Qui és?

Jaume Galobardes (1776-1863)

Jaume Galorbardes va néixer i morir a Santa Coloma. Pagès i tractant de vins, sabia llegir i escriure, cosa poc corrent en el seu temps. Va escriure un llibre, que és com un diari i ens hi explica de forma ben planera què passa al poble, a Catalunya i al món. És un pagès il·lustrat, un home d’ordre i de fortes creences religioses, a més de culte. Gràcies a ell, i a aquestes circumstàncies, podem conèixer avui com era la vida de la Santa Coloma del seu temps, molt diferent de la d’ara. Era un poble pagès, petit i, fins i tot, aïllat, amb un nucli de cases al voltant de l’església vella, i masies disperses per tot el terme.

Jaume Galobardes va començar a escriure el seu llibre el 1817 i ens hi explica tot el que sap, el que veu, el que llegeix i el que ha sentit dir. El Museu Torre Balldovina va fer una edició molt acurada d’aquesta obra l’any 1992.

Enderrocats!

La Fabriketa

El CSO La Fabriketa va ser okupat el 23 de novembre de 2003. Amb il·lusions i algunes decepcions, a poc a poc, es va anar adequant l’espai i habilitant algunes zones per viure-hi. També es van crear uns quants col·lectius i activitats variades: taller d’autodefensa, sala de concerts, Kafeta Activa, sala de reunions i exposicions, un rocòdrom (d’accés gratuït), tallers de circ/malabars, distribuïdora de roba de segona mà, mercat d’intercanvi, tallers d’oficis, de reparació de bicicletes, de ceràmica, etc.

D’altra banda, també es van oferir activitats i solucions pel que fa a l’habitatge a força gent jove (en part, feina que se suposa que fan els casals i centres cívics municipals).

Hi van arribar a tocar bandes musicals d’arreu del món, d’Europa, i americans, tant del nord com del sud i del centre, de la mateixa manera que en venien de la Península i les Illes. Hi ha un CD recopilatori amb alguns dels grups que hi van tocar, en el qual s’explica en part la història d’aquesta okupació solidària i llibertària. Aquí en podeu veure alguns.

S’hi organitzaren esdeveniments per donar suport a la Caravana de Suport a l’Àfrica que duien a terme gent de Santa Coloma, com el Xavi Altozano, per exemple. A més a més, va ser decorat de la pel·lícula Biutiful dirigida per Alejandro González Iñárritu, i protagonitzada per Javier Bardem.

Va ser desallotjada el 2012, i posteriorment enderrocada. Ara hi ha un solar.

(Gràcies per la info, Guti!)

Can Jané

Can Jané era una gran masia situada just davant de la Torre Balldovina. De fet el que coneixem avui dia com a carrer Cinto Verdaguer, era conegut en aquell tros com a riera de Can Jané. Era molt antiga: segons algunes fonts, anterior a 1350. Va ser venuda a una societat immobiliària que la va tirar a terra l’any 1970 sense gaires miraments i sense que cap moviment popular ni cap autoritat hi fes res.

Proposta. En algun moment el col·legi de la zona es podria posar aquest nom: no deixa de ser una construcció ben conservada a la memòria de moltes persones i mirall de la història del nostre país, que va existir durant gairebé 600 anys!

Can Bachs

Can Bachs, al carrer dels Safarejos

Era una casa rural que conservava el seu caràcter original. Estava ubicada al primer nucli urbà de la ciutat (al carrer Safareig, 7-9) al voltant de l’Església Vella de Santa Coloma. Datava del segle XVIII i va ser enderrocada en el 2002. Aquell mateix any havia estat descatalogada per tal de dur a terme l’enderroc total de la finca.

La seva tipologia donava testimoni d’un origen auster, de caire rural, de ben segur vinculada a l’explotació agrícola. La façana conservava part de l’estucat primitiu amb imitacions de carreus de pedra. El paviment de la planta baixa era de rajola manual. El que diu la Carme Moraira en aquest article té tota la pinta de ser una mentida per enderrocar.

Can Pedragosa

Can Pedragosa era una finca plurifamiliar al carrer del Pedró, d’estil noucentista, inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, però que l’any 2001 es va desprotegir de manera parcial. L’Ajuntament va executar la demolició l’any 2005, però sosté que guarda la façana catalogada per incorporar-la a un altre edifici. Qui va presenciar l’enderroc ho dubta. Aquest enderroc de Can Pedragosa formava part de l’execució del Pla Especial de Reforma Interior, el PERI, de Santa Coloma Vella II.

Can Coronel

La fonda Can Coronel era un edifici situat en ple centre de la ciutat, que datava de finals del segle XIX, i que s’havia deteriorat els darrers anys a causa del total abandó. L’Ajuntament el va adquirir el 2011 i durant vuit anys no va fer cap mena de manteniment ni rehabilitació, a l’espera que l’edificació caigués. Va ser enderrocat per l’Ajuntament el novembre de 2019, incomplint els acords amb el teixit social que demanaven poder valorar la preservació de l’edifici després de retirar la coberta malmesa.