La covid i el treball a Gramenet

Economia

No és que a la nostra ciutat partíssim d’una bona situació. Malauradament, l’atur, la falta de dinamització del comerç local, la pobresa… ja hi eren abans que arribés la covid, quan el que teníem era només la grip. Encara no havíem sortit de la crisi de 2008…. (molta gent l’emmarca fins a 2013, però a Santa Coloma encara no havia acabat). De fet, la vam enllaçar amb l’anterior.

Pel que fa a l’atur, per exemple, si consultem el programa Hermes de la Diputació de Barcelona, ja el gener de 2019 teníem a la ciutat un 13,08% de persones a l’atur, que aquest mes de gener s’ha convertit en un 16,57%, segons la mateixa font.

L’atur durant 2020 i gener de 2021. Elaboració pròpia a partir de les dades de l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat.

I no s’acaben aquí les dades de l’atur, que començar a pujar de manera esfereïdora, també és prou important que no afecten tothom per igual. Com ja havíem comentat en un altre article de l’Infograma, som les dones les qui patim més, en molts aspectes, en allò que pertany a l’àmbit laboral. Al gràfic següent es pot veure com l’empitjorament de la situació laboral de la gent de Gramenet ha continuat mantenint, i agreujant, la diferència que ja hi havia.

Atur segons sexe. Elaboració pròpia a partir de l’informe Impacte Covid-19 en l’economia de Santa Coloma de Gramenet, publicat per l’Ajuntament de la ciutat.

Una altra manera de mirar com ens afecta aquesta situació és amb les dades que publica l’Observatori Econòmic de Grameimpuls. Ens podem fixar en la manera com baixen els contractes amb el temps, com la precarietat laboral s’estableix en les nostres relacions laborals, i com això és encara més greu en el cas de les dones.

És evident que el nombre de contractes pateix, en general, un descens important, sobretot els fixos. A més, la quantitat de contractes temporals, en comparació, també és una dada que cal destacar. Cada cop hi ha menys treballadors i treballadores amb contracte fix, i s’ha agreujat amb la pandèmia. A més, les dones continuem sent les que tenim una temporalitat més elevada.

En aquest mateix observatori podem trobar altres dades referides a l’economia de la nostra ciutat. Són les següents:

Contractes per edat. Elaboració pròpia a partir de l’Observatori Econòmic de Grameimpuls.

A part de tornar a constatar la baixada de contractes de 2020 respecte al 2019, aquestes dades ens deixen veure el biaix que pateixen la gent més jove i la més gran. L’atur s’acarnissa en totes dues franges d’edat.

I ja per acabar amb les dades, podem observar com es tanquen els establiments comercials de Santa Coloma. El comerç de proximitat va desapareixent de manera progressiva, com es pot veure en aquest gràfic, que inclou alimentació, cultura i lleure, entre altres àmbits.

Establiments oberts a la ciutat. Elaboració pròpia a partir de l’Observatori Econòmic de Grameimpuls.

A Santa Coloma sabem molt bé el que és una crisi econòmica. Ens podem remuntar a la del petroli i seguir amb la financera, la immobiliària… fins a arribar a la de la pandèmia. Som una ciutat de gent treballadora, que és la qui paga més durament els vaivens de l’economia i l’última a recuperar-se’n.

I ara què?

Quina pot ser la sortida de les crisis recurrents del sistema econòmic? El capitalisme necessita créixer contínuament, no és un funcionament estàtic, sinó dinàmic i el seu èxit rau en una espiral de producció i consum que des de finals del segle passat, amb la globalització, ha agafat una velocitat de creuer. Les seves crisis (les nostres) cada vegada són més seguides en el temps, no hi ha prou espai per guarir-se de les ferides d’una quan arriba l’altra.

Si és el mateix sistema econòmic el que ens porta recurrentment a aquests patiments, que perd pel camí generacions senceres que viuen sense oportunitats, potser més que apedaçar-lo, caldrà canviar-lo. I això no es pot fer si no veiem clar el camí des de tots els àmbits de la societat, sense el lideratge de les institucions (de la més petita a la més gran), les organitzacions socials i les empreses.

Si ningú no ho evita, arribaran fons europeus que no s’aprofitaran per canviar les estructures que ens fan mal

És evident que cal dirigir-se cap a un nou model econòmic, cap a un model que satisfaci les necessitats econòmiques, socials i culturals de les persones, a Gramenet i arreu, cap a un model que garanteixi els béns i els serveis necessaris per viure amb dignitat. La conseqüència de tots aquests gràfics dibuixats més amunt ja les coneixem a bastament: pobresa, falta d’oportunitats, futur incert…

I no se senten gaires propostes. Som en època electoral i els partits es disputen les cadires al parlament, però no proposen com ens en sortirem. Sembla com si visquéssim en mons paral·lels. Si ningú no ho evita, arribaran fons europeus que no s’aprofitaran per canviar les estructures que ens fan mal, sinó que es repartiran entre les grans empreses que ja ara tenen el poder econòmic i que s’enriqueixen a partir del mateix sistema, a partir del patiment de la classe treballadora i de les crisis recurrents.

I, per reblar el clau, la pandèmia ha fet desviar la mirada de la que serà la punxada següent: la que vindrà provocada si no es tira endavant un canvi ecosocial, amb “eco” davant, perquè després de tants pactes a nivell de macropolítica, que si Kyoto, que si París…, sembla que tot s’hagi aparcat, quan la crisi climàtica es veu venir de fa anys. A vegades sembla que la pandèmia hagi estat útil perquè la classe política desviï la mirada cap a una altra banda.

I si aprofitéssim aquest punt d’inflexió per encaminar-nos a una economia transformadora que toqui les arrels del sistema econòmic? Aquesta és una proposta que ja existeix, Proposta de l’economia social i solidària catalana d’un pacte per una economia per la vida, i que necessita l’empenta i l’embranzida d’institucions i societats per tirar endavant.

A Santa Coloma, com a tot arreu, necessitem un nou model econòmic, que ens proporcioni salut, habitatge, alimentació, energia… necessitem una vida digna i un futur. Cal empènyer per fer-ho possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *