Nicaragua

Dones de Matagalpa i de Santa Coloma

Col·laboracions Drets

L’associació nicaragüenca Colectivo de Mujeres de Matagalpa-Nicaragua (CMM) ha estat recentment cancel·lada de personalitat jurídica pel govern nicaragüenc juntament amb altres ONGD internacionals que fins ara treballaven al país. Per denunciar aquest fet l’entitat colomenca Grup de Suport al Colectivo de Mujeres de Matagalpa ha fet un comunicat que volen difondre arreu. Text i fotos: Grup de Suport al CMM.

El Colectivo de Mujeres de Matagalpa és una associació nicaragüenca registrada a aquell país com a ONGD des de 1986. La seva missió és incidir en la transformació social, renovant les relacions entre les persones per exercir amb consciència i sentit crític l’aplicació i respecte a tots els drets humans i especialment els de les dones i la infància.

Durant més de 35 anys han proporcionat una atenció integral a milers de dones, adolescents i nens i nenes de la regió de Matagalpa. Han fet projectes comunitaris de salut i lluita contra la violència de gènere sostinguts en l’organització de dones i joves rurals, les iniciatives creatives del teatre. També han treballat en educació amb la infància i joves de la ciutat i el camp, materials informatius i educatius, fullets, manuals, cartilles, vídeos i un llarg etc.

A la nostra ciutat existeix una associació solidària que col·labora amb aquesta organització nicaragüenca: El Grup de Suport al Colectivo de Mujeres de Matagalpa.

Una ONG activa i molt reconeguda

Aquesta entitat va començar a caminar l’any 1998, col·laborant econòmicament amb el CMM en la reconstrucció de cases destruïdes per l’huracà Mitch. Posteriorment l’any 2004, un grup de persones amb experiència en el camp de la cooperació vàrem iniciar un compromís estable i solidari amb el Colectivo de Mujeres de Matagalpa (CMM). La finalitat era col·laborar en la seva tasca dedicada a millorar les condicions de vida i de desenvolupament de les dones i la infància de Nicaragua com a sectors més desprotegits i vulnerables de la societat.

Com a entitat catalana, ens vàrem registrar com a ONGD al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i actualment constem també en el registre d’entitats dels ajuntaments de Barcelona, Cardedeu, Mataró, Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. I també a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Al llarg de tots aquests anys hem pogut col·laborar amb el CMM. Hem aconseguit finançament dels ajuntaments de Cardedeu, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Alella, Montornès del Vallés, Figueres, Sant Joan de Vilatorrada, del Col·legi de Treball Social, de CAMFIC, etc.

Amb això hem posat en marxa diversos projectes: ¨Mejora de la Salud, Derecho a vivir sin violencias, Escolarización y desarrollo cultural, Acceso a la identidad ciutadana, Casas comunitarias, Fondos revolventes, Bibliotecas comunitarias, Cosecha de agua, Construcción de viviendas, Molinos y ventas comunitarias, Botiquines comunitarios, Salud sexual i reproductiva…¨

També hem pogut participar en la organització de diferents activitats que podríem agrupar amb “Globalicemos la Solidaridad” quan dones del Colectivo de Mujeres de Matagalpa ens visitaven a Catalunya: Presentacions de teatre, tallers amb joves, tallers amb col·lectius de dones, xerrades, intercanvis d’experiències, etc.

Expulsades de Nicaragua

El Colectivo de Mujeres de Matagalpa és molt conegut en el món de la cooperació i és un referent destacat pel seu compromís, la seva dedicació, honestedat i transparència.

Malgrat aquesta impecable trajectòria reconeguda internacionalment en diverses ocasions, amb data 26 d’agost l’Assemblea Nacional de Nicaragua els ha retirat la personalitat jurídica ( juntament amb 14 organitzacions més, i ja són 55 les ONGD cancel·lades).

Aquest fet que representa a la pràctica el tancament dels programes en curs i l’abandonament de l’atenció a les dones i infants de Nicaragua en un moment de crisi social i política agreujada per la covid així com l’extinció de l’entitat.

La política actual del govern nicaragüenc vol l’anul·lació de la dissidència i qualsevol acció progressista no controlada pel règim.

Considerem que la retirada de personalitat jurídica del CMM i, per tant, la seva prohibició de facto i el seu desmantellament, és un fet gravíssim que ataca els drets humans, concretament la llibertat d’associació i d’expressió i la democràcia. Destrueix l’acció de defensa de les dones i la infància que exerceix el CMM des de fa més de 30 anys i deixa en el desemparament Matagalpa i les 52 comunitats rurals que se’n beneficien. Alhora priva de continuïtat i viabilitat les organitzacions de dones formades laboriosament, biblioteques rurals, botigues de productes de primera necessitat, punts de salut i de lluita i defensa contra la violència de gènere.

Considerem que aquesta política dictatorial persegueix l’anul·lació de qualsevol dissidència i de qualsevol acció progressista no controlada pel règim.

Per aquest motiu, com a Expulsades de Nicaragua, sol·licitem de les respectives comissions de cooperació internacional dels ajuntaments i entitats, que durant tants anys han finançat projectes col·laborat amb el CMM, la condemna dels fets expressats I que la facin arribar, si és el cas, a les autoritats de les localitats nicaragüenques agermanades amb aquestes ciutats. També ho hem sol·licitat a l’Ajuntament i al Consell de Cooperació de Santa Coloma.

Presentació del documental Nicaragua, patria libre para vivir

Una acció solidaria que no s’atura

Però la nostra tasca de difusió i informació sobre la realitat de Nicaragua i Centreamèrica no s’atura. Això ho hem volgut demostrar amb el recent acte de presentació, juntament amb l’organització ¨Feministes autoconvocades¨ del documental Nicaragua, patria libre para vivir, sobre la insurrecció dels nets de la revolució sandinista. Es traca d’un documental dirigit per l’escriptor i periodista Daniel Rodríguez Moya, que vam passar el passat dia 23 de setembre a la Biblioteca Singuerlín de la nostra ciutat.

Podeu llegir també l’article ¨Nicaragüita¨ publicat el 23 de gener de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *