Imaginem Gramenet 2030 (i III)

Ciutat Col·laboracions Destaquem Ecologia

Tercera i darrera entrega de la sèrie de 3 articles de “ciència ficció” on el Joan Devis, del Centre d’Estudis de la natura del Barcelonès Nord, aprofitant les propostes sorgides en unes jornades de treball que van organitzar conjuntament amb Rebel·lió o Extensió Gramenet, ens ha situat a la Santa Coloma de 2030 com si totes aquestes propostes s’haguessin implementat. Como imaginem, doncs, la nostra ciutat en aquest futur proper? Text i fotos: Joan Devis

Entre els mesos de juny i setembre de l’any 2019, prop de 30 persones es van reunir al local del Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord (CENBN), convocades pel grup Rebel·lió o Extinció Gramenet (REG).

Es tractava d’analitzar per sectors les mancances i necessitats de la nostra ciutat, davant dels esdeveniments climàtics que feia temps que la comunitat científica venia corroborant. S’organitzen 7 grups de treball (Mobilitat, Energia, Educació i Cultura, Residus, Urbanisme, Economia i Entorn natural), que van analitzar la situació de la ciutat i, alhora, avançar propostes per adaptar-la i fer front als esdeveniments que sense dubte arribaran.

El relat

Ens situem al juny del 2030, el grup ha decidit fer una sortida prospectiva per copsar com està la ciutat i plantejar noves accions que millorin les nostres vides. Caminaran per la ciutat a la recerca d’opinions, de crítiques.. visualitzaran els èxits o fracassos de diverses propostes, i prendran nota per portar-les a les assemblees de barris. El primer article se situava en el primer dia en què es recorrien diversos punts de la ciutat per estudiar els avenços en mobilitat, energia i educació i cultura. El segon dia es feia un recorregut per supervisar qüestions de residus, urbanisme i economia, el qual es relatava a l’article de la setmana passada … Avui és el tercer i últim dia.

Últim dia de visites dels grups de treball a la ciutat (15 de juny – dissabte)

7. Entorn natural 

El grup encarregat de l’entorn natural inicia el seu recorregut al Parc de Can Zam, per observar si les plantacions del 2023 d’alzines i altres plantes del bosc mediterrani, continuaven el seu desenvolupament. Hem parlat amb els biòlegs del servei del Parc que ens ofereixen les dades anuals de creixement i biomassa. Actualment ja es realitzen diverses tallades selectives (aclarides i podes). 

Hem seguit el camí (corredor) que travessa Can Zam i uneix la serralada de Marina amb el riu Besòs. D’ençà la seva creació no ha parat de créixer el nombre de caminants i ciclistes que abans només podien circular per les vores del Parc Fluvial del Besòs.

Avui és el dia dels voluntaris i, com ja és habitual fa més de 40 anys, el grup dels Bruixots del CEP s’encarreguen d’organitzar el grup de més de 100 persones que col·laboraran en el manteniment de les pistes forestals, les plantacions o els tallafocs. Es realitzen treballs de neteja, poda selectiva i seguiment de plantes al·lòctones i invasores (ailants, figuera de moro, canya, …). També s’han afegit enguany 4 col·legis i 1 institut en tasques de repoblació forestal, instal·lacions de caixes nius (per ocells i rats penats), hotels per a insectes, … A banda un petit grup de naturalistes organitzats pel Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord, CENBN, està realitzant un cens de fauna i flora (aus, insectes, micromamífers, …) per entregar al Parc de la Serralada de Marina. També fan un seguiment específic de la recuperació de les abelles al Parc.

Dissabtes o diumenges són els dies de major afluència i diversos responsables del Centre Excursionista Puigcastellar (CEP) es disposen a preparar els equips de responsables que ajudaran en tot tipus de tasques, com ara vigilància d’incendis, ajuda davant de possibles accidents o informació i orientació dels caminants al GR92.

En la zona de la Font de l’Alzina un grup de persones preparen batuts vegetals, entrepans,  … pels voluntaris. Parem per fer un most i parlar amb els responsables de les parades instal·lades. Per 10 ₲ (grames) dinem una crema de porros de primer, carxofes adobades amb escalivada de segon i albercocs dels horts de Sant Jeroni de postres. Per acompanyar, pa de l’Obrador, per veure cervesa Capfoguer i per acabar, una infusió de Roibos (Comerç Just) amb unes galetes de l’Obrador.

Per la tarda passegem per la zona del riu Besòs. S’observen gavines, gavians, ànecs, … La qualitat de l’aigua és ara, després de la remodelació de la xarxa de depuradores, excel·lent ja que els wetlands o aiguamolls (espais dedicats a la depuració d’aigües residuals), funcionen a ple rendiment desprès de la seva reparació l’any 2027, gràcies a un conveni a tres bandes (Ajuntament, Generalitat i Comunitat Europea). La biodiversitat s’ha incrementat en un 18 % segons informen els biòlegs responsables dels espais, amb un augment exponencial de macroinvertebrats aquàtics (indicadors de la qualitat de l’aigua). Es comença a notar el creixement dels arbres que viuen als marges del riu, especialment oms i pollancres, substituts de les canyes (planta al·lòctona invasora de gran capacitat reproductora que provocava l’eliminació de vegetació local).

Acabem la jornada en una reunió amb responsables del projecte Parc Litoral del Besòs. En aquest projecte han participat diverses entitats de la ciutat, de Badalona i de Sant Adrià, que gràcies a la seva lluita van aconseguir la derogació del Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies (PDU3X) que volia construir més de 1.800 habitatges. La seva inauguració l’any 2028 va suposar la creació d’un gran espai natural en l’àrea metropolitana de Barcelona. L’informe destaca la recuperació del tram final del riu Besòs amb el tancament de la Central de cicle combinat d’Endesa, i la renaturalització de l’àrea de platges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.