El moviment per l’habitatge digne convoca una gran mobilització

Destaquem Habitatge

Sota el lema “L’habitatge és un dret, no un negoci. Amb aquests preus no podem viure!” el moviment per l’habitatge de Catalunya ha convocat una manifestació per dissabte 21 de maig, a Barcelona. La PAHV Gramenet, entitat impulsora a Santa Coloma de Gramenet convoca a les 17 h a l’entrada del metro L1 Santa Coloma per anar en grup a Plaça Universitat (Barcelona).

El moviment per l’habitatge de Catalunya, que engloba al conjunt d’entitats, plataformes i col·lectius que lluiten pel dret a un habitatge digne, des de diferents vessants, a barris, pobles i ciutats d’arreu del país ha convocat una manifestació per dir “ja n’hi ha prou”.

Amb aquesta mobilització les entitats convocants afirmen que “l’habitatge s’ha convertit en un luxe”. En el manifest que han fet públic denuncien que “davant l’encariment insuportable del cost de la vida, fan una crida a organitzar-se i lluitar contra aquesta estafa generalitzada”.

D’entre les causes d’aquesta situació destaquen “la successió de crisis econòmiques i socials provocades pel sistema capitalista, i en les lleis que beneficien els especuladors”, i afegeixen que “la crisi derivada de la Covid-19 ha fet davallar encara més els nostres ingressos, mentre la crisi energètica s’ha instal·lat de forma permanent”. I és que cal destacar que l’augment del cost de l’energia, i de molts productes bàsics i la repercussió que la inflació (IPC) està tenint sobre les rendes immobiliàries estan empitjorant encara més les condicions de vida de la gent.

Per tots aquests motius, sota la consigna del “ja n’hi ha prou”, dissabte 21 de maig han convocat una manifestació a Barcelona, que sortirà a les 18 h de Plaça Universitat. La PAHV Gramenet convoca a les 17 h a l’entrada del metro Santa Coloma per anar-hi en grup.

El moviment per l’habitatge exigeix mesures concretes

Segons indica el conjunt del moviment per l’habitatge els desnonaments han arribat a la xifra dels dos milions en els darrers deu anys. És per això que han desplegat una bateria d’exigències als diferents governs que es resumeixen en: acabar amb els desnonaments i expropiar els pisos de bancs i fons voltors recuperant la funció social de l’habitatge; punxar la bombolla del lloguer reinstaurant la llei de regulació de preus plantejant una baixada del lloguer; prohibir els talls de subministraments a qui no pot pagar les factures i democratitzar l’energia per fer baixar els preus dels béns de primera necessitat; garantir els salaris; i acabar amb la repressió derogant la llei mordassa -el moviment per l’habitatge acumular multes de fins a 400.000 € durant els darrers tres anys per aturar desnonaments-.

Desenes d’entitats i plataformes s’uneixen per sortir al carrer

Són desenes les entitats i organitzacions que impulsen i s’hi han sumat a la convocatòria. Podem comptar des de les Plataformes d’Afectats per les Hipoteques -destacant a la PAHV Gramenet-, els sindicats de llogateres, grups d’habitatge i sindicats de barris, així com entitats de l’economia social i solidària, la Taula Sindical de Catalunya, locals i centres socials, i una llarga llista d’organitzacions i col·lectius socials, sindicals i polítics.

Consulta la llista i adheriu el vostre col·lectiu aquí.

Desnonament executat sense alternativa d’habitatge

La situació és límit. Que el dret a l’habitatge no està garantit és una realitat. Situacions d’infrahabitatge, gent dormint al carrer, habitatges en situació de ruïna, la constància setmanal de desnonaments a famílies en situació de vulnerabilitat, la dificultat d’accés als lloguers i una llarga llista de situacions quotidianes que argumenten l’afirmació.

Aquesta situació límit ha portat a la PAHV Gramenet a dir, també, que ja n’hi ha prou. Fartes que es vagin posant pedaços a casos de forma individual, el passat 11 de maig es va viure una situació molt greu a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, que no és un cas aïllat. La PAHV va ser desallotjada per unitats antiavalots dels mossos d’esquadra que van executar un desnonament al carrer Beethoven del barri de Fondo. Una dona amb el seu fill es van quedar al carrer, fent-los fora del seu habitatge habitual. Un pis que havia estat propietat del BBVA, posteriorment venut a una filial-fons voltor: Divarian/Cerberus.

L’única alternativa donada per les administracions públiques a la família va ser una habitació en una pensió durant uns dies. Posteriorment, la PAHV es va plantar a l’edifici de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet durant dues hores per aconseguir una interlocució política que no va arribar mai.

Entitats pel dret a l’habitatge ben actives a la ciutat

Al marge de la mobilització i els desnonaments setmanals, les entitats en defensa del dret a l’habitatge estan generant diverses activitats pels pròxims dies a Santa Coloma de Gramenet.

Aquest dijous 19 de maig, la PAHV Gramenet participarà en una xerrada sobre la situació actual del moviment per l’habitatge al CSOA La Kasa Estudi9, amb la projecció prèvia del documental “Precaristas”, a partir de les 19.30 h.

Per altra banda, el Sindicat de Llogateres es presentarà fent una xerrada informativa amb el títol “Coneix els teus drets com a llogatera!”, divendres 27 de maig a les 18 h a plaça de la Vila.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *