L’Ateneu és teu

Ciutat Col·laboracions Cultura Drets Ecologia Economia Feminisme Habitatge Memòria

El títol d’aquest article sorgeix de la campanya que va fer l’Ateneu Julia Romera fa gairebé vint anys, just després de posar-se en marxa. Un espai de llarga trajectòria i de moltíssima feina, amb una ànima renovadora, que durant tot aquest temps ha fet un paper revitalitzador de la ciutat importantíssim. Hi han sorgit centenars d’iniciatives, s’hi ha donat suport a moltes altres i ha estat un dels racons vius de Santa Coloma. Ara han plegat, però la seva llavor s’ha escampat… L’Infograma, sortit inicialment del mateix Ateneu, n’és una bona mostra. (Text: Josep Tresens. Fotos: Redacció)

El 14 d’abril (dia de la República) de 2002 es feia la inauguració oficial de l’Ateneu Popular Julia Romera. Un esclat de festa per iniciar un projecte llargament covat: un espai lliure del clientelisme dels diferents governs de la ciutat, que treballés per la democràcia participativa enfront la democràcia representativa i un espai de lliure expressió que ens ha costat més d’una censura i confrontacions contra l’Ajuntament despòtic i il·lustrat.

Un grup promotor de persones a títol individual, nascut arran de la Campanya per la Condonació del Deute Extern que es va fer l’any 2000, va impulsar, juntament amb diverses entitats (Sahbi, Grup d’Història José Berruezo, Djabugu Batapa…) la creació de l’Ateneu.

Durant quasi dos anys, prèviament, en el marc de la Plataforma ProAteneu, vam començar a articular com aglutinar totes les inquietuds sociopolítiques de la ciutat i establir quines accions, quines activitats hi hauria d’haver en aquest nou espai.

El primer lloc on va començar a caminar l’Ateneu va ser al carrer Santa Rosa, 18. Va iniciar la seva activitat de forma, diria, quasi frenètica: xerrades, cine-fòrums, excursions, campanyes, acció política, sopars, espais poètics, espectacles de teatre popular, concerts, reivindicacions polítiques, socials, culturals, urbanístiques, la creació de la Festa Major Alternativa a la ciutat, el concurs de tapes de Santa Coloma, etc.

Disposar d’un local propi, juntament amb l’impuls dels socis, va facilitar la creació de diversos grups: ARA, Cooperativa El Cabàs, la biblioteca La Hoguera, Grups d’Acció Directa… i d’altres que s’anirien afegint al llarg dels anys: PAHV, ANC, SOS Gent Gran…

De tots aquests anys de treball queda, ara, al final, un gust agredolç. A la tristesa de deixar l’activitat de l’Ateneu s’ajunta l’agraïment de tantes activitats i realitats aconseguides: el Grup de Consum responsable que ha continuat al llarg d’aquests 20 anys, la creació dels horts de Sant Jeroni de la Murtra (Conreu Sereny), la Cooperativa l’Obrador de pa de Santa Coloma, la cooperativa de Cervesa Artesana Capfoguer, la Festa Major Alternativa i tantes i tantes accions a què l’Ateneu ha donat aixopluc! Quanta vida ha nascut arran dels projectes! Quin agraïment immens a tots els socis i sòcies que al llarg d’aquests anys han continuat donant suport econòmicament per tal que això fos una realitat!

Una de les accions més importants que s’ha mantingut al llarg dels anys ha estat, com no podia ser d’una altra manera, l’acció política; sumant-nos a totes les vagues generals del país, 1r de maig, 8 de març, lluites contra la guerra d’Iraq, contra les polítiques corruptes dels governs del PP o PSOE, lluites pròpies de la ciutat (donant suport a la Plataforma per la Defensa de la Serra Marina i Can Zam que ja porta 40 anys vergonyants reclamant un parc digne per Santa Coloma com també posicionat-nos contra el col·lectiu de Mezquita No; la creació del Menjador Popular malgrat les denúncies del mateix Ajuntament negant la realitat de la ciutat empobrida, i prenent els carrers de la ciutat sempre que ha calgut) i, sobretot, contra l’especulació escandalosa de tots els governs de la ciutat amb tanta planificació urbanística amb la cirereta del pastís del “pelotazo” de l’alcalde Bartomeu Muñoz que el va portar a la seva detenció i judici.

Tot i haver estat el punt de repartiment d’aliments de la Xarxa Solidària, la pandèmia de març de 2020 ha estat el cop de gràcia per a la desaparició de l’Ateneu. Havent reduït la seva activitat forçadament i la manca de relleu per voler continuar liderant el projecte, ha fet que l’Ateneu, en Assemblea Extraordinària, es dissolgués de forma definitiva el dia 29 d’octubre de 2021.

Hi ha gent que ha comunicat el dolor de la pèrdua. És cert! Però jo em quedo amb l’agraïment de tot el que s’ha viscut i m’atreveixo a creure que al llarg d’aquests darrers 20 anys, l’Ateneu i la seva gent han fet de Santa Coloma una ciutat més crítica, més amable, regalimant uns fruits que encara escampen ecos arreu de la ciutat…

I queda tant per fer!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *