Santa Coloma desapareguda

(El perquè de) La ciutat desapareguda

Ciutat Destaquem Memòria

L’exposició ¨La Santa Coloma desapareguda¨ es pot veure al Museu Torre Balldovina fins al dia 31d’octubre. Són fotografies testimonis de la ciutat que ja no hi és i de la que ha anat desapareixent poc a poc al llarg dels darrers anys. Fotos: Fons fotogràfic del MTB.

“La Santa Coloma de Gramenet desapareguda” és el títol de l’exposició que aquests dies es pot veure al Museu i que es va inaugurar per la passada Festa Major d’Estiu.

Hi ha fotografies que retraten la ciutat al llarg de gairebé un segle: del darrer quart del segle XIX al darrer quart del XX. En aquest temps s’ha produït una immensa transformació que ha fet passar la ciutat d’un poble rural a una ciutat suburbial i metropolitana de Barcelona.

Vista emblemàtica de la Santa Coloma antiga. Es reconeix la part de darrere de les cases del c. Pedró.

La majoria de les imatges de l’exposició també hi són al llibre recentment editat per Efadós Santa Coloma de Gramenet desapareguda, que forma part d’una extensa col·lecció de publicacions similars de ciutats i poble d’arreu. Però a l’exposició s’han afegit altres àmbits temàtics diferents i altres fotografies de l’arxiu local del Museu.

Memòria fotogràfica

Aquesta mostra, con el llibre del mateix títol, ofereix un passeig per edificis singulars, pels carrers que conformaren el poble antic, pel riu i pel naixement de nous barris. És una història gràfica en blanc i negre dels canvis urbanístics viscuts a Santa Coloma el segle passat.

Totes les fotografies formen part de l’Arxiu d’Imatges del Museu Torre Balldovina i són només una petita mostra del fons que es conserva i que permet documentar la ciutat i la seva gent a través del temps.

Apareixen masies antigues, carrers, barris i esdeveniments històrics o recents que s’estan esborrant de la memòria personal i col·lectiva de la població colomenca. També es poden veure escenes i indrets que reconeixem, però que evoquen altres temps: el riu Besòs amb passeres que semblen d’equilibristes, carros de cavalls o mules de pel·lícula, gent antiga amb roba de feina o de diumenge que miren directament a la càmera…

L’anomenada carretera de Sant Adrià abans d’arribar a l’actual plaça de la Vila.

El perquè de la desaparició

L’exposició, igual que el llibre, val la pena veure-la per ella mateixa però també convida a reflexionar com ha desaparegut la ciutat? quines han estat les causes i quins els motius? I per què encara està desapareixent una part del seu passat?

Han desaparegut masos i cases de poble engolides per l’especulació immobiliària de la dictadura franquista, però també després en plena transició i en democràcia municipal.

La desaparició de la ciutat no és cosa del passat, sinó d’ara mateix

Encara no fa gaires anys es va enderrocar Can Pedragosa al carrer del Pedró, dins el pla urbanístic de Ciutat Vella II, que havia estat premeditadament descatalogada abans del patrimoni local. I fa només un any i poc l’ajuntament va enderrocar Can Coronel, al costat de Can Sisteré i de la Biblioteca Central. Ja queda ben poc del barri antic de Santa Coloma com ha denunciat repetidament la Plataforma Salvem el Barri Antic.

Com i per què ha desaparegut la ciutat antiga?

La desaparició de la ciutat no és cosa del passat, sinó d’ara mateix quan veiem com continua el desinterès i la falta d’atenció pel poc patrimoni local que ens resta.

Esperem que puguem fer algun dia un altre article que sigui sobre la Santa Coloma recuperada.

El mercat de Singuerlín: Imatge de la protesta el 1976 per reivindicar un mercat que necessiten més de 30.000 persones del districte III. Uns anys després es va inaugurar el Mercat de Singuerlín.

Vegeu també l’article: Tres anys de lluita i resistència al barri antic.

3 thoughts on “(El perquè de) La ciutat desapareguda

  1. Creo que hay que ser honestos con la historia. El mercado de Singuerlín se inauguró a principio de los años ochenta.

  2. Merçi amics ! Article reproduït a: https://revista-alhora.blogspot.com/2021/10/el-perque-de-la-ciutat-desapareguda.html
    REDACCIÓ – Revista Alhora, edició en paper, va publicar en fascicles “La Historia Hablada del Barcelonès Nord” (Baix Besòs): Badalona, ​​Sta. Coloma Gr., Sant Adrià B., a més de Montgat, el Masnou i Alella barri a barri. Actualment es pot trobar enquadernada en totes les biblioteques, museus i alguns centres d’ensenyament d’aquestes ciutats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *