Les tanques de Can Zam: Resultats de l’enquesta

Ciutat

La segona enquesta de l’Infograma, publicada fa unes setmanes, va tenir un to humorístic, mirant de desdramatitzar una situació surrealista, digna de les millors pel·lícules dels Monty Python: la presència durant anys d’unes tanques al mig del que hauria de ser uns del pocs i grans pulmons verds de Santa Coloma, Can Zam. Unes tanques que, de tants anys que porten, semblen ja formar part del parc. (Foto: Plataforma Serra Marina)

La pregunta que vam fer era la següent: “L’Ajuntament afirma que retiraran les tanques de Can Zam. Quan creus que ho faran?”. I les respostes que vau donar són aquestes:

  • Aquest divendres, segur: 28 %
  • Quan desapareguin els heavis: 28 %
  • Entre el 2500 i el 2600: 33 %
  • Quines tanques?: 11 %

L’opció més votada va ser entre el 2500 i el 2600, potser la que més s’acosti a la realitat. A la segona posició hi va haver un empat entre els grans optimistes de la nostra ciutat, que continuen confiant en les iniciatives del govern local i estan convençuts que aquest divendres es retiraran les tanques, i els que veuen impossible que les tanques desapareguin, perquè els heavis, amics meus, són com els punks, no moren mai (llarga vida als heavis!). També vam posar una opció per aquells que s’han criat amb les tanques i que ni s’han fixat, potser pensant que formen part del disseny del parc: la resposta a “Quines tanques?” va ser la menys votada, però va tenir els seus vots.

Com es pot comprovar, vam mirar de riure, davant d’una situació que porta anys aturada, sense atendre les reivindicacions constants de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, una plataforma que porta des del 1976 (sí, ho heu llegit bé, anys setanta del segle XX) mobilitzant-se i lluitant per evitar que Can Zam caigui com altres espais en mans d’especuladors i pugui convertir-se finalment en un parc verd i frondós. Una forta abraçada a totes les persones i entitats que han format part i a les que encara continuen a la Plataforma. La vostra lluita és un exemple a seguir.

La Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam segueix portant al parc la seva reinvindicació, com va fer el passat mes de juny, denunciant l’estat d’abandonament de la zona del parc envoltada per tanques, la coneguda com a “Fase 2” en l’acord arribat l’any 2006 entre administracions, entitats i veïnes i veïnes de la ciutat. Un espai reservat els darrers anys per fer esdeveniments uns pocs dies a l’any i que l’esclat de la pandèmia ha evidenciat la necessitat d’executar la finalització del parc verd i frondós, tal i com es va concloure també en el procés realitzat pel propi Ajuntament fa algo més d’un parell d’anys.

I per acabar, us deixo un extracte d’una notícia del web de l’ajuntament de l’any 2015. Llegiu atentament: “El segundo proyecto previsto, que se ejecutará en 2015, es la restitución de la parte del parque de Can Zam que quedó afectada por las obras de la Línea 9 de metro, competencia de la Generalitat de Catalunya y que no se habían realizado por falta de financiación de la administración. En este sentido, la próxima semana el Ayuntamiento firmará el convenio -con la Generalidad y Área Metropolitana de Barcelona, entre otras instituciones- que permitirá que se puedan retirar las vallas de Can Zam”. Es referien a retirar les tanques que encara hi són? Més de cinc anys després? Gairebé us podria assegurar que sí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *