Exposició "Catalunya, terra cooperativa" al Museu Torre Balldovina del 17 de setembre al 25 d'octubre de 2020. Foto: Redacció

La història del cooperativisme català aterra a Santa Coloma de Gramenet

Economia

L’exposició “Catalunya, terra cooperativa” es podrà visitar al Museu Torre Balldovina del 17 de setembre al 25 d’octubre. Foto: Redacció

De la mà de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, l’exposició “Catalunya, terra cooperativa” es podrà visitar al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet. Després d’haver pogut visitar l’exposició l’estiu del passat 2019 a la Sala El refugi de Badalona, l’Ateneu Cooperatiu va voler traslladar-la el primer trimestre de 2020 a Santa Coloma de Gramenet. L’inici del confinament causat per la crisi sanitària de la Covid-19 va fer, però, que aquesta s’hagués d’anul·lar inicialment.

La inauguració oficial de l’exposició serà dimarts dia 22 de setembre que, donades les mesures de seguretat sanitària, es farà de forma virtual, comptant amb la participació del comissari de l’exposició i president de la Fundació Roca i Galès, Xavier Palos, així com de representants de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Exposició sobre el passat i present del cooperativisme a Catalunya. Foto: Redacció

Un recorregut pel passat i present del cooperativisme

L’exposició presenta un recorregut per l’ahir, l’avui i el demà de diferents pràctiques d’autogestió i de cooperació social que han fet de Catalunya un territori fèrtil en aquestes, fet pel qual es dóna el qualificatiu de terra cooperativa. L’exposició està dividida en diferents apartats que tracten des dels inicis de l’economia popular, l’auge de les cooperatives de consum, l’aparició de les cooperatives de treball, les cooperatives agràries, les cooperatives de pescadors, fins a les cooperatives d’habitatge, tractant també àmbits com l’educació cooperativa i el mutualisme així com la seva vinculació amb el moviment obrer.

Amb el contingut de l’exposició es pot fer una idea de l’evolució del cooperativisme des de fa dos segles fins al dia d’avui. La particularitat de l’exposició es dóna en poder trobar també una part dedicada a la història del cooperativisme a Santa Coloma de Gramenet, i aterrant al cooperativisme colomenc en el dia d’avui. Durant l’estada de l’exposició a la ciutat, que anirà del 17 de setembre al 25 d’octubre, es podran veure productes i serveis d’una mostra de les cooperatives que en l’actualitat desenvolupen la seva activitat a Santa Coloma de Gramenet.

Mostrar el cooperativisme i l’economia social i solidària com a eines útils i vàlides per poder generar alternatives a la societat actual, superant la visió del cooperativisme com una pràctica del passat, aquesta és una de les fites que es marca l’exposició, a través de la conscienciació per construir nous horitzons comunitaris i populars per transitar cap a una societat més equitativa i amb més justícia social i ecològica.

Mostra de productes i serveis que ofereixen les cooperatives a la ciutat. Foto: Redacció

El cooperativisme i l’economia social a Santa Coloma de Gramenet

Des de fa ja 4 anys que l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord -programa finançat per la Generalitat de Catalunya- opera al nostre territori, i actualment compta amb cinc entitats agrupades, les cooperatives La Sargantana (Badalona), Capfoguer i Aberdeen (Santa Coloma de Gramenet), així com Grameimpuls i IMPO com a organismes de promoció de l’ocupació a les dues ciutats.

Avui dia, a Santa Coloma de Gramenet existeixen una vintena de projectes cooperatius en actiu, en àmbits professionals molt diversos com ara el lleure, la restauració, les arts escèniques, l’educació, l’assessorament, entre d’altres. Alguns d’aquests projectes, junt amb grups de consum agroecològic i entitats que treballen l’àmbit social articulen una embrionària xarxa local d’economia solidària, sent una de les seves impulsores la Xarxa d’Economia Solidària (XES), anomenada al territori com a Baix Besòs Cooperatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.