Concentració de l'assemblea de treballadores a la porta de l'Institut Terra Roja aquest dimecres 21 d'octubre. Foto: Redacció

Comencen les mobilitzacions a l’Institut Terra Roja

Educació

L’anunci de vaga per part de l’assemblea de treballadores de l’Institut Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet per defensar el Pla d’obertura consensuat per la comunitat educativa del centre comença a fer moure fitxa al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Foto: Redacció

El passat 1 d’octubre, tal com vam informar en primícia a Infograma, l’Assemblea de Treballadores de l’Institut Terra Roja va decidir convocar vaga parcial i indefinida. Un cop registrada la vaga han donat inici les mobilitzacions aquest mateix dimecres 21 d’octubre, al migdia, a les portes de l’institut. La previsió de l’inici de la vaga ha estat anunciada per dimecres 28 d’octubre.

Amb la convocatòria de vaga les convocants volen defensar el pla d’obertura consensuat amb el conjunt de la comunitat educativa del centre i que el Departament d’Educació de la Generalitat ha obligat a retirar. Un pla que, segons l’assemblea de treballadores, es basa en “aules no massificades en temps de COVID davant l’incompliment del Departament de posar recursos necessaris als centres públics”.

Inici de mobilitzacions i vaga pel 28 d’octubre

La comunitat educativa de l’institut, amb les treballadores al capdavant, s’han concentrat aquest dimecres 21 al migdia a les portes del centre aplegant més de mig centenar de persones. El passat dilluns 19 d’octubre, en la mediació convocada pel Departament de Treball per provar de solucionar el conflicte va comptar amb l’absència dels representants del Departament d’Educació, emplaçant a una segona reunió per aquest dijous 22.

Tot i la intenció d’iniciar la vaga aquest mateix dia 21, l’assemblea de treballadores ha decidit acceptar aquest nou intent de mediació per poder explicar de via veu els motius, la feina d’adaptació realitzada i el model consensuat al centre. Així, han decidit posposar l’inici de la vaga per dimecres 28 d’octubre a les 12.30 h.

Més de mig centenar de persones es concentren de la comunitat educativa de l'institut es concentren per reclamar l'aplicació del pla d'obertura inicial. Foto: Redacció
Més de mig centenar de persones es concentren de la comunitat educativa de l’institut es concentren per reclamar l’aplicació del pla d’obertura inicial. Foto: Redacció

Les reivindicacions

Les treballadores de l’institut demanen que el Departament avaluï el Pla d’obertura inicial, aplicat amb èxit fins al passat dia 5 d’octubre, dia en què van entrar en vigor les mesures del Departament. A la vegada, defensen que si no es considera oportú aplicar el model semipresencial, el Departament hi hauria de “proveir de més recursos humans i materials al centre educatiu, així com facilitar els espais necessaris per garantir les mesures sanitàries, per poder desenvolupar el pla d’obertura presencial en condicions”. Finalment, afegeixen que “si no es poden garantir aquestes mesures i condicions, es reprengui el pla d’obertura consensuat inicialment”.

El contingut del model semipresencial consensuat a l’institut

El pla d’obertura presentat per la direcció de l’institut, i que compta amb un ampli suport i consens en el conjunt de la comunitat educativa consta dels següents elements amb tres possibles escenaris:

  • Presencialitat absoluta, amb tot l’alumnat a l’aula.
  • Ensenyament híbrid, amb 15 alumnes per aula.
  • Confinament

El model híbrid, que és pel qual es va optar per començar el curs consisteix a dividir cada classe en dos grups que assisteixen al centre 3 hores diàries alternant-se. Les hores no presencials es rep atenció pedagògica telemàtica per part del professorat. Aquest model, segons les treballadores “garanteix l’assistència diària al centre de l’alumnat i el seu dret a l’educació i, al mateix temps, es redueix a la meitat el risc de contagi”.

El pla, a més, compta amb un element afegit, i és que afronta l’anomenada “escletxa digital” que van patir greument durant el confinament. El centre va fer un esforç, amb dedicació d’hores i recursos, per dotar l’alumnat d’equipament digital i coneixements pràctics per aprofitar les hores lectives no presencials.

L’assemblea de treballadores de l’Institut Terra Roja s’activa a les xarxes socials

Twitter

Instagram

[AMPLIACIÓ] L’assemblea de treballadores de l’Institut La Bastida se solidaritza amb l’Institut Terra Roja i denuncia manca de recursos

Aquest dijous 22 d’octubre, l’assemblea de treballadores de l’Institut La Bastida ha realitzat una acció de denúncia a les portes del centre per la manca de recursos i en solidaritat amb l’Institut Terra Roja.

Segons han fet saber a Infograma, a través d’un manifest denuncien que les mesures de sanitat i higiene són insuficients -espais reduïts, limitats i amb poca ventilació-, el Departament ha facilitat poques mascaretes i les ràtios es mantenen elevades. En l’àmbit laboral valoren que la plantilla és insuficient i encara resten per cobrir baixes des del mes de juny, entre altres fets. Afegeixen que “comencem el curs amb molta precipitació i incertesa” i denuncien mancança de recursos informàtics per poder donar resposta a possibles situacions de confinament.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.