Informació Santa Coloma de Gramenet

La WARDE atura un tall de llum il·legal. Comunicat

Col·laboracions Habitatge

El passat dimarts 12 de gener, les okupes de la WARDE han aturat l’intent de tallar-los la llum per part de treballadors d’Elecnor. Tal com expliquen al seu comunicat, que podeu llegir més avall, ha calgut que les okupes de la WARDE i altres veïnes ho impedissin de manera activa. Foto: Plataforma Salvem Ciutat Vella

Mentre es resistia al tall de la llum, davant del carrer Vistalegre 36, uns operaris instal·laven dos nous pals per a cables en un tram de vorera estret sense cap avís previ ni motiu aparent. Davant de la mateixa façana, ja hi havia un altre pal. L’1 de juny de 2018, l’anterior tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Jordi Mas, es va comprometre a retirar-lo però el govern municipal no ha complert aquest compromís. Els tres pals s’han instal·lat ben prop de la porta d’accés d’una antiga casa també afectada per l’actual PERI i on resideix una senyora que aviat farà 90 anys. Aquesta acció també ha rebut la protesta per part del veïnat i de la Plataforma Salvem la Ciutat Vella que ha demanat a l’Ajuntament que siguin retirats de manera immediata els tres pals.

Casualitat o no, aquests fets coincideixen en la setmana que s’estrena el documental Perifèria on es rescata la memòria de la reforma urbana de Santa Coloma de Gramenet.

Comunicat de la WARDE davant la temptativa
de tallar-nos la llum il·legalment

Probablement aquest nom no li sona a ningú, i per això volem fer una introducció prèvia:

La WARDE és una antiga guarderia situada al carrer Josep Pedragosa i Banús, números 6 i 8. La vam okupar l’abril de 2018 (la propietat en aquest moment era de SOLVIA, filial del Banc de Sabadell) davant la impossibilitat de pagar un lloguer. Dos mesos després va esclatar el conflicte entre les veïnes i l’ajuntament en contra de l’execució del PERI (Pla Especial de Reforma d’Interior) que preveu enderrocar part del barri antic fent fora part de les seves veïnes de casa seva (https://directa.cat/el-veinat-atura-in-extremis-els-enderrocs-al-centre-historic-de-santa-coloma-de-gramenet/). Des que va esclatar el conflicte, la WARDE ha estat participant en la plataforma que va sorgir (SOS Ciutat Vella) i del CSOA (La Kasa Estudi Nou) que es va formar gràcies a l’okupació de la Caixa, de la plaça de la Vila, 11, i del bloc del carrer Padró, 14, per evitar-ne l’enderrocament.

Avui, 12 de gener de 2021, ens hem llevat amb treballadors d’ELECNOR trastejant la connexió elèctrica. Hem sortit a preguntar-los què estaven fent, i la seva resposta ha estat que ens tallarien la llum per ordre de l’ajuntament de Núria Parlon. Nosaltres ja vam ser denunciades per okupació i saben perfectament que vivim aquí. Ningú ens ha avisat en cap moment que ens tallarien la llum, fins i tot sabent perfectament qui som i tenint els nostres contactes.

Cal afegir que el Govern ha ampliat la prohibició de tallar els subministraments elèctrics que estan definits en els articles 3 i 4 del Reial decret 897/2017, del 6 d’octubre “pel qual es regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció per als consumidors domèstics d’energia elèctrica”, i sota el qual els esdeveniments que s’han presentat aquest matí es converteixen en una il·legalitat per part de l’ajuntament de Núria Parlon.

I més enllà de la llei, es tracta d’un acte poc humà en el qual s’ha posat en perill la vida d’una nena d’un any, filla d’una companya que viu a la casa, per pretendre tallar la llum en plena onada de fred que s’ha cobrat ja dues vides a Barcelona.

Havent donat aquestes informacions als treballadors d’ELECNOR, aquests s’han posat en contacte amb la Policia Local davant la il·legalitat manifesta. A cap d’una estona, ha arribat una patrulla de la policia local a comprovar els permisos i han consultat els seus comandaments superiors. Volem remarcar la fatxenderia d’un dels agents, amb comentaris com dos tortas y se acaba rápido”, a qui no podem identificar perquè podríem ser denunciats per la llei Mordassa. El policia en qüestió ha parlat amb un de nosaltres dient-nos que ens tallarien la llum, que li era igual la nena d’un any i que desallotgéssim el carrer. A poc a poc han anat arribant companyes nostres i davant aquesta situació, persones anònimes que no coneixem però a les quals agraïm molt la seva acció, han barricat el carrer perquè no poguessin accedir els operaris a tallar-nos la llum. La policia ha demanat reforços mentre arribaven més persones a ajudar-nos. Al final, hem aconseguit que vinguessin representants de l’ajuntament a donar la cara i un comandament de la policia local ens ha comunicat “que tot havia estat un error” i que no ens tallarien la llum.

Davant aquests fets, volem denunciar públicament l’executiu de Núria Parlon per saltar-se a la torera les lleis que està aprovant el seu propi partit. Ens sembla miserable que una persona que es considera d’esquerres sense previ avís ordeni tallar la llum d’un habitatge on resideix una nena d’un any. Volem denunciar també públicament les traves burocràtiques que posa l’ajuntament per empadronar-nos, ja que portem un any i mig esperant que vingui la policia a acreditar que vivim aquí, fins i tot sabent que ens coneixen perfectament. I també denunciem públicament que només se’ns escolti quan es barriquen els carrers, amb les molèsties que pot suposar a les nostres veïnes. D’aquesta manera només es pot tenir una lectura, que l’executiu de Parlon i els seus sequaços no atenen a raons ni a les seves pròpies lleis, i només entren en raó quan veuen que se’ls hi pot anar de les mans i que apareguin en els mitjans de comunicació les il·legalitats que perpetuen.

Finalment, volem agrair a totes les persones que han vingut a ajudar-nos i a deixar un missatge ben clar. El PERI i les seves corrupteles no avançaran mentre nosaltres i la resta de les nostres companyes siguem aquí.

La lluita continua!

Santa Coloma de Gramenet, 12 de gener de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.