Gramenet es mobilitza contra la pujada del preu de la llum

Ciutat Drets

Uns centenars de persones es van manifestar dimecres 17 de novembre pels carrers de Santa Coloma de Gramenet contra la pujada del preu de la llum. La mobilització va ser precedida per una acció que van dur a terme dilluns diversos activistes anticapitalistes a l’oficina d’Endesa de la ciutat. Foto: Redacció

La llum és un dret i no un privilegi

La mobilització, que portava com a lema “La llum és un dret i no un privilegi”, liderada pel conjunt d’associacions veïnals dels diferents barris de la ciutat i la Federació d’Associacions Veïnals de Santa Coloma de Gramenet -FAVGRAM-, va aplegar diversos centenars de persones el passat dimecres 17 de novembre.

Sortint de plaça del Rellotge i passant pels carrers Mossèn Jacint Verdaguer, Irlanda i Rambla Sant Sebastià, va finalitzar a plaça de la Vila. Allà, es va fer la lectura d’un manifest a càrrec de Cristina Vargas, representant del moviment veïnal, i Pepa González, la Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet.

El manifest de convocatòria, signat per quaranta-dues entitats i organitzacions, exigia mesures concretes als governs de l’Estat espanyol i de la Generalitat de Catalunya per rebaixar el preu de la llum. Entre altres qüestions, en l’escrit identifiquen tres causes essencials que segons els signants caldria canviar: el sistema de fixació del preu de l’electricitat, l’augment del preu del gas natural i el control de la generació hidroelèctrica per part de les grans companyies.

Per tot plegat, en el manifest es reclamava, entre altres qüestions, mesures per pal·liar l’impacte sobre les famílies, posar fi a l’oligopoli elèctric apostant pel control i la creació d’una empresa pública, tot donant impuls a la transició energètica.

Controvèrsia per alguns agents adherits a la convocatòria

El manifest de la manifestació va ser signat per quaranta-dues entitats i organitzacions de la ciutat, des del conjunt d’associacions de veïns i veïnes i la FAVGRAM, entitats socials –com la PAHV Gramenet, la Taula de Drets de la Ciutadania o l’ANC, fins a partits polítics –com En Comú Podem, ERC, PSC i Ciutadans.

Precisament cal destacar certa controvèrsia generada amb l’admissió per part dels organitzadors de l’adhesió d’organitzacions polítiques que han donat suport a mesures econòmiques de liberalització del mercat, com ara Ciutadans, o que durant anys han permès des de diferents governs la situació actual, com és el cas del PSOE. Aquest fet va portar a algunes organitzacions com Solidaritat Obrera i la CUP-Gent de Gramenet a no adherir-se al manifest malgrat participar-hi.

I és que cal destacar la presència d’excàrrecs d’alguns partits en Consells d’Administració de les grans companyies elèctriques, les conegudes com a portes giratòries. Serien, a tall d’exemple, els casos de Luis de Guindos i José María Aznar (PP) i Elena Salgado (PSOE) a Endesa, Felipe González i Narcís Serra (PSOE) a Gas Natural Fenosa (Naturgy) O Pedro Solbes (PSOE) a ENEL, entre d’altres.

En aquest sentit, a la manifestació es van sentir crits i veure pancartes que reclamaven la nacionalització de les elèctriques, i assenyalaven la complicitat dels diferents governs en l’enriquiment –robatori– d’aquestes grans empreses.

Acció prèvia a l’oficina d’Endesa

A aquesta mobilització se suma que el passat dilluns 15 de novembre, més d’una vintena d’activistes de la ciutat, vinculats a organitzacions com la CUP-Gent de Gramenet i Solidaritat Obrera, van dur a terme una acció de denúncia. L’acció es va fer a l’oficina del Punt de Servei d’Endesa ubicada al passeig Llorenç Serra de la ciutat.

Activistes anticapitalistes van dur a terme una acció dilluns 15 de novembre a l’oficina d’Endesa a Santa Coloma de Gramenet. Foto: Redacció

La reivindicació, segons els organitzadors, volia assenyalar les empreses culpables i reclamar la nacionalització del mercat elèctric, tal com s’ha fet també en altres poblacions catalanes els darrers mesos. L’acció va consistir en l’entrada al local, crits, repartiment de fulls volants i va acabar amb una concentració i lectura de manifest a l’accés. Just quan finalitzava l’acció va aparèixer una dotació de Mossos d’Esquadra que, finalment, no va intervenir ni identificar a ningú.

Video de GramenetTV resum de la mobilització.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *