Defensora biblioteca Singuerlín

Defensar la defensora

Ciutat Drets

Presentació a la ciutadania de Santa Coloma de l’informe Drets 2019-2020 per part de la defensora, Pepa González, sense la presència de cap membre del govern municipal. Foto: Redacció

Al ple del passat mes de maig, la defensora de la ciutadania ja va presentar el seu informe, Drets 2019-20, i des de l’Infograma en vam parlar a bastament en aquest article: https://www.infograma.cat/informe-de-la-defensora-aprenem-de-la-pandemia/, on podeu trobar l’enllaç a l’informe complet. Aquest dimarts a la biblioteca Salvador Cabré, el va presentar al veïnat i entitats de la ciutat i hem cregut necessari tornar a parlar-ne.

De les múltiples crítiques rebudes per l’equip de govern en aquella ocasió, una de destacada va ser l’extensió de la seva intervenció –recordem que per la pandèmia s’havia de donar compte de l’informe de dos anys–. Aquest cop l’explicació va ser molt més sintètica, la mateixa defensora en va fer broma. De fet, es presentava el nou quadríptic resum de l’Informe amb les dades més rellevants i les vuit recomanacions que proposa arran de la seva feina d’anàlisi i intent de solució de les queixes rebudes per part de la ciutadania envers l’administració local. 

La figura de la Defensoria de la Ciutadania i el buit per part del govern

Com que l’informe ja era públic i conegut, es va poder dedicar temps a parlar de la figura i la tasca dels síndics i síndiques aprofitant la presència com a convidat de Jaume Saura, adjunt del síndic de greuges de Catalunya.

Pepa González va definir el seu càrrec com “l’altaveu de denúncia de la vulneració dels drets de proximitat de la ciutadania respecte a la institució”. Les seves resolucions no són vinculants, per això fa només recomanacions, malgrat això, i en paraules de l’adjunt del síndic de greuges, “la força [d’aquesta figura] és l’autoritat moral, el prestigi, que compensa el fet de no ser vinculant”. Per això mateix és tan greu que cap regidor o regidora de govern –recordem que en són 17– ni cap càrrec de confiança trobés espai a l’agenda per assistir a aquesta presentació, que recordem, correspon també a un càrrec institucional. 

“si et creus la democràcia, deixes que la síndica et supervisi, et tregui els colors (sic) si cal. És una prova de maduresa democràtica” – Jaume Saura

Aquest gest de fer el buit i el fet que els mitjans tècnics per la retransmissió de l’acte anessin a càrrec d’una entitat (Entenem) i no de l’Ajuntament se sumen a la infame intervenció del tinent d’alcaldessa Esteve Serrano al ple i van en la línia de minar aquest prestigi que és el que sustenta la institució de la Defensoria de la Ciutadania.

Aquest govern no accepta la crítica constructiva, que és el que ofereix la defensora, la que serveix per millorar procediments i problemàtiques de la ciutat. En paraules de Jaume Saura, “si et creus la democràcia, deixes que la síndica et supervisi, et tregui els colors (sic) si cal. És una prova de maduresa democràtica”.

Al web municipal es pot llegir el següent: “L’Ajuntament, amb la creació d’aquest òrgan, posa al servei dels ciutadans una institució a la qual atorga independència i autonomia pròpia per controlar i vetllar perquè a totes les actuacions municipals estigui garantit el màxim respecte als drets dels ciutadans.”, mentre que l’actuació municipal va en sentit contrari.

Suport de la ciutadania

En qualsevol cas, la ciutadania valora positivament la feina de la defensora, que és el realment l’important. Com diu el quadríptic: escolta, pregunta, es reuneix amb entitats, eleva queixes a l’administració local i a altres administracions quan la consulta no és de la seva competència. La prova del suport social la vam veure a la biblioteca amb diverses intervencions des del públic, totes elles agraint-li la feina i afegint demandes que puguin millorar la vida dels colomencs i colomenques, que és del que es tracta.

Malgrat tot, Pepa González va destacar la part positiva de la seva feina, la de defensa dels drets de la ciutadania, que compensa amb escreix les dificultats que hi troba, la qual cosa la porta a voler continuar en el càrrec més enllà del 2023, que és quan caduca l’actual nomenament. Serà vital el suport del veïnat de Santa Coloma perquè això sigui així, perquè tal com va dir l’adjunt del síndic de greuges de Catalunya, “la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet teniu sort de tenir una defensora tan potent com la que teniu”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *