Isabel-Clara Simó

Isabel-Clara Simó, la literatura i la vida

Col·laboracions Cultura Feminisme

Al llarg del mes de novembre se celebren a la nostra ciutat diversos actes del Correllengua de promoció de la llengua i la cultura catalana centrats en l’escriptora Isabel-Clara Simó. Text i imatges: Agustina Rico, catedràtica de Llengua i Literatura. Foto: Isabel-Clara Simo amb Montserrat Roig al llibre ¨Si em necessites, xiula¨ (Edicions 62)

Isabel-Clara Simó és la figura homenatjada pel Correllengua d’aquest any 2021. L’escriptora d’Alcoi, establerta a Catalunya des de jove, ha estat en la literatura catalana tot un fenomen per si mateixa.

La seva obra presenta una realitat dual. Ofereix diversitat temàtica i alhora especialització en l’àmbit referent a la dona; ha obtingut el reconeixement que atorguen els premis prestigiosos i mostra la realitat incontestable de ser una autora molt seguida i amb obres que es poden qualificar de bestsellers de qualitat.

Professora i activista social i política que va connectar molt bé amb un públic divers

Va aportar allò que és tan freqüent en les literatures en llengües d’àmbit molt gran com és el del llibre esperat perquè interessa l’autor o autora i perquè se sap que no decebrà. Isabel-Clara Simó va connectar amb un públic divers, de nivells culturals diferents i d’interessos socials i culturals també variats.

La temàtica social i feminista tractada des de la ficció la va acostar a un ventall de lectores amplíssim i és una de les autores més llegides i treballades en grups de lectura i de treball sobre drets de la dona i violència masclista.

Va ser una activista social i política de primera fila. Independentista quan aquest concepte era molt minoritari en la vida política i social -fundà i dirigí la revista Canigó, publicació de referència- i destacada i apassionada articulista d’opinió en mitjans escrits i en mitjans audiovisuals.

Isabel-Clara Simó
¨Si em necessites, xiula¨ (Edicions 62) d’Isabel-Clara Simó

Va ser professora de filosofia d’institut durant molts anys i el seu estil clar i directe i la seva voluntat didàctica i educadora els va seguir tenint tota la vida, com el riure franc i l’actitud valenta que li eren connaturals.

Amiga de Montserrat Roig (aquest 10 de novembre s’han complert els 30 anys de la seva mort), van ser dues escriptores que van aportar la mirada de la dona sobre l’àmbit de totes les coses sumant-hi alhora ambició, amplitud de mires i rigor intel·lectual.

Totes dues van escriure sobre els reptes amb què es van trobar com a dones, com a intel·lectuals i com a ciutadanes d’un país amb una llengua i amb una realitat que coneixien profundament. I totes dues han quedat com a icones de la militància social i política feta des de la seriositat i el compromís però sempre amb el to optimista -inclús en els moments personals més tristos- que dona l’alegria de viure.

Podeu llegir també de la mateixa autora: Montserrat Roig i Santa Coloma

1 thought on “Isabel-Clara Simó, la literatura i la vida

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *