La FESC: mirall de l’economia solidària

Economia

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) va celebrar la seva desena edició del 17 al 24 d’octubre, a l’espai de la Fabra i Coats de Barcelona, i ho va fer recuperant la presencialitat, després de la virtualitat imposada per la pandèmia el 2020.

L’organització que fa de paraigua d’aquest esdeveniment des de 2012 és la Xarxa d’Economia Solidària (XES) que, amb més de 300 organitzacions adherides, defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris, i que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació

La xarxa es comença a gestar a mitjans dels anys 90, en un procés iniciat entre cooperatives catalanes i brasileres durant el Fòrum Social Mundial de Porto Alegre. Després d’un llarg procés de debat i reflexió contínua, amb l’impuls de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, el naixement de la XES culmina amb la signatura del manifest de constitució, al novembre de 2002.

La XES s’organitza en quatre  grans eixos estratègics: relacions externes, incidència política i formació;  economies feministes; xarxes territorials i sectorials, i mercat social.  Al llarg dels darrers quinze anys, ha participat en moltes accions  de difusió de l’economia solidària,  intercooperació i creació del mercat social. A banda de la fira, la promou el balanç social, impulsa una  desena de xarxes locals i fa propostes d’impuls de l’economia solidària, com una nova manera de produir, distribuir i consumir, i que representa una alternativa viable i sostenible per satisfer les necessitats individuals i globals.

Les 344 organitzacions adherides a la XES generen 9.100 llocs de treball i uns ingressos anuals de 324 milions d’euros

10 anys de Fira

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) és l’esdeveniment més important del país pel que fa a la plasmació del mercat social català, té una projecció internacional i reuneix la gran diversitat d’experiències de les alternatives al sistema econòmic. A més, és un espai de trobada, debat i intercooperació, amb un programa d’activitats molt extens i de gran confluència de col·lectius i persones.

Són unes quantes les organitzacions colomenques que hi participen habitualment; cooperatives, associacions… persones que duen a terme la seva activitat sota el paraigua de l’economia solidària. La nostra ciutat pertany a la Xarxa de Municipis de l’Economia Solidària (XMESS), entitat constituïda el 2017 amb l’objectiu de promoure, reforçar i consolidar aquest model socioeconòmic alternatiu i de transformació del territori. A més a més, Santa Coloma està adherida al programa Municipi Cooperatiu, promogut per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, en el qual es compromet a desenvolupar un pla de treball amb activitats específiques per difondre el model cooperatiu, enfortir-lo i fomentar-lo.

Espot de la fira d’enguany.

Desfés-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària

Més de 140 empreses i entitats de diversos sectors econòmics van exposar durant el cap de setmana a la FESC. L’objectiu de mostrar com des de l’economia solidària es pot donar resposta a bona part de les necessitats de la vida, des de l’habitatge o l’alimentació a la roba, la mobilitat, l’energia o serveis com les finances ètiques, la salut i cures, la cultura i l’oci, o la tecnologia, es va complir amb escreix. També, però, el d’exercir de punt d’intercooperació entre diferents iniciatives de l’economia social i solidària catalanes.

Entre els objectius de la fira hi ha divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària, tant a curt termini, per cobrir les necessitats urgents, com a mitjà i llarg termini per sortir del capitalisme, tot donant a conèixer d’una forma propositiva les solucions que aporta ja avui en dia aquest tipus d’economia a les necessitats materials de les persones en la seva vida quotidiana.

També, però, donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària, i que ja abarca bona part dels sectors econòmics. Tot plegat amb l’objectiu d’augmentar el nombre de persones i organitzacions compromeses en les iniciatives de l’economia solidària, siguin com a proveïdores, estalviadores o emprenedores.

A nivell més intern, més enllà de ser la gran trobada anual del sector, i més aquest any després d’haver hagut de suspendre la fira presencial l’any passat, la FESC és un espai de foment de la intercooperació entre els agents de l’economia solidària, alhora que un espai de reflexió i debat. En aquest sentit, es plantejava la desena edició com un punt per mirar al passat i al present però per fixar nous horitzons de futur per a l’economia solidària catalana.

Amb la xerrada que reuní Silvia Federici i Marina Garcés, presentades per Magda Bandera, va començar una setmana d’activitats virtuals i presencials d’enguany. Si us vau perdre alguna de les activitats, les podeu recuperar aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.