Enderrocs barri antic: “agostinitat” i premeditació?

Ciutat Destaquem Habitatge

Després d’anys d’estira-i-arronsa, encarem un mes d’agost amb perill de què, finalment, s’executin els enderrocs al barri antic de Santa Coloma, malgrat l’oposició de part del veïnat i la majoria dels afectats. Foto: redacció

Aquest any 2022 s’ha complert el 4t aniversari de l’aturada dels enderrocs massius que es pretenien executar el maig de 2018 al centre de la ciutat i l’inici de la lluita veïnal per mantenir l’esperit de barri antic (el poc que en queda).

Aquest era un dels projectes estrella del govern local pel mandat anterior, però no es va poder executar. A moltes veïnes ens agradaria pensar que li va costar el càrrec a l’anterior regidor d’urbanisme, Jordi Mas -juntament amb la pífia de projecte del Pg. Salzereda que també van haver de canviar per pressió veïnal-, però no ho sabrem mai. El cas és que s’esgota un nou mandat i el projecte segueix sense haver-se pogut executar, malgrat que amb l’estiu s’ha posat de nou en marxa la maquinària. 

L’any vinent és any d’eleccions i s’haurà complert un altre lustre de vaivens del Pla especial de reforma interior PERI Santa Coloma Vella II. Gairebé 25 anys de modificacions i especulacions del projecte urbanístic més important del barri centre de Santa Coloma. Quan a inicis de 2021 semblava que hi havia una mica d’acord entre el govern i el veïnat, ni que fos només per no plantar un gratacel al cor de la ciutat, un any després tot queda en no res quan la promotora inmobiliària Culmia, lligada al fons voltor (perdó, inversor) Oaktree, anuncia el passat gener la futura venda de pisos del “pirulí”. Cap avís previ del govern municipal, quedant clar, un cop més, qui porta les regnes en aquest projecte interminable: els especuladors. 

Què ha demostrat el govern durant aquests cinc anys? (per a no remuntar-nos més enrere). Moltes coses i cap de bona. Incapacitat per consensuar amb el veïnat una solució que afavoreixi tothom i no només els qui volen fer negoci amb els nostres barris. Incapacitat per negociar amb els especuladors que finalment no han acceptat “l’intercanvi de cromos” que suposava no edificar tantes plantes al pl. Vila a canvi de poder edificar a Riu Nord. Incapacitat per solucionar problemes d’arrel, en comptes de traspassar-los d’un barri a l’altre, com era la “solució” anterior. En una paraula: incapacitat.

Molts ens temem que a la incapacitat es pot sumar la covardia. Per què diem això? Doncs perquè no creiem en les casualitats i no considerem casual que al ple de juny s’aprovessin els projectes d’enderroc de diverses finques del c. Pedragosa i Banús. Serà capaç aquest govern després de tants anys d’estira-i-arronsa, d’aprofitar l’agost de l’any previ a eleccions per a fer aquests enderrocs tan polèmics? L’agost és mes de vacances per a la immensa majoria de la població, govern municipal inclòs. Durant les setmanes en què l’alcaldessa pren les seves merescudes vacances, queden com a alcaldes o alcaldesses accidentals altres membres del seu equip. Serà capaç de passar-li aquest marró a algú altre? Ens alegrarem d’equivocar-nos i trobar que els edificis encara segueixen dempeus en tornar de vacances, malgrat que l’experiència apunta al contrari.

Pot ser un agost calent i no només per les altíssimes temperatures que ja fa un parell de mesos que patim. L’equip Infograma també fem vacances però ens tocarà estar alertes a aquesta qüestió, així com a la Plataforma salvem el barri antic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.