En el Fondo

En el Fondo

Ciutat Memòria

En el Fondo és el nom d’una interessant i molt completa web que recull i mostra, del passat a l’actualitat, la diversitat i la riquesa d’aquest multicultural barri colomenc: història, entitats, fotografies, personatges, publicacions i altres. Fotos: Redacció.

Els promotors de la web En el Fondo són un grup heterogeni de persones vinculades a la història del barri del Fondo. L’objectiu ja ve definit pel subtítol de la seva plana principal: “Una web per reconstruir la memòria del barri més singular de Santa Coloma de Gramenet”.

Volen fer d’aquesta web —que porta el títol del llibre En el Fondo, de Jaume P. Sayrach— un lloc de trobada de tota la gent que en un moment o un altre de la seva vida ha viscut al barri, hi ha tingut algun vincle laboral, personal, polític, social… o senzillament l’interès de conèixer com ha estat i com és aquest lloc i la seva gent. Aquest projecte és també un reconeixement per l’obra duta a terme al llarg de la seva vida per Jaume P. Sayrach, que l’any 1965 va fundar al barri la parròquia de Sant Joan Baptista i que sempre hi ha mantingut la seva vinculació.

Per això també col·laboren a omplir de contingut l’espai Jaume-P. Sayrach, creat a la biblioteca del Fondo: “Hi volem mostrar objectes i material gràfic i audiovisual que expliquin la història i l’evolució del barri, en paral·lel a l’activitat pública i la producció intel·lectual de qui ha estat rector de la parròquia, activista social històric del Fondo, creador de la primera biblioteca pública a les barriades i fundador de les revistes Grama i Forum-Grama, entre altres”.

Cal destacar molt el valor del treball realitzat per digitalitzar les revistes Grama, Forum-Grama i Poble. Totes elles es poden consultar en línia o descarregar. A més, també hi ha accés a l’actual Butlletí En el Fondo, elaborat periòdicament per l’associació Amics del Fondo del que s’han editat fins ara 22 números.

En aquesta plaça del Rellotge hi ha una immigració que ja s’ha jubilat i que contempla a la que ha vingut encara de més lluny a rellevar-la (Javier Pérez Andújar)

Un gran barri

En paraules d’una de les seves antigues veïnes, Agustina Rico: “El Fondo ha estat definit de moltes maneres: ‘Un extrem llunyà’, ‘El barri dels últims que arribaven’, ‘La plaza roja (pel seu espai central, un dels seus senyals d’identitat: la plaça del Rellotge)’, ‘Un apeadero o lloc de pas’, ‘El Chinatown de Santa Coloma’…”. Aquell antic Camí del Fondo de Sistrells o Camí del Fondo cap a Badalona, petit nucli desconegut fins i tot per als habitants del poble de Santa Coloma, havia d’esdevenir amb el temps barri de referència de la superpoblació, del moviment cristià de la JOC, de les lluites veïnals, del compromís polític, de la transformació urbanística i de les noves migracions internacionals.

Les dades del barri

El barri es va conformar, als dos costats de la riera de Can Jané i al voltant de la plaça del Rellotge, durant la segona dècada del segle XX i ja al juliol de 1925, aviat farà 100 anys, pren el nom de barriada del Fondo. Amb l’arribada de la democràcia a finals dels anys 70, amb l’anomenada “transició política”, el Fondo era el barri més densament poblat de tot Santa Coloma, i el que encapçalava el rànquing local de dèficits d’equipaments i serveis.

Parafrasejant l’escriptor Paco Candel: el barri ha assistit a la barreja dels “altres catalans” amb els “catalans del segle XXI”

Actualment és l’únic barri que configura el districte VI de la ciutat, té una població “empadronada” de 16.991 habitants i un percentatge de població nascuda a l’estranger del 44,77 %, a data de l’1 de gener de 2020. Això fa evident la necessitat de donar resposta positiva i eficient al repte de treballar per un model d’integració social i de convivència entre persones arribades de diferents indrets i cultures del món.

La perifèria de la perifèria

El Fondo va ser paradigma de la suburbialització de les ciutats al qual encara es recorre quan es vol explicar que no s’ha de fer en matèria de planificació i dignificació urbanística.

La periodista Isabel Martínez, autora del llibre El Fondo, cruïlla de cultures. Crònica urbanística d’un barri marcat per la immigració (2019), el defineix com un barri de contrastos injustament estigmatitzat, exemple de diversitat cultural i que, merescudament o no, sempre ha tingut mala premsa.

L’aportació d’Isabel Martínez, com la de la periodista Odei Antxutstegui-Etxearte a l’obra De suburbi a ciutat, el Pla popular de Santa Coloma de Gramenet (2014) o la d’aquesta web En el Fondo són cada cop més fonamentals per combatre els rumors, la mala premsa i els tòpics. I són necessàries per explicar i difondre la complexitat, la problemàtica i l’interès d’una comunitat humana actual com la d’aquest barri.

Com col·laborar amb el projecte En el Fondo: Visitant la web, i aportant escrits, fotografies, comentaris, suggeriments, idees…També es pot subscriure al butlletí electrònic per mantenir-se informades o, fins tot, incorporar-se al grup o col·laborar-hi econòmicament.

Més informació: enelfondo.cat@gmail.com

1 thought on “En el Fondo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *