Brigada Stanbrook

La brigada Stanbrook torna als centres de refugiats d’Atenes

Drets

El nou projecte del grup colomenc de cooperació solidària Brigada Stanbrook ja està en marxa: Acaba d’arribar a Atenes un vehicle cedit per l’ajuntament i amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Serà molt útil pel transport i el suport logístic de diversos projectes d’ajut humanitari establerts a Grècia. Un bon suport de la població refugiada de la guerra de Síria i la ruta d’entrada grega, majoritàriament infants i joves. Fotos: Víctor Godino i Brigada Stanbrook

57 hores de viatge des de la nostra ciutat fins a Atenes han esmerçat els membres de la Brigada Stanbrook per fer arribar una furgoneta cedida a l’entitat.

Tot just en aquests moments ja ha començat a treballar a la capital grega. Han començat de manera immediata a donar suport logístic gratuït a l’organització SOS Refugiados. I han posat mans l’obra per cobrir les necessitats de repartiment de l’ajuda humanitària que gestiona aquesta organització de l’estat espanyol. A les fotos es pot veure les imatges recents de l’entrega de patates, xocolata i caramels a l’associació Elna Maternity Center.

Un projecte per avançar

Aquest nou projecte, anomenat ‘Avancem’, té com a objectiu principal generar un estalvi econòmic estable a organitzacions d’ajuda humanitària que treballen sobre el terreny. Són les que estan actives als camps de refugiats i a diferents projectes d’ajut humanitari ubicats a Grècia. La posada en funcionament d’un servei gratuït de furgoneta amb conductor serà l’eina principal per assolir l’esmentat objectiu. La furgoneta de la Brigada Stanbrook oferirà serveis de transport d’ajut humanitari, així com de persones, de manera gratuïta (conductor, benzina i peatges sufragats pel projecte) a diverses organitzacions d’ajut humanitari que treballen des de temps.

Segons ho explica Víctor Godino, que, a més de la Brigada Stanbrook també és membre de la junta directiva de SOS Refugiados: ¨El treball realitzat els últims anys, i els aprenentatges realitzats, m’han fet arribar a la conclusió, conjuntament amb els companys de la Brigada Stanbrook, que l’esmentat projecte es la millor eina que tenim a la nostra disposició. Amb aquest projecte podem aportar el nostre granet de sorra per a millorar la qualitat de vida de les persones refugiades. Aquest objectiu l’assolirem generant estalvis econòmics i de recursos estables a organitzacions que porten anys en primera línia d’aquest drama humanitari¨.

Logística solidària

Aquest projecte de suport logístic té l’objectiu d’unificar necessitats logístiques de diferents organitzacions. Es vol crear sinergies, incrementar l’eficiència i generar estalvis econòmics estables que aquestes puguin reinvertir en la millora de la qualitat de vida de milers de persones refugiades que malviuen a Atenes i voltants, moltes d’elles infants.

La furgoneta de la Brigada Stanbrook treballarà estable i diàriament a Atenes, de manera totalment gratuïta pels projectes que es beneficiaran amb totes les despeses cobertes per la Brigada Stanbrook. els serveis oferts tindran com a beneficiaris de manera usual l’Associació EN RED SOS REFUGIADOS i el projecte ELNA MATERNITY.

El dia després d’arribar a Atenes ja estava treballant la Brigada Stanbrook.
Foto: Victor Godino

5 anys d’història

L’any 2016, Víctor Godino i Víctor Aguilar, companys del projecte Sàhara, van impulsar la idea de la Brigada Stanbrook. La proposta va desembocar l’any 2017 en una brigada solidària formada per 15 joves de Santa Coloma de Gramenet amb la intenció de difondre la greu problemàtica que pateixen les persones refugiades a països del sud de la Unió Europea i per a intentar millorar la seva qualitat de vida. Durant aquests anys han realitzat multitud de viatges a Atenes (tan en grup com de manera individual) per a col·laborar amb organitzacions germanes establertes a Grècia amb les que comparteixen objectius i activitats.

Entre altres accions de la brigada cal destacar l’enviament de 2 tràilers amb 11 tones d’ajuda humanitària o l’enregistrament del documental ¨Piastike- a les portes d’Europa¨. I també desenes de xerrades a escoles i instituts públics de Santa Coloma de Gramenet per a difondre la greu problemàtica que pateixen les persones refugiades, activitats benèfiques per a recaptar fons, l’enviament de fons econòmics a projectes establerts a Grècia i la participació estable a les Jornades per la Pau i la Cooperació ¨Obrint Fronteres¨.

¨Considerem que la nostra tasca no termina amb el treball realitzat a Atenes. És de vital importància divulgar el nostre treball i les experiències que hem viscut. Per això, volem utilitzar els espais de la nostra ciutat per realitzar xerrades de conscienciació, divulgant la nostra experiència¨

Una escola de solidaritat directa i eficaç

La Brigada Stanbrook, des dels seus inicis, va centrar la seva activitat a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, en especial les campanyes de recollida d’ajut humanitari i les campanyes de sensibilització a escoles públiques i instituts. La majoria de socis, voluntaris i activistes de la Brigada Stanbrook són de la ciutat. Els beneficis de les activitats desenvolupades sempre han tingut com a destí projectes i associacions ubicades a la ciutat d’Atenes.

Aquesta associació ha estat una plataforma que ha permès a membres voluntaris de l’entitat estades periòdiques a Atenes treballant sobre el terreny amb les persones refugiades. Alhora, els ha permès assolir un nivell alt de coneixement de la realitat de la capital de Grècia. Aquesta ciutat és un dels focus principal de la emergència. Allà milers de persones refugiades malviuen en condiciones molts pèssimes, i on moltes associacions treballen per intentar suplir algunes de les mancances que aquestes persones tenen.

Això els ha fet concloure que els objectius que pretén assolir el projecte ‘Avancem’ cobriran necessitats de vital importància, bàsiques, moltes vegades problemàtiques i costoses per a d’altres organitzacions i associacions que dia a dia fan un treball molt important.

Cooperació més necessària que mai

Fa ja més de 10 anys des de l’inici de la guerra a Síria, i la situació a països com Grècia es insostenible. Segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels refugiats (ACNUR), més de 2 milions de persones han arriscat les seves vides creuant el Mediterrani. I almenys 20.000 han perdut la seva vida en l’intent.

Les autoritats gregues, així com les europees, no estan donant prou solució a la greu problemàtica que pateixen milers de persones refugiades. Moltes d’elles continuen amuntegades a camps de refugiats a les illes i al continent grec, en unes condiciones extremes de precarietat i sense cap esperança de millora. A més, milers de famílies queden excloses del sistema, i sense cap tipus d’ajuda oficial sobreviuen als carrers o edificis abandonats de la capital grega.

Què era l’Stanbrook?

Al final de la Guerra Civil, el 28 de març de 1939, un vell vaixell carboner britànic, anomenat Stanbrook, va salpar del port d’Alacant. La ciutat encara era de la República, però estava assetjada per les tropes franquistes. El vaixell va burlar el bloqueig per part de l’exercit i l’aviació feixistes i els submarins de Mussolini. Portava unes 2.700 persones refugiades que van poder salvar-se i arribar al port d’Orà (Algèria). Nou mesos després l’Stanbrook va ser enfonsat pels nazis i el seu capità va morir. En els camps de concentració d’Algèria, on van acabar la majoria de refugiats republicans, es va guardar un minut de silenci en memòria seva.

Més informació:

SOS REFUGIADOS

ELNA MATERNITY CENTER

I sobretot no us perdeu el vídeo de l’exposició Piastike

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *