Les Oliveres

Construcció d’un edifici gegant a les Oliveres

Ciutat Col·laboracions

A l’avinguda de Francesc Macià, 212, s’han derruït dues cases i el solar de Núñez y García per construir-hi un edifici gegant d’oficines, àrees comercials i pàrquing al barri de les Oliveres. Com s’ha arribat a tirar endavant un projecte d’aquesta mena? Què en pensen els veïns? Han pogut participar-hi? Cobreix les necessitats del barri aquest projecte? (Autor: Aitor Dorado. Foto: Carme Giménez)

Mostra visual de l’edifici que s’està començant a construir al barri de les Oliveres. Extret de: http://www.coll-leclerc.com/?p=278#jp-carousel-1467 .

Al llarg d’aquest estiu, a l’avinguda Francesc Macià, 212, prop de la gasolinera de la carretera de la Roca i entre els carrers Jaume Balmes i Lluís Millet, s’han enderrocat dues cases i un solar de l’empresa Núñez y García, per construir-hi un enorme edifici del qual es parlarà en profunditat al llarg d’aquest article. 

Segons el lloc web coll-leclerc.com, l’equip d’arquitectes que van dissenyar l’edifici, aquest està valorat en 4.174.500 euros i ocuparia uns 5.635 metres. Aquest espai-web, a més, ofereix unes fotografies del projecte, que es van difondre en el seu dia per informar-ne la gent, tant per part de l’empresa com de l’Ajuntament i altres partits que llavors eren a la oposició.

A dia d’avui, aquesta informació està actualitzada al lloc web BCN CAN ZAM, nom comercial de l’edifici. Segons la informació aquí recollida, aquest edifici ara ocuparà 7.031 metres quadrats de superfície. Gairebé 3.000 metres seran oficines, mentre que més de 9.000 aniran destinats a comerç, conformat per espais com fitness, zona gastronòmica, restaurant i McDonald’s. A més, hi haurà un pàrquing de 99 places.

Cronologia de l’aprovació i actual construcció d’aquest projecte

La història d’aquesta actual construcció comença el 17 de juliol del 2012, quan l’empresa de distribucions Núñez y García sol·licita a l’Ajuntament que modifiqui la qualificació de la zona al seu favor (llavors estava qualificada com a habitatge protegit de promoció pública, parc urbà de nova creació i via cívica,  concretat al  Pla General d’Ordenació Urbana de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (PGM), aprovat per la Corporació Metropolitana de Barcelona el 14 de juliol de 1976). Així doncs, el 28 d’octubre s’aprova la modificació de la qualificació de la zona. Posteriorment, es presenta aquest projecte urbanístic, que és suspès per la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona el 5 de març del 2015. Aquesta comissió va especificar que se suspenia provisionalment el projecte fins que, mitjançant un text refós, no s’incorporés una documentació que justifiqués millor la proposta i que replantegés l’ “excessiva fragmentació de la zona verda”.

Com a conseqüència, es va elabora aquest text refós amb la modificació, que va ser aprovat -amb el vot en contra de SOM Gramenet i Gent d’Esquerres-ICV-EUiA- el 28 de novembre del 2016, amb opacitat al voltant del projecte i una manca de participació per part de la ciutadania (com ja s’ha remarcat en altres articles d’Infograma, la Llei d’urbanisme estableix que s’han de garantir i fomentar els drets d’iniciativa, d’informació i de participació de la ciutadania en els processos urbanístics). L’Ajuntament va oferir una reunió informativa al veïnat al Casal de Veïns i Veïnes de Les Oliveres. 

En Jesús, un veí de 64 anys que va assistir-hi afirma que a la reunió van anar-hi prop de 30 o 40 persones i que es van donar informacions bàsiques sobre l’edifici i la seva futura utilització. En canvi, dubta de si això es pot considerar “participació de la ciutadania”, ja que només se’ls va informar de l’avantatge que suposaria per al barri i poc més.

SOM Gramenet, aleshores primer grup de l’oposició, va iniciar una campanya al barri que perseguia la mobilització del veïnat per evitar aquesta construcció, amb una reunió i bustiada informatives que, per desgràcia, no van aconseguir els resultats esperats. Els arguments bàsics que esgrimia aquest grup polític eren que l’edifici trencaria completament la connexió visual amb la serralada de Marina (pretensió d’amagar el barri?  similitud amb el projecte del front fluvial?) i, també, que representava una pèrdua de sòl per habitatge i zona verda. Al seu parer, no havia estat recollit el replantejament sobre la fragmentació de zona verda que demanava la comissió territorial d’urbanisme.

Un altre punt de controvèrsia entre govern i oposició va ser la connectivitat ecològica riu-Can Zam-Serra de Marina que queda definitivament trencada per aquesta edificació malgrat que el text refòs mantenia el contrari. 

Les Oliveres, d’esquena

Recordem que aquest edifici s’està construint al peu del barri de les Oliveres, un barri construït al 1972 per a famílies d’altres indrets d’Espanya que venien a Catalunya en busca de treball i d’unes condicions més dignes de vida. En aquell temps, el barri les Oliveres no estava gaire asfaltat ni tenia enllumenat; hi havia unes rampes que unien els diferents carrers i que provocaven molts accidents i, a més, no comptava amb cotxes ni autobusos que hi pugessin. Arran d’aquestes deplorables condicions de vida, els veïns i veïnes de les Oliveres van sortir al carrer per demanar unes condicions més dignes per al barri. Conegudes són accions com la de segrestar un autobús i fer-lo pujar fins dalt de tot, gràcies a la qual es va aconseguir que finalment hi passessin. Arran d’aquest moviment, el veïnat va aconseguir èxits com la construcció de l’escola Lluís Millet i, molt segurament, les millors condicions en què es troba avui dia. Tot i així, encara manquen serveis bàsics, com l’alimentació o l’atenció als veïns i veïnes del barri, que s’han de traslladar a Singuerlín per tenir aquests serveis que no poden trobar-hi. I amb aquesta situació, davant d’aquest barri humil, a la carretera la Roca, es construirà aquest edifici de grans dimensions, que serà usat per a oficines, activitats comercials com restaurant, fitness i McDonald’s, i pàrquing.

Hem consultat més d’una desena de veïns i veïnes del barri per conèixer la seva opinió sobre aquesta construcció. Veïns com en Manuel, de 78 anys, per exemple, mostren indiferència i no tenen res en contra si aquesta edificació “és decent”. En canvi, la majoria de gent coincideix en el fet que l’estètica de l’edifici no s’adiu amb la del barri. “És molt modern, treu l’estètica del barri” afirma Dori, que porta 50 anys vivint a les Oliveres. Segons C., un veí de 50 anys del barri, aquesta mena d’edifici s’hauria de construir a un polígon industrial i no pas a un barri obrer.

Un dels aspectes en què ha coincidit quasi la meitat de les persones preguntades és que el barri necessita altres serveis bàsics que avui dia no té com, per exemple, d’alimentació o un CAP. La Dori afirma que necessita un lloc on poder comprar els aliments bàsics, ja que, com afirma en C., per fer aquest tipus de compres han d’anar fins a Singuerlín o a altres indrets de la ciutat, ja que al barri només hi ha una petita botiga de queviures.

Per acabar, doncs, es pot concloure que, a més de tractar-se d’un edifici d’oficines i comerç de grans dimensions que taparia visualment el barri de les Oliveres i la serralada de Marina, té una estètica que no s’adiu amb la de la zona. També, s’està davant d’una construcció que obeeix als interessos privats d’una empresa i que s’està construint davant d’un barri que encara pateix una manca de serveis bàsics. Es continua edificant la muntanya en comptes de resoldre la destrossa urbanística dels anys 60 i 70. D’altra banda, s’està davant d’un projecte que, si bé va ser informat a part dels seus veïns i veïnes, aquests no van ser consultats ni se’ls va demanar una participació activa, aspecte que establia el text amb què s’aprovà aquesta edificació. Així doncs, davant d’aquestes informacions, es llança a l’aire una pregunta: és idònia i necessària aquesta construcció en aquesta zona?

Cartell informatiu de la construcció davant l’entrada a les obres de l’edifici.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *