Informació Santa Coloma de Gramenet

El consum en temps de covid o el triomf del capitalisme

Economia

A la darrera enquesta que vam fer a l’Infograma vam preguntar per les vostres intencions de consum durant el Nadal, època de consum desbordat per excel·lència. Analitzem-ne els resultats i contextualitzem-los. Foto: Redacció

Des que es va iniciar la pandèmia, molts comerços han hagut de tancar, però hauríem d’especificar, molts petits comerços. Els que han resistit esperaven aquests dies per tal de recuperar l’alè i afrontar el 2021 amb una mica de marge. Els hem ajudat a Santa Coloma o hem comprat a grans comerços o grans plataformes online?

La pregunta que vam formular a l’enquesta era “Com consumiràs aquest Nadal”. I les vostres respostes van ser:

  • A Amazon o altres botigues online 8 %
  • A centres comercials 0 %
  • Al petit comerç 69 %
  • No consumiré més de l’habitual 23 %

Com podem comprovar, segons l’enquesta, som un poble conscienciat i sensibilitzat amb el comerç local, que defugim dels grans centres comercials i que evitem consumir més de l’habitual durant el Nadal… Ric jo o ho feu vosaltres? Com deia una companya de la redacció l’altre dia, això és com aquelles enquestes als resultats de les quals sortia que tothom veia documentals de la 2.

Si una cosa ha deixat clara la pandèmia és que el sistema capitalista, mal que ens pesi a alguns, està ben fort: La covid-19 ha afectat moltes empreses, però les més perjudicades han estat les petites, Amazon guanya més que mai, empreses de riders i similars amb salaris indignes s’estenen amb facilitat. És a dir, els petits perden i els grans guanyen: capitalisme salvatge en estat pur. Un exemple és Apple. Va tancar centenars de botigues al 2020, però els seus beneficis no s’han reduït, ja que l’augment del teletreball ha propiciat més vendes. Com? Amb la venda online, és clar.

A la nostra ciutat hem vist com estan tancant comerços i restaurants, i la situació no sembla que vagi a millor. Al petit comerç li esperen mesos complicats. Comencem el 2021 amb un confinament municipal i un tancament dels grans centres comercials. Es podria pensar que la mesura pot tenir com a efecte secundari un augment de les vendes del petit comerç de proximitat. En part pot ser així, però fa pinta que els grans beneficiats continuaran sent les grans plataformes de comerç online.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *