IncendiSantJoaquim

Incendi en un edifici de Santa Coloma de Gramenet

Ciutat Destaquem Habitatge

La nit anterior s’ha produït un incendi amb greus conseqüències a la nostra ciutat. Infograma no som un mitjà de comunicació que actualitzi la informació amb noves dades. La nostra voluntat és convidar-vos a reflexionar més enllà d’aquest fet que ens ha colpit. Foto: Redacció.

Al voltant de les 4 de la matinada, de dimecres 4 de maig, s’ha produït un incendi en l’immoble situat al carrer Sant Joaquim número 23 de Santa Coloma de Gramenet. Un sinistre que, en el moment de redactar aquesta notícia, ha causat la mort de tres persones i n’ha ferit a quatre, una d’elles de gravetat. Des d’Infograma lamentem aquest fet i ens sumem a les condolences.

L’edifici del carrer Sant Joaquim consta de sis pisos i s’ha informat que cinc estaven habitats i un restava buit i tapiat. Estava ocupat des de feia uns set anys, però la majoria havia negociat un lloguer social amb la propietat. Segons declarava l’alcaldessa a Catalunya Ràdio a les 9 del matí del mateix dia 4, el bloc era propietat d’una immobiliària de Barcelona i en aquells moments no podia confirmar l’existència de lloguers socials, perquè el consistori no havia intervingut en aquest tema i l’immoble no està en seguiment de la taula del mal ús dels habitatges. També afirmava que cap de les famílies que hi vivien eren ateses per serveis socials, no hi havia cap expedient. Reconeixia que hi havia hagut algunes intervencions de la policia local, i també dels mossos, a causa de problemes de baralles entre el veïnat. A la greu situació s’hi sumava posteriorment la possibilitat que el sinistre hagués estat provocat.

L’ocupació, l´única alternativa

Quan acceptarem que les polítiques d’habitatge que tenim són un fracàs i reconeixerem que l’única alternativa que li queda a la gent és l’ocupació? Quan farem polítiques i actuacions realment preventives de l’ocupació d’infrahabitatges? Si tenir un sostre és una necessitat vital i els preus per poder disposar d’un habitatge sobrepassen al que pot pagar una persona o una família, sens dubte que s’optarà per aquesta alternativa. I això els responsables municipals ho saben però segueixen fent discursos agres en contra.

Segons afirma l’alcaldessa, cap d’aquestes famílies no estaven en seguiment de serveis socials. Sorprèn perquè sembla que hi havia unes necessitats econòmiques que les feien susceptibles d’atenció. En el cas d’existir menors, si la família hagués optat per romandre al carrer, sí que haurien actuat el serveis socials vers una família negligent.

Ens felicitem que la immobiliària de Barcelona fes possible un lloguer social i no s’hagués optat, com succeeix freqüentment, pel desnonament. Però l’Ajuntament no intercedeix en aquests casos? Pensem que és un tema prou rellevant com per tenir aquestes negociacions sobre la taula i vetllar pel benestar del nostre veïnat.

A Santa Coloma de Gramenet hi ha més pobresa del que oficialment es reconeix. La màxima municipal és no parlar-ne i si no se’n parla “no existeix”. Semblaria que ets pobre per una mena d’opció, perquè ets una persona fracassada, com si no hi haguessin prou motius econòmics i socials que expliquessin patir aquest fenomen que afecta especialment la nostra ciutat.

L’estat dels immobles és un bon termòmetre per detectar la situació

en què viuen moltes veïnes i veïns

A ningú li agrada viure en males condicions o en perill. Molts blocs amb el pas dels anys s’han degradat i les instal·lacions de subministraments (llum, gas, etc.) estan en mal estat. Una situació que cal afrontar amb polítiques públiques. En aquest cas, l’immoble sinistrat estava només a 70 metres del Teatre Sagarra i a 200 metres de La Ciba, dos equipaments que sovint freqüenten responsables municipals i que podien haver observat.

Cal reforçar les actuacions preventives en detriment

de les policials o judicials

La millora de l’estat dels barris beneficiarà, sens dubte, en la convivència del veïnat. Sovint assistim a l’enfrontament vers qui és més pobre, com si aconseguir expulsar determinada gent dels nostres carrers fos una solució exitosa, com si es tingués el convenciment que mai formaràs part del col·lectiu estigmatitzat. L’Ajuntament hauria de vetllar per la convivència i fer per pal·liar el malestar social, cal reforçar les actuacions preventives en detriment de les policials o judicials. Es treballa prou de manera prèvia amb personal expert en mediació? Per què no s’hi ha treballat en aquest cas a posteriori per tal d’evitar que de nou intervingués la policia?

Sense alberg social a Santa Coloma de Gramenet

En el moment que redactem aquest article, a les famílies de l’edifici sinistrat se’ls ha ofert el CUESB, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament de Barcelona, com a alternativa habitacional. La nostra ciutat no disposa de cap alberg per atendre aquest tipus de situacions. Sens dubte ja no podem impedir aquest incendi, però potser cal treballar en un pla per evitar circumstàncies que puguin causar un nou sinistre a la nostra ciutat i en la posada en marxa d’un espai municipal per atendre, si és el cas, les veïnes que les pateixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *