El Suprem dona per tancat l’assassinat de Pedro Álvarez

Destaquem Drets Memòria

Pedro Álvarez va ser assassinat amb un tret a l’Hospitalet de Llobregat l’any 1992. Des d’aleshores, la seva família mai no ha deixat de remoure el fet, en l’àmbit judicial i de mobilització, per esclarir els fets que van portar a la mort del Pedro, que tenia 20 anys quan el van matar.

La nit del 15 de desembre del 1992 Pedro Álvarez havia quedat amb la seva xicota al barri de Torrassa, prop d’on ella vivia. Caminaven per l’avinguda Catalunya quan ella va creuar el carrer sense mirar, provocant la frenada brusca d’un Opel Vectra de color blanc.

El conductor la va esbroncar i agredir, i quan el Pedro va intervenir, el propietari del vehicle el va amenaçar amb una pistola i, finalment, li va disparar un tret al cap. Van traslladar el jove a l’Hospital de Bellvitge i a les 4 de la matinada els metges comunicaven la seva mort a la família.

De les primeres diligències es va deduir que la persona que havia assassinat en Pedro havia estat un membre dels cossos policials: per una roda de reconeixement, per la part de la matrícula que s’havia pogut recollir i pel tipus d’arma que s’havia utilitzat. Sorprenentment, la magistrada María José Magaldi, després de diferents canvis de parer, va posar en llibertat el funcionari J.M.S.F. (que només ha estat a presó 6 dies), al·legant que la roda de reconeixement no havia estat concloent. Magaldi va ser doblement ascendida al cap de poc temps i la causa es va arxivar el 1995.

Aquest cas va rebre suport d’un moviment molt ampli contra els abusos de poder. Milers de persones van sortir al carrer, es van tancar en esglésies, Juan José Álvarez (el pare del Pedro) va fer una llarga vaga de fam i es van recollir 5.000 signatures perquè es reobrís el cas. I així va ser, fins a l’any 2000 en què l’Audiència Nacional el va arxivar.

El cas judicial és farcit d’irregularitats de manera que es fa evident la impunitat de què ha gaudit el policia que va assassinar Pedro Álvarez.

L’any 2019 es va estrenar, i es va passar per TV3, un documental dedicat al tema i a la llarga lluita de la mare i el pare del Pedro durant tots aquests anys. Es pot trobar en plataformes d’estríming i aquí podeu veure el tràiler.

La família va posar un recurs contra l’arxivament de la causa que s’ha vist denegat pel Tribunal Suprem a començaments d’aquest mes de juliol. Ara s’ha tancat definitivament la via judicial, tot i que la família no s’hi conforma i busca noves vies per continuar.


Més informació a: Plataforma Pedro Álvarez a FB, Plataforma Pedro Álvarez a TW, Plataforma Pedro Álvarez a Youtube

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.