramenet i dedicàvem l’article in memoriam de l’alcalde afusellat al Camp de la Bota.

Alguna cosa sembla haver canviat en l’àmbit municipal. La figura de l’alcalde republicà té especial rellevància en el programa de memòria històrica d’aquest últim trimestre de 2021. Enguany, per primera vegada, l’Ajuntament s’estrena en l’organització de l’homenatge a Celestí Boada, en el monument dedicat a la seva memòria ubicat a la rambla del Fondo, a tocar el municipi de Badalona. Es durà a terme just avui, a les 18 h.

Monument dedicat a l’alcalde Celestí Boada.

Fins fa pocs dies el consistori hi ha fet algunes obres que, segons s’informa en el mateix programa, suposen una millora de la senyalització i la informació. En el moment de la fotografia, el passat 13 d’octubre, s’hi estava pintant. També, el proper dijous, hi ha previst el visionat d’una entrevista feta a la seva filla Montserrat Boada, una dona de gairebé noranta anys que va presenciar de nena l’arrest del pare, i, finalment, la posada en marxa dels Premis Alcalde Boada, una iniciativa nova de la formació local d’ERC.

L’acte d’homenatge a l’alcalde ha estat una de les activitats fetes en el marc de la Diada nacional de Catalunya, l’11 de Setembre. Un homenatge impulsat en un inici per ERC on s’ubicava inicialment el monument -a la cruïlla de l’avinguda Francesc Macià amb carrer Santa Anna-, i que va recuperar Gent de Gramenet -posteriorment Som Gramenet, i també la CUP- ja a la ubicació actual, fins a ampliar-se els darrers anys en actes unitaris impulsats per l’ANC. Mai s’hi ha sumat ni l’Ajuntament ni el PSC. En un dia com avui, 18 d’octubre, també s’han desenvolupat actes de record front la casa on vivia. És la Comissió Antifeixista 27 de Gener qui ha fet propostes d’accions de record i reivindicació de la seva figura. Tots aquets grups han demanat any rere any a l’ajuntament la millora del contingut sobre la raó de ser i la ubicació de la informació del monument. També, una reclamació força extensa ha estat el canvi del seu emplaçament que no sembla haver-se previst per l’actual govern municipal.

Aquesta proposta s’explica pel difícil accés al monument i, també, perquè l’emplaçament on es troba no té cap significat en el recorregut vital de Celestí Boada. Nascut al Poble Nou va residir després de casat al Bon Pastor (en aquell moment, aquest barri barceloní formava part del nostre terme municipal) i posteriorment, al formar part del govern municipal, es va traslladar amb la família a viure al centre de Gramenet, en concret, a la casa del carrer Major número 9 (coneguda actualment per la lleteria Ca la Fina). D’ofici pagès, tant les terres que conreava –prop del parc Europa- com la casa on residia eren de lloguer.

Resta pendent, un any més, el reconeixement a l’alcalde ja sigui dedicant-li un carrer, una plaça o algun equipament. Sorprèn que es mantingui un nomenclàtor de vies públiques amb tants noms de sants i verges (probablement dels percentatges més alts a tota Catalunya), i no s’acordi aquest canvi de nom. De ben segur que moltes veïnes i veïns de les anomenades “Ciutadella” amb un total de quatre carrers dits igual; “Santa Coloma” o “Pare/Sant Benet” també duplicats no farien escarafalls al canvi. Són carrers amb poc veïnat, propers al seu domicili, on va viure els seus darrers anys i d’on fou pres. Tampoc s’ha afavorit que cap centre adopti el seu nom encara que algun centre educatiu públic continua optant pel santoral i es mantinguin noms com “Numància”, cèlebre per una guerra. Cal recordar el compromís institucional incomplert de dedicar a Celestí Boada la nova plaça que s’ha de fer on és l’edifici de l’antic ambulatori, al costat de la Plaça Manent.

Celestí Boada i Salvador, un nom que no es troba al Fossar de la Pedrera

La figura de Celestí Boada Salvador pateix un altre greuge històric. Més enllà de Gramenet, ja a Barcelona ens trobem amb un menysteniment inexplicable. Al Fossar de la Pedrera, on va ser exhumat com tants altres republicans i republicanes assassinades pel règim franquista, s’erigeixen unes columnes amb els noms i cognoms de bona part d’ells, ordenats alfabèticament. Sorprèn que el nom de l’alcalde, Celestí Boada i Salvador, no es trobi en el lloc que li pertoca.

Un error greu al qual esperem que ben aviat els responsables de memòria històrica a escala local facin gestions per posar-hi ràpida solució.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.