L’Ajuntament denega els permisos per realitzar la Festa Major Alternativa de Gramenet

Ciutat Cultura

En un comunicat publicat a les xarxes socials l’organització de la Festa Major Alternativa (FMA) de Gramenet denuncia censura en què havia de ser la seva 20a edició, en el marc de la Festa Major d’Estiu de Santa Coloma de Gramenet. Imatge: Festa Major Alternativa Gramenet

Escudant-se en un informe de la Policia Local, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha denegat els permisos d’ocupació de la via pública per dur a terme les activitats de la Festa Major d’Estiu 2021, segons ha publicat l’organització de la Festa Major Alternativa de Gramenet en un comunicat a través de les xarxes socials.

L’informe de la policia local en qüestió indica que “es desaconsella la realització d’aquesta activitat partint del criteri d’evitar la propagació del virus amb la realització d’activitats grupals. A més, en aquest cas no es pot garantir l’ús de mascareta i manteniment de distàncies de seguretat”, emparant-se en la Resolució SLT/2614/2021, de 4 d’agost, amb la que es prorroguen i modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya. En l’informe policial, a més s’indica que “l’horari sol·licitat no s’adequa tampoc a l’horari de restriccions a la mobilitat nocturna”, en un moment en què, a banda de les restriccions d’horaris per la restauració i l’oci nocturn, el conegut com a toc de queda ja no és vigent.

Per l’organització de la Festa Major Alternativa “l’Ajuntament denega el permís sense cap argumentació concreta i detallada de les restriccions que no s’estarien complint amb la realització de les activitats”. Afegeixen a més que, segons els motius exposats en la resposta del consistori també “serien d’aplicació a totes les activitats que el mateix Ajuntament té organitzades directament o a través d’entitats de la ciutat”, donat que el format de les activitats plantejades per l’Ajuntament no disten de les que preparaven des de la FMA: concerts, activitats de cultura popular, teatre, etc. incloent zones de restauració.

En el comunicat fet públic aquest 30 d’agost s’indica que “el format i les mesures sanitàries a aplicar de les activitats plantejades per l’assemblea de la FMA encaixen amb les presentades per l’Ajuntament, fet que hauria de fer completament viable i compatible la celebració de la Festa Major Alternativa”.

Censura i resposta genèrica

L’assemblea de la Festa Major Alternativa ha detallat el conjunt de gestions realitzades amb l’Ajuntament i, a banda de denunciar la censura que suposa la denegació del permís de l’ús de la via pública, la situació es veu agreujada per una resposta completament genèrica tot denunciant el menysteniment cap a les propostes de col·lectius autogestionaris.

En el comunicat parlen de forma clara i no descarten emprendre accions al respecte: “En cap moment se’ns ha instat a valorar conjuntament la viabilitat d’implantar les mesures sanitàries i de control de la pandèmia.” Afegeixen que “no se’ns ha convocat a cap reunió ni se’ns ha presentat cap opció per encaixar les mesures amb les quals es justifiquen per denegar-nos el permís”.

Detall de les gestions realitzades i les respostes rebudes

El 8 de juliol de 2021 l’organització de la FMA registra instància per la ubicació de les activitats i s’envia un correu electrònic a la Direcció de Cultura de l’Ajuntament informant-ne. Posteriorment, des de la FMA envien correu electrònic a la mateixa Direcció de Cultura indicant el conjunt de mesures proposades per la realització de les activitats complint amb les restriccions en matèria de restauració i per la celebració de les activitats.

No és fins al 12 d’agost que, de forma oficiosa per correu electrònic, la Direcció de Cultura informa de la “denegació de l’activitat d’acord amb el compliment de la normativa vigent, donat que els àmbits competents van informar negativament al respecte”, però sense detallar la motivació concreta de la denegació ni proposant opcions per l’acceptació d’aquesta.

És el 19 d’agost, just quinze dies abans d’iniciar la Festa Major d’Estiu que a través d’una trucada telefònica de l’Àrea de Serveis Territorials s’informa de la denegació de la sol·licitud per les “restriccions Covid” però sense especificar quines restriccions eren incompatibles amb la sol·licitud efectuada. I definitivament, és amb data 24 d’agost que es rep resposta oficial per registre denegant la sol·licitud, justificant-se amb un informe poc concret i desfavorable de la Policia Local.

20 edicions de Festa Major Alternativa a Gramenet

L’any 2020 hauria estat la 20a edició de la realització d’activitats en el marc de la Festa Major d’Estiu sota el paraigua de la Festa Major Alternativa. L’organització va decidir que el 20è aniversari es mereixia una bona celebració i, donada la situació d’emergència sanitària va decidir no dur a termes les activitats. Aquest estiu de 2021, però, van decidir reprendre l’organització de la 20a edició amb concerts, xerrades, actuacions de cultura popular, teatre, poesia i donant espai a reivindicacions i lluites de la ciutat i d’arreu.

Per aquesta 20a edició s’havien fixat dos criteris bàsics: oferir un conjunt d’activitats culturals amb contingut social i reivindicatiu, i mantenir el màxim respecte a la situació social i sanitària tot complint les mesures a adoptar per a la realització d’activitats culturals a l’aire lliure. Es van adaptar a la situació i van buscar un espai adient per poder mantenir un control clar de l’aforament i el compliment de les mesures sanitàries, tot retornant a l’espai que les va veure néixer, la coneguda com a Glorieta del Parc Europa i reduint les activitats a un sol dia.

Des de l’organització indiquen que “malgrat tot, no ens resignem, persistim i tornarem amb més força. Perquè els vint anys de la Festa Major Alternativa mostren la necessitat d’espais d’autogestió, de reivindicació, de lluita i de festa que es complementen a l’oferta que des de les institucions i entitats de la ciutat es realitzen en el marc de la Festa Major d’Estiu.”

1 thought on “L’Ajuntament denega els permisos per realitzar la Festa Major Alternativa de Gramenet

  1. Una altre incongruencia que es fa amb les mesuras covid 19.
    Segur que en les ” bones festes es complirà normativa 100%” Que estén dien, que la resta no es responsable i segons l’organitzador si????
    Sempre es posa trabes el que ho té mes dificil

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.