Entitats colomenques demanen modificar el projecte parcial de la segona fase del parc de Can Zam

Ecologia

Fins a vint-i-una entitats de Santa Coloma de Gramenet, encapçalades per la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, han registrat aquest dimarts 6 de juliol al·legacions al projecte presentat per l’equip de govern municipal per una part de la segona fase del parc de Can Zam. Foto: Aitor Blanc

Es presenten al·legacions al projecte parcial de la segona fase de Can Zam

Tal com informàvem Infograma el 2 de juny va iniciar-se el període d’exposició pública del “Projecte Executiu del Pacte Local al Parc de Can Zam 1a Fase de condicionament per a respondre a l’emergència sanitària“. Un projecte presentat per l’equip de govern municipal, al qual es poden presentar al·legacions.

La Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam ha entrat per registre a l’Oficina d’Informació i Atenció a la Ciutadania (OIAC) al·legacions en nom de diferents entitats de la ciutat. Ho han anunciat en una concentració informativa amb representants de les diferents entitats signants, aquest dimarts 6 de juliol a les 12 h, davant de la porta de l’Ajuntament.

L’entitat mediambientalista exposa en el comunicat emès que amb la presentació d’aquestes al·legacions “refermen el compromís d’una bona part de la ciutadania colomenca per aconseguir que Can Zam sigui el parc urbà, verd i frondós que la ciutat necessita”.

La Plataforma va retirar una part de tanques del parc el Dia Mundial del Medi Ambient, el passat 5 de juny. Imatge: Redacció

Reclamacions de fa més de quaranta anys

En el text presentat conjuntament per les entitats s’exposa com les reivindicacions presentades volen recollir la reclamació de fa més de quaranta anys. A judici de la Plataforma, el projecte presentat per l’equip de govern “és francament insuficient tant en la superfície afectada, com pel volum de les actuacions que s’han presentat”.

L’entitat creu es “redueix la superfície en què es vol actuar quan s’hauria de parlar del parc en el seu conjunt”. A més, puntualitza que en el projecte “es parla de l’espai que avui es destina únicament a la celebració de macroesdeveniments”.

Afegeixen, a més, que les “obres que es faran estaran destinades a preservar uns usos no previstos en aquest tipus de sòl”, en referència a la batejada com a clariana polivalent, un espai sense ús urbanístic i que, per l’entitat, “és un eufemisme per consolidar un espai per la celebració de grans esdeveniments en detriment del mateix parc”. Per altra banda, sempre segons la Plataforma, el projecte presentat trenca la unitat del parc amb l’extensió de l’Avinguda Anselm de Riu.

Demanen modificar el projecte parcial presentat

Amb l’escrit d’al·legacions presentat, en definitiva, demanen “modificar el projecte en consonància amb les propostes fetes per tal de complir amb la normativa vigent i conformar un veritable parc verd urbà per a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet”. A la vegada volen que es concretin les obres per tal de conformar un veritable parc urbà on es reforci i augmenti la grandària de la superfície destinada a vegetació i arbrat.

Els motius que esgrimeixen les entitats, recollits en el document presentat al qual hem tingut accés des d’Infograma, giren entorn cinc eixos que es resumeixen en:

Els antecedents legals, acords i processos. Es recull l’evolució dels usos i qualificacions patits en els terrenys des de l’any 1953. De com als anys 70, i en concret l’any 1976, es concreten les reivindicacions per fer de Can Zam un pulmó verd amb la consigna de “Can Zam per al poble”, i recollit al Pla d’Alternatives del Pla Popular de 1979 fins als darrers processos viscuts. En aquest darrer punt en l’escrit es fa una crítica al procés consultiu realitzat per l’equip de govern els darrers anys.

El caràcter i contingut inadequat del projecte. La intervenció parcialitzada i provisional que es planteja amb el projecte, proposa intervenir en un àmbit de 3’4 hectàrees. Segons l’escrit presentat es consolida la fragmentació de les intervencions realitzades fins al moment al parc. Es plantegen per primera vegada, segons els informes tècnics, que el parc de Can Zam, ja no es conformi de 30 hectàrees, sinó que quedi reduït a 9,4 hectàrees.

Incompliment del planejament vigent i de les normes urbanístiques del Pla General Metropolità. La majoria dels terrenys estan definits com a sistemes de parcs i jardins urbans i, segons el contingut del projecte, s’evidencia que les obres poden estar destinades a permetre i autoritzar usos no previstos per aquest tipus de sòl. És aquí on s’introdueix el concepte de la “clariana polivalent”, l’esplanada emprada actualment a desenvolupar les activitats de masses com els macroconcerts i festivals. En aquest punt no es descriuen, però, els usos urbanístics.

Inexistència del pla urbanístic d’usos que justifiqui la intervenció. La intervenció urbanitzadora no respon a cap Pla d’usos urbanístic vigent i busca consolidar l’ús per a esdeveniments de gran format. S’indica que l’actuació nova d’arbrat resulta ser del 2,27% i, per tant, no resulta pròpia ni adequada per donar compliment al contingut i caràcter d’espais verds.

Inadequació i no idoneïtat de la proposta. S’indica que s’ignora l’objectiu de les reivindicacions veïnals des de fa més de quaranta anys i la necessitat de recuperar part de la superfície de l’anomenada fase II per a espai verd. Es renuncia a abordar el Parc de Can Zam amb una visió global de Can Zam i dels espais de l’entorn, així com les connexions amb el riu i l’altra banda de la carretera de la roca. A més, confirma la consolidació de l’Avinguda Anselm Riu com a vial de catorzes metres d’amplada, dividint el parc.

Assemblea de la Plataforma el passat 5 de juny al parc de Can Zam després de retirar tanques del parc. Imatge: Redacció

Encara obert el període d’al·legacions

Un cop presentades les al·legacions es restarà a l’espera de resposta per aquest projecte que té previst iniciar les obres aquesta tardor. Encara, però, resta obert el període d’exposició pública amb el qual veïnat i entitats poden presentar al·legacions fins al pròxim dia 16 de juliol, tal com informa l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet al seu propi web.

Llistat d’entitats que han presentat al·legacions

 • AVV El Raval
 • AVV Riu Nord
 • AVV Serra de Marina
 • ANC Gramenet
 • Associació Ca La Sisqueta
 • Grup de Dones Artemis
 • Associació Reserva Fènix
 • Ateneu Popular Julia Romera
 • Centre d’Acolliment de Santa Coloma
 • Centre Excursionista Puigcastellar
 • Cercle Filatèlic de Santa Coloma de Gramenet
 • Colla Vella de Diables
 • Fòrum Grama
 • Infograma
 • SOS Gent Gran
 • Rebel·lió o Extinció Gramenet
 • Plataforma Salvem el Barri Antic
 • Santa Coloma amb el Sàhara
 • CUP – Gent de Gramenet
 • En Comú Podem
 • Esquerra Republicana de Catalunya

Notícies anteriors 
Refugi de Biodiversitat al riu Besòs versus Can Zam
Desmunten una part de les tanques de Can Zam
Mobilització per Can Zam en el Dia Mundial del Medi Ambient
Pressió per finalitzar la segona fase del parc de Can Zam en la seva globalitat 
Sense festivals no hi ha excuses per finalitzar el parc de Can Zam 
Parc de Can Zam, repte al debat 
Parc de Can Zam: demanen fixar data i pressupost per la seva finalització 
Les tanques de Can Zam: Resultats de l’enquesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *