Biblioteca Central

La Col·lecció Local

Cultura Destaquem

S’anomena Col·lecció Local al conjunt de llibres i documents de la biblioteca que fan referència a la ciutat. La Biblioteca Central té una amplia i poc coneguda secció que conforma una autèntica ‘biblioteca colomenca’ que cal difondre i fer conèixer. Fotos: Redacció.

La secció de Col·lecció Local a les biblioteques públiques està formada pel conjunt de documents que recullen els testimonis de la localitat, la seva memòria, els fets i esdeveniments més importants i que té per objectiu recollir tots els materials que poden ser útils per al coneixement i l’estudi d’una zona tant del passat com de l’actualitat i del futur.

Les 4 biblioteques colomenques de la Xarxa de la Diputació disposen d’una col·lecció local amb documents que tracten sobre el municipi de Santa Coloma de Gramenet, així com dels barris. Aquesta col·lecció recull i conserva materials relatius a la ciutat des de la vessant històrica, geogràfica, social i cultural. També integra la col·lecció local obres de ficció on Santa Coloma de Gramenet és protagonista i obres d’autors locals. 

Podem trobar una Col·lecció Local a cadascuna de les biblioteques colomenques: Singuerlín, Can Peixauet i Fondo, però destaca la de la Biblioteca Central per ser la primera i la que té el fons més ampli i complet.

Una secció especialitzada amb molta història

A aquesta Col·lecció Local trobem documents i publicacions generades a Santa Coloma, que en parlen o que els seus autors siguin locals, residents o estiguin relacionats d’alguna manera amb la nostra ciutat. Sempre ha format part de la Biblioteca Central: Recopilar-la, organitzar-la, conservar-la, catalogar-la, gestionar-la i difondre-la ha estat, des del primer dia, un dels seus objectius bàsics. Per tant, en paraules del bibliotecari Lluís Soler, podem afirmar que amb  l’antiga Biblioteca Valls i Taberner, inaugurada l’any 1969, va néixer la nostra col·lecció local. Aquesta, però, fou traslladada, ampliada i tornada a catalogar –aquesta vegada, en format electrònic- amb motiu de la inauguració de l’actual biblioteca Central, al Jardí de Can Sisteré, el maig de 1995.

Que hi podem trobar?

Amb dades de gener de 2021, la col·lecció local de la Biblioteca Central, situada a la segona planta de l’edifici, compta amb un total de 4.914 exemplars, des quals 2.397 estan disponibles i 2460 exclosos de préstec.  Aquesta xifra inclou no només llibres, sinó també música de compositors i compositores locals, títols de revistes, CD-ROM i DVD, entre d’altres tipologies de documents. Segons les dades facilitades per Montse Pastor: són 21 documents en DVD, 14 en VHS, 43 CD, 2 vinils, 1 cassette, 30 CD-ROM i 4 mapes. Els documents exclosos només es poden consultar a la sala per que estan exhaurits i es disposa d’un únic exemplar o perquè cal protegir-los especialment.

El que més es consulta és, d’una banda, les novel·les escrites per persones de la ciutat i, d’altra banda, les obres que tracten sobre la història i el patrimoni de Santa Coloma de Gramenet. A una certa, distància, també constatem que les biografies de personalitats locals gaudeixen d’una certa demanda. Pel que fa a les revistes, les més consultades són Grama (sobretot, en la seva versió electrònica, consultable a través del Trencadís), Fòrum Grama i el butlletí municipal l’Ajuntament informa’.

Una peculiaritat destacada és que també inclou alguns documents que no han estat editats i/o publicats, com ara les ‘Comisiones de barrio’. Això fa que la biblioteca Central sigui un servei de referència a l’hora de tenir accés a informació valuosa de caire local que no es troba dipositada en cap altre centre, ni dins ni fora del municipi.

La biblioteca és una institució bàsica dins del municipi pel que fa a la recopilació, preservació i promoció del patrimoni literari local en tota la seva diversitat.

La Biblioteca Central aspira a recopilar i conservar, de manera exhaustiva, tots aquells documents que tractin sobre qualsevol aspecte relacionat amb el municipi (geografia, flora, fauna, economia, política, urbanisme, patrimoni, història, etc.), així com totes aquelles obres d’autoria local, ja sigui de persones o d’entitats, i independentment del tema o gènere que tractin. D’altra banda, la resta de biblioteques colomenques només han d’intentar ser exhaustives en aquelles obres relatives a la seva zona d’influència, mentre que pel que fa a la resta n’hi ha prou amb que tinguin una mostra significativa.

Un contingut per descobrir i donar a conèixer

Per l’experiència de la Biblioteca Central, al llarg des darrers anys, constaten que hi ha un volum significatiu de persones que consulten la col·lecció local de la biblioteca; per tant, n’estan raonablement satisfets.

En general, el teixit associatiu de la ciutat, així com les persones més vinculades amb les activitats i l’agenda cultural i social de la ciutat, coneixen la col·lecció local i, en molts casos, en fan ús. En canvi, molts usuaris no la coneixen i/o en fan un ús molt escàs. Aquest és el cas, sobretot, de lectors i lectores ocasionals, de la major part d’estudiants –tret que hagin de fer algun treball de temàtica local-, així com d’aquelles persones que venen a la biblioteca per a cercar recursos i opcions de lleure (música, pel·lícules, còmics, etc.). , segons explica Lluís Soler.

Per això és possible –i alhora molt convenient- arribar a un públic més ampli, motiu pel qual un dels objectius de la Central és difondre-la i donar-la a conèixer. Amb aquest propòsit, setmanalment les xarxes socials de les biblioteques de la ciutat publiquen alguna notícia i/o fem esment d’algun llibre, article, obra o web de caire local.

Cal seguir treballant en la difusió i promoció de la col·lecció local, amb iniciatives com ara la digitalització de més revistes locals, l’ús de les xarxes socials per a promocionar-la o la confecció d’exposicions i guies de lectura, sense oblidar el treball amb les entitats i les persones més rellevants del món cultural i associatiu local per tal de poder dur a terme possibles activitats, com ara presentacions de llibres, xerrades o conferències.

La Col·lecció Local està situada a la segona planta de la Biblioteca Central

Autores i autors locals

La Guia d’autores i autors locals és una base de dades consultable des del web municipal amb informació sobre autores i autors i les seves obres- creix i s’actualitza constantment. Ha esdevingut en una eina bàsica, i accessible a tothom, per a obtenir dades sobre qualsevol persona del municipi que publiqui o editi quelcom.

Fons digitalitzat

També es pot accedir al fons digital local gestionat a través del programa Trencadís de Diputació de Barcelona. Aquí es poden trobar les revistes Grama (1969-1996) i Gramenet (1969-1975).

Nou Projecte

Un dels projectes nous de la biblioteca és la creació d’una base de dades de músics locals, que haurà de permetre l’enllaç directe –en aquells casos en què els i les autors i compositors ho autoritzin i/o estiguin ja disponibles en alguna plataforma legal accessible- a cançons i vídeos musicals. Actualment ja tenen el gruix de la informació recopilada en format Excel.

Davant aquesta ‘biblioteca colomenca dins la biblioteca’, podríem dir com els personatges del final de la novel·la de Ray Bradbury ‘Fahrenheit 451’: La biblioteca no són els llibres, som nosaltres!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *