L’espai obert Ca La Sisqueta celebra el sisè aniversari

Ciutat Cultura

El cap de setmana del 24, 25 i 26 de novembre l’Espai Obert Ca La Sisqueta es va omplir d’activitats per celebrar el seu sisè aniversari. Va ser el novembre de 2015 que aquesta entitat social i cultural de Gramenet va obrir les portes. Foto: Aitor Blanc

El 29 de novembre de 2015 l’associació Ca La Sisqueta, conjuntament amb la cooperativa Cervesa Capfoguer, van obrir les portes dels seus locals. Un projecte compartit que treballa per impulsar un model de cultura allunyat del consumisme, des d’un vessant crític i que lluita per la transformació social. A la vegada fan una aposta clara per un altre model d’economia a través del cooperativisme i l’economia social i solidària.

Coincidint amb la data, aquest passat cap de setmana es van dur a terme diferents activitats. Divendres es va fer una edició de l’Slam Poetry Santako, competició de poesia oral i escènica que es fa mensualment. Dissabte al matí va ser el torn d’un mercat d’intercanvi i regal, amenitzat amb vermut i música d’ambient. A la tarda va ressonar la veu i la guitarra de dos joves artistes colomencs, Esmeralda Colette & Joaquin Dolyenko.

Malauradament, els efectes de la Covid-19 van fer anul·lar la paella popular de celebració a la cooperativa Capfoguer. Per finalitzar, diumenge es va realitzar una excursió per diversos indrets de la Serralada de Marina, que va finalitzar amb un dinar de carmanyola al Parc de Can Zam.

Projecte sociopolític, cultural i cooperatiu

El projecte de Ca La Sisqueta va sorgir després d’un procés de reflexió i debat per unir forces entre dos espais socials existents a la ciutat: el Lokal Social Krida (al barri Llatí) i l’ACP Aramateix (a Can Mariner). És de la unió d’aquests dos projectes, i amb la voluntat d’obrir-se a altres agents i persones, que s’acaba fent el salt al projecte, obrint local, catalogat com a espai obert, que es troba a l’Avinguda Santa Coloma, 104 al barri de Riu Sud.

La voluntat del projecte, des dels inicis, no és altra que oferir a la ciutat un espai on tingui cabuda l’oci i el plaer, l’aprenentatge, la lluita i la transformació social. És per això que hi conviuen un projecte de caràcter sociopolític i cultural, l’associació Espai Obert Ca la Sisqueta, i la cooperativa La Fàbrica de Capfoguer, que elabora cervesa artesana i ofereix servei de restauració que genera autoocupació.

El projecte associatiu es basa en un funcionament comunitari i autogestionat, on els socis i sòcies garanteixen la independència i autonomia, així com garanteixen l’existència de l’espai i la realització d’activitats. Al seu web deixen clar, però que la seva activitat i incidència “no es limita a les quatre parets del local. El carrer també és un espai més d’acció i d’expressió social, cultural i política, essencial per a l’entitat.”

“Entenem que el nostre àmbit d’actuació ha d’anar de dins a fora i de fora a dins”, per això, entre altres espais, formen part de Ningú Sense Llar Gramenet, la Taula pels Drets de Ciutadania, la Comissió Antifeixista 27 de Gener o la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam.

Projectes propis i de ciutat

Al llarg d’aquests sis anys de l’entitat són diversos els projectes propis que ha desenvolupat l’entitat, i se’n poden destacar els següents:

  • El Cafè Teatre, ubicat a una sala polivalent té com a fita apropar la cultura i l’art al poble com a eines de reflexió, d’aprenentatge i d’entreteniment. Una de les característiques, lligat amb la voluntat d’autogestió, és que les activitats que es generen són generalment gratuïtes, però s’adopta l’opció de la “taquilla inversa” -la gent aporta el que creu que pagaria per l’activitat de la qual ha participat.
  • El Cabàs, que és un grup de consum de productes ecològics que promou el consum responsable, la defensa del medi ambient i l’economia solidària. Ja existia anteriorment al Lokal Social Krida, i se suma amb el també grup de consum El Cabàs, ubicat al local de què havia estat l’Ateneu Popular Júlia Romera.
  • L’assessoria laboral presta assessorament laboral gratuït per a persones treballadores i pensionistes de Santa Coloma de Gramenet. S’ofereix amb la col·laboració de dues persones des de l’òptica sindical, amb Solidaritat Obrera, i la jurídica amb un advocat laboralista i soci del Col·lectiu Ronda.
  • Sisqueta pel territori, té com a objectiu conèixer i estimar, d’una manera lúdica, la nostra terra, la nostra història, cultura i tradicions fent sortides arreu del territori. Dona continuïtat a l’anterior projecte “Krida pel territori”.

Activitats referencials i espai al servei del món artístic i el teixit associatiu

També alguns dels seus esdeveniments s’han consolidat al calendari. El Rally de curts de Santako i la respectiva gal·la -reconvertida en format virtual durant el confinament-, el Quinto de Nadal, així com sent seu de l’Slam Poetry Santako, o amb un grup de persones que realitzen setmanalment ball amb tallers de salsa, en serien uns exemples. Altres activitats destacables serien les diferents edicions de l’OktoberFest artesà promogut per Capfoguer, així com les diferents calçotades.

Donada la manca d’espai per artistes i entitats a la ciutat, també destaca per posar els espais i recursos al servei d’artistes locals com ara l’exemple de gravació de videoclips musicals com el de Joan Boada “Bandulimejant”, “Hostiats!”, i el d’en Daniel Felices, “Tu Luz”, així com per les entitats, posant a disposició l’espai per diferents exposicions i activitats, que, per exemple, han fet entitats com Entenem Santa Coloma LGTBI.

En aquesta línia, també ha estat i és seu d’arxiu, reunions i activitats per xarxes i entitats com ara l’Assemblea Groga Gramenet, el CDR, el SEPC, Arran, Solidaritat Obrera, la Colla Castellera Laietans de Gramenet, l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, La Comuna Colomense, i d’altres organitzacions i col·lectius que necessiten espais per desenvolupar la seva activitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.