Arxiu Chema Corral

L’arxiu de Chema Corral

Memòria

Pocs polítics actuals escriuen sobre les seves idees o propostes. A Santa Coloma comptem amb un d’ells: Chema Corral. A més, ha fet un interessant arxiu digital per recopilar els seus articles, entrevistes, ponències, intervencions i llibres. Foto: Redacció

Josep Maria Corral Belorado, més conegut com Chema Corral, va ser regidor de l’ajuntament colomenc i diputat al Parlament de Catalunya a l’inici de la recuperació de la democràcia, a finals dels anys 70 i inicis del 80 del segle XX. Llavors era secretari polític local del PSUC i va viure en primera línia la crisi i la divisió d’aquest partit. En moments posteriors, va tornar a l’ajuntament com a Tinent d’Alcalde d’Iniciativa per Catalunya-Verds. I  després de 2003 va deixar la política institucional per diversos càrrecs de coordinació i assessorament en gestió municipal.

Santa Coloma ha estat sempre la seva ciutat, on ha crescut i ha viscut tot participant de la seva vida reivindicativa, social, cultural i política.

Foto: Edgard Sànchez

Un polític colomenc que escriu

Durant la seva etapa política, de la que es considera ara jubilat, va escriure uns 300 articles d’opinió en mitjans de comunicació locals, comarcals i nacionals.

L’arxiu recopila entrevistes, articles, col·laboracions, intervencions públiques i una galeria d’imatges

Entre aquests destaquen: el diari El Punt-Avui, El Periódico de Catalunya, Diari de Barcelona, Tramesa Municipal, Crònica, Avant i la revista Treball. De les publicacions locals cal esmentar les revistes Grama, Poble, Més Coloma, Gramenet 2000, Revista de les estacions, Ciutat i L’esquerra del Besòs. Després va col·laborar amb les publicacions digitals Gramenet 2.0 i Fòrum-Grama.

De tots ells, ell destaca l’article ‘Llorenç Serra i el misteri del Pont Vell a la Santa Coloma del segle XX’ publicat al desembre de 2018 a la seva web. Es tracta del resultat d’una investigació per enriquir la historiografia colomenca coincidint amb el centenari de la mort de l’alcalde Llorenç Serra.

Dos llibres, de moment

Chema Corral va publicar els llibres ‘Santa Coloma a la recerca d’una nova identitat’ (Editorial Semilunio, 2001) i ‘Santa Coloma: la riba esquerra’ (Esguard Ediciones 2008). El primer és un assaig sociopolític sobre la situació de la ciutat a finals del segle XX i el segon és un recull de 60 articles publicats als mitjans de comunicació, sobre la ciutat de Santa Coloma i altres temàtiques.

Ara recentment Chema Corral ha anunciat la publicació d’un nou llibre que preveu presentar pel Sant Jordi d’enguany. Serà un llibre sobre la història del PSUC a Santa Coloma de Gramenet des de la seva fundació l’any 1936 fins a les eleccions municipals de 1979.

Polítics i polítiques que no han escrit ni una sola línia

La tasca d’en Chema Corral contrasta molt amb la de la immensa majoria dels polítics locals dels quals es desconeix que hagin escrit i publicat dues paraules pròpies seguides. Alguns però, no paren de fer escrits signats amb el seu nom als programes d’activitats, encara que tothom sap que els autors reals són els que fan d’assessors polítics o el personal tècnic municipal. No poden enganyar a ningú. Tampoc ningú es creu que els editorials del butlletí informatiu municipal els escriu la pròpia alcaldessa Núria Parlon.

Pocs representants polítics locals han escrit, per si mateixos, textos d’interès social i polític sobre la ciutat

Dels diversos centenars de representats polítics que han passat per l’ajuntament des del retorn de la democràcia, només uns quants han escrit llibres o textos i articles sociopolítics o sobre la ciutat. Entre ells es troba l’alcalde Lluís Hernàndez. Cap altre alcalde o alcaldessa han fet aportacions d’interès. D’aquesta llista destaquen sobretot Jaume P. Sayrach (Iniciativa per Catalunya-Verds) i Jordi Garcia Jané (Som Gramenet).

Per sort, per Chema Corral, la política, la història i l’escriptura, a part del futbol i de l’estima per la seva ciutat, són les seves passions vitals.

Així ho declara a la introducció del seu arxiu digital: No sóc un creador literari, no he fet poemaris ni novel·les. He escrit uns quants articles i dos llibres amb l’objectiu i el desig de transmetre idees, reflexions i propostes. Es per això que la meva vinculació a la vida política i ciutadana va estretament lligada al fet de poder escriure-la, de la mateixa manera que escric per analitzar esdeveniments històrics que ens permetin comprendre el present que vivim.

Per consultar l’Arxiu d’en Chema Corral

2 thoughts on “L’arxiu de Chema Corral

  1. Moltes gràcies, amics, molt oportuna la ressenya de l’arxiu de Chema Corral, en vigílies de la publicació del seu llibre sobre el PSUC a Santa Coloma. En realitat d’arxius –i sobretot coneguts i assequibles– en la nostra ciutat no anem gens sobrats. Recordo el patiment que de l’Odei A.-Etxearte va viure quan recolliia dadesnper escriure el magnífic llibre sobre el Pla Popular, “De suburbi a ciutat”. I respecte del què dieu dels poilítics, que no escriuen, jome n’he queixat molts cop, estenent-me també als tècnicc, entre els quals n’hi ha de molt qualificats, però no se’ls convida mai a esciure ni a donar cap xerrada; com si aquí l’únic personatge que es vol destacar sigui l’alcaldessa. I parlant d’ella vull afegir que un bon temps va estar escrivint uns articles molt bonics i profunds en una secció de Fòrum-Grama, en la que hi escrivíem a més de la Núria Parlon l’Odei A.-Etxearte, en David Godino i jo, sobre temes que proposàvem altenativament els quatre, turrnant-nos mensualment. Penso que seria interessant publicar-los, ho vaig dir a la Núria i la idea li agradà. No s’ha fet, però, perquè és feina i costa diners, i la política cultural de Santa Coloma no sembla que estimi gaire això dels llibres. Us felicito per tocar el tema! Cordialment, Jaume-P. Sayrach

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *