Mobilització convocada per reclamarinversió pública. Imatge: Arxiu

Mobilització per reclamar inversió pública per fer front a la Covid-19

Drets

Set entitats i organitzacions de Santa Coloma de Gramenet han fet públic un manifest amb el lema “Ja n’hi ha prou” convocant a una concentració aquest dijous 26 de novembre, a les 19 h, a plaça de la Vila de la ciutat.

Menys restriccions i més inversió pública

En el comunicat publicat per set entitats de la ciutat manifesten que “les decisions que les autoritats estan aplicant per intentar frenar la pandèmia van acompanyades de la restricció de llibertats i drets fonamentals“. De la mateixa manera, denuncien que “aquestes mesures estan afectant amb molta duresa sectors vulnerables i poc protegits per la legislació laboral amb tancament d’empreses, creixement de l’atur i desnonaments, entre d’altres”. Afegeixen que el col·lapse administratiu de molts serveis essencials en els diferents nivells – des dels ajuntaments, fins a la Generalitat i l’Estat espanyol- està incrementant el risc d’exclusió de les persones i famílies vulnerables.

Aquest risc que denuncien es veu agreujat en el cas de les persones i famílies a qui se’ls nega el dret al padró i que acaben quedant fora dels circuits dels serveis socials, salut i educació entre d’altres, com ja vam informar Infograma els passats mesos de setembre i octubre.

Les reivindicacions

El manifest fet públic aquest passat dilluns 23 de novembre, denuncia que haver basat un pla d’acció en les restriccions i “no haver aplicat de manera ràpida inversió pública en capacitat de rastreig, en educació, en atenció primària, en sanitat, en residències de gent gran”, entre d’altres, ha conduït a una situació amb “missatges contradictoris i irresponsables” que ha provocat les darreres setmanes cert descontentament social.

A tots aquests fets i situacions, afegeixen que després d’una dècada de retallades constants i en plena crisi “el pressupost de la Casa del Rei augmenta un 6,9% pel 2021 i el de l’exèrcit un 6,5%, així com l’Estat ha deixat de reclamar 40.000 milions d’euros que van servir per salvar la banca el 2010 i com el Tribunal Constitucional l’obliga al pagament de més de 1.300 milions d’euros, també a la banca, pel cas Castor, alhora que es rescaten amb milers de milions línies d’AVE, autopistes o aeroports inservibles de l’època del malbaratament immobiliari”. Dades i mesures que ja avançàvem fa uns dies a Infograma en “La ciutat en toc de queda”.

Concentració pels drets socials a plaça de la Vila el passat 17 de juny. Foto: Aitor Blanc

Mobilització al carrer

S’ha donat el tret de sortida a una campanya amb la que aquest dijous, 26 de novembre, animen a participar en una concentració a plaça de la Vila a les 19 h. La mobilització se centra a reclamar les inversions i ajudes públiques necessàries per fer front a la pandèmia, així com per la sobirania i la transformació social, econòmica, democràtica i ecològica en profunditat davant la gravetat de les crisis globals que ens afecten: socioeconòmica, cultural, de cures, ambiental, climàtica, de recursos naturals o energètica.

Diversitat de sectors convocants

El manifest està signat per entitats i organitzacions de diferent caire. Des d’associacions socials i culturals com Ca La Sisqueta, l’ecologista Rebel·lió o Extinció, la secció sindical de CATAC-CTS/IAC de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant, la CUP – Gent de Gramenet i entitats sobiranistes com l’ANC, el CDR i el Consell Local per la República. En conjunt, conclouen que “la pandèmia ha demostrat que el model social i econòmic capitalista provoca les injustícies i desigualtats i que cal disposar d’institucions pròpies per afrontar la situació i tenir cura de la gent”.

Manifest de les entitats i organitzacions convocants de la concentració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *