Intensa jornada per un projecte global per al parc de Can Zam

Ciutat Ecologia

Centenars de persones van participar el passat diumenge 7 de novembre en la mobilització i activitats organitzades per la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam. La reivindicació segueix amb una nova convocatòria dijous 11 de novembre, coincidint amb una reunió amb l’equip de govern municipal i tècnics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Imatge: Aitor Blanc

Entorn de dues-centes persones es van mobilitzar, una vegada més, per reivindicar un parc de Can Zam complet, verd i frondós. La manifestació va recórrer de forma animada, amb una batucada i càntics reivindicatius, diferents carrers de la ciutat. Una vegada es va arribar al parc de Can Zam es van desplegar cadires, taules i carpes just a la zona on el passat mes de juny la mateixa Plataforma va retirar les tanques que envoltaven aquesta part del parc.

Una taula rodona i debat sobre la necessitat de completar el parc de Can Zam com a necessitat per fer front a l’emergència climàtica va congregar més persones que es van anar apropant durant tot el migdia a l’espai. Paral·lelament, es va fer un mural reivindicatiu a un dels murs que envolten, encara, el parc. Per cloure la jornada es va fer un dinar popular i dues actuacions musicals de joves artistes.

Segons declaracions d’un representant de la plataforma a Infograma, Miquel Rodríguez, els motius de la jornada de sensibilització és que “l’Ajuntament ara farà una petita intervenció en la qual plantarà quatre arbres i consolida un espai que és la clariana, que és un espai erm i enorme, en el qual haurien d’anar arbres i quedarà consolidat com un espai sense arbres i sense ombra.” Afegeix que “estem aquí per reivindicar no una part del parc, sinó el parc complet.”

Concentració i reunió amb l’equip de govern municipal i tècnics de l’AMB

Durant la jornada, la Plataforma va anunciar que el dijous 11 de novembre es reuniran finalment amb representants de l’equip de govern municipal i tècnics de l’AMB. Una reunió que esperaven des que la van demanar el passat mes de setembre, i en la qual es parlarà sobre les al·legacions presentades per 23 entitats de la ciutat –i rebutjades per l’equip de govern municipal– i del recurs presentat sobre el projecte parcial aprovat.

Coincidint amb aquesta reunió, que es farà a les 19 h a la sala de plens de l’Ajuntament, la Plataforma ha convocat una concentració per acompanyar les representants de l’entitat que participaran a la reunió.

Obertura d’un vial a Anselm de Riu

D’altra banda, el passat 14 d’octubre van donar inici les obres per urbanitzar el tram que va de l’avinguda Anselm de Riu fins a la rotonda del vial de la llera del riu Besòs. Un fet al qual també s’oposa la Plataforma, ja que dividirà el conjunt de les 30 hectàrees del parc.

En un escrit a xarxes socials, el Grup de Treball per a la defensa dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i MediAmbientals de Gramenet del Besòs (DESCMA), considera l’obertura d’aquest vial un “nou atemptat urbanístic a Santa Coloma de Gramenet contra el parc metropolità de Can Zam. Sense avís previ i quasi d’amagat, el 14 d’octubre van començar les obres d’urbanització del carrer d’Anselm de Riu”. Afegeixen que és “un projecte de la Generalitat de Catalunya de 2010, que s’havia pactat en conveni l’any 2000 amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, executat vint anys després per infraestructures de la Generalitat amb un cost d’1.088.942,34 €. i 7.000 m² d’actuació.

Video de GramenetTV de la mobilització de diumenge 7 de novembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.