Mobilització per Can Zam en el Dia Mundial del Medi Ambient

Ciutat Ecologia

La Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, ha convocat una jornada de mobilització aquest dissabte 5 de juny, a les 10 del matí, al Parc de Can Zam. Imatge: Aitor Blanc

Acció coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient


Seguint el mandat de l’assemblea d’entitats del passat 17 d’abril, la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam ha convocat una jornada de mobilització al mateix parc de Can Zam. Segons diu la convocatòria, es convoca a una jornada de neteja, perquè “volem Can Zam lliure de brutícia i de tanques”. El punt de trobada serà a les 10 del matí a l’entrada del parc al carrer Victor Hugo i es demana portar guants. La plataforma fa una crida a participar per “fer de Can Zam un parc net, segur i per a tothom.”

Convocatòria de la Plataforma aquest dissabte 5 de juny

L’Ajuntament projecta una actuació de mínims controvertida al parc

El passat 13 de maig un total de 24 entitats i organitzacions de Santa Coloma de Gramenet van fer públic un manifest per la finalització del parc de Can Zam. Tal com vam informar des d’Infograma aquell mateix dia la plataforma va mantenir una reunió amb representants de l’equip de govern municipal -PSC-.

El projecte anunciat per l’equip de govern municipal que inicia un procés de licitació, aprovat per Junta de Govern Local el passat 18 de maig, assoleix una xifra de 779.633,79 euros de pressupost. La quantitat total estimativa per completar el parc està establerta en 5 milions d’euros. Una intervenció qualificada de mínims, en una fase anomenada 2A, que comprèn una part dels terrenys inclosos en la part envoltada actualment per tanques, tocant al carrer Victor Hugo.

La part envoltada per tanques actualment amb punts foscos i brutícia. Foto: Redacció

Segons ha indicat la Plataforma “no es pot jutjar la idoneïtat del projecte presentat si no es té informació de quin és el projecte en la totalitat del parc”. L’entitat creu que “Santa Coloma necessita una intervenció de màxims, acabar el parc”, i en aquest sentit denuncia que es continua sense conèixer l’existència, o no, per part de l’equip de govern d’un projecte global del parc com a pulmó verd i frondós. Al darrer Ple de l’Ajuntament el primer tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano, va afirmar tenir un projecte íntegre, afirmació a la qual va respondre el representant de la plataforma, Ferran López, demanant, si existís, poder veure’l sobre paper.

L’actuació prevista a realitzar per l’equip de govern al parc a partir del mes de novembre, no inclou informació respecte de la resta de zones on no es farà cap intervenció en aquesta fase. Quedaria per resoldre, entre d’altres, l’espai lliure d’arbres inclòs en l’acord assolit l’any 2006 com a part frondosa del parc. Es dóna el cas que just aquesta part és l’emprada per realitzar grans esdeveniments durant els darrers anys, deixada a l’ús exclusiu i privatiu empresarial uns pocs dies a l’any i en desús per la ciutadania la resta de l’any.

Resultats del procés consultiu de l’any 2018

Entre els mesos de juny de 2017 a febrer de 2018 es va realitzar un procés consultiu promogut per l’equip de govern municipal. En aquest, van participar a través d’enquestes 5096 persones segons detalla la memòria del procés.

De totes les propostes plantejades les dues més valorades van ser un laberint d’arbustos (2933 persones) i un jardí botànic i bosc fluvial (2558 persones), quedant en tercera posició una clariana polivalent (2550 persones). Segons les dades analitzades els resultats anaven adreçats a fer un parc de Can Zam més verd, en detriment de l’espai erm que estaria lligat a la clariana sense usos definits.

Quadre resultats del procés consultiu de 2018.
Font: Memòria del procés participatiu Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Ara bé, després de passar per les mans de l’equip tècnic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que, segons indica el mateix ajuntament al quadre de retorn del procés de consulta, el compromís era “traslladar al futur projecte de la fase 2 els deu primers usos dels votats per la població que fossin acceptats per l’AMB”. Ens trobem doncs que, segons reflecteix el mateix quadre d’usos, algunes de les propostes plantejades com a opcions en el procés promogut per l’equip de govern han estat invalidades pels tècnics de l’AMB, d’entre les quals l’opció més valorada per la població de Santa Coloma de Gramenet.

Quadre d’usos definitius valorats per l’AMB. Font: Quadre d’usos definitius Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Per l’entitat mediambientalista “amb el projecte de mínims presentat, ens temem que l’actual zona erma, per la qual estem lluitant ja fa tant de temps, sigui consolidada, amb menor extensió, però encara important, ara amb la denominació de “clariana polivalent”.

Es demana la retirada de les tanques


Un dels punts de debat més insistents durant la darrera dècada ha estat l’existència de les tanques que envolten bona part del parc. Si bé està previst que una part d’aquestes siguin eliminades un cop executades les obres de l’anomenada fase 2A, sense definició de dates ni projecte per la fase 2B, la plataforma demana la retirada urgent per tal que la ciutadania pugui fer ús de l’espai.

L’equip de govern municipal esgrimeix raons de seguretat i control a la zona per no retirar-les. Tanmateix, la plataforma insisteix a retirar-les, ja que en l’actualitat hi ha múltiples vies d’accés a la zona utilitzades per múltiples cotxes sense control, llançament d’objectes i escombraries, accés obert amb punts foscos, de manera que, ja actualment, les tanques no garanteixen ni la seguretat, ni la neteja.

La Plataforma va retirar tanques en una acció al novembre de 2013. Foto: Arxiu Plataforma en Defensa de la Serra Marina i Can Zam

Es rebutja una moció al Ple

Una de les actuacions dutes a terme per la plataforma ha estat la presentació d’una moció al plenari de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, el passat dilluns 31 de maig. Una moció que va comptar amb el suport dels grups municipals d’En Comú Podem i Esquerra Republicana, amb representació al consistori, i amb el rebuig per part del PSC i l’abstenció de Ciutadans.

En la moció van intervenir Tomàs Fernández de la FAVGRAM, i Ferran López de la Plataforma. Aquesta va demanar participació en la presa de decisions, respectar els compromisos adquirits des de 2006 i culminar el parc amb aclaparador predomini de l’àrea d’arbrat. Va aprofitar per instar que es fes públic el projecte de parc completament i no parcel·lat, incloent-hi altres parts com el Parc Moragues, l’antic camp del Longarón, la pastilla dels magatzems Aliaga, els barracons de l’institut nou, el barri de Can Zam i d’altres espais inclosos en l’àrea del parc, per tal de facilitar emetre judicis sobre la finalització del parc.

Notícies anteriors

Pressió per finalitzar la segona fase del parc de Can Zam en la seva globalitat

Sense festivals no hi ha excuses per finalitzar el parc de Can Zam

Parc de Can Zam, repte al debat

Parc de Can Zam: demanen fixar data i pressupost per la seva finalització

Les tanques de Can Zam: Resultats de l’enquesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *