Obrint Fronteres

Obrint Fronteres

Drets

La periodista Mònica Bernabé, reconeguda corresponsal durant molts anys a l’Afganistan, obrirà el dimecres dia 13 d’octubre les jornades per la pau i la cooperació ¨Obrint Fronteres¨. Serà a la carpa de les jornades, instal·lada a la plaça Pau Casals a les 18.30 h. Fotos: Redacció

Les Jornades per la Pau i la Cooperació se celebren enguany durant el mes d’octubre i novembre i comencen amb un programa interessant d’activitats a la carpa que s’instal·la, per primer cop, a la plaça Pau Casals. A Santa Coloma fa molts anys que es celebren aquestes jornades tradicionalment durant el mes d’octubre però sota al lema ¨Obrint Fronteres¨, escollit en un procés participatiu entre les entitats del Consell de Cooperació, serà ja la cinquena edició.

La periodista Mònica Bernabé va viure 8 anys a l’Afganistan i és enviada especial del diari Ara. És autora dels llibres Afganistan: Crònica de una ficción i Mujeres. Afganistan.

Al programa de les jornades hi trobarem activitats com l’espectacle amb col·loqui Huellas y sombras, del grup La Col·lectiva el dijous dia 14 a les 20 h, les activitats del divendres dia 15 a partir de les 19 h sota el títol: Sàhara Occidental, el conflicte silenciat¨, o el Concert Solidari del dissabte dia 16 a les 23 h amb el Senyor Oca i el Dj. Paunlao.

El diumenge dia 17 al matí hi haurà la fira-mostra d’entitats i l’activitat infantil Un teatre al jardí i a la tarda, a les 18 h, Cabaret de Circ solidari i Mostra de circ solidari i social a les 19:30 h.

Continuaran les activitats a la carpa de les jornades el dilluns dia 17 a les 18.30 h amb un taller d’Educació menstrual i sexualitat conscient i el dimarts dia 19 a les 18 h, amb una sessió del club de lectura i debat sobre drets humans dedicat al llibre Paraules d’Arcadi, del recentment desaparegut Arcadi Oliveres.

Es recomana la inscripció prèvia

Ciutats defensores dels Drets Humans

Com en els darrers anys, aquestes jornades coincideixen amb la programació a la nostra ciutat del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans per la qual cosa un grup de defensors i defensores dels drets d’Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia o de casa nostra hi participen en xerrades, debats i activitats educatives.

Enguany torna a fer-se en format virtual a causa de la pandèmia, però l’interès de les persones defensores que hi participen està assegurat.

Destaquem aquest text prou significatiu de la Declaració d’enguany de les Ciutats Defensores: ¨Segons dades de Front Line Defenders, només l’any 2020 foren assassinades al menys 331 persones per defensar els drets humans i la major part dels crims romandran impunes. Assenyala a més que el 69% d’aquests assassinats van ser comesos contra persones que defensaven la terra, el medi ambient i els pobles indígenes, seguides de defensores dels drets de les dones i de les persones LGTBIQ. La Relatora Especial de l’ONU per als defensors i defensores dels drets humans ha apuntat a més que la majoria d’aquests crims solen anar precedits d’amenaces i són, per tant, evitables.

És per això que en l’edició 2021 de Ciutats Defensors volem posar especial atenció en totes aquestes persones i en la seva labor i també en aquelles que defensen els drets de les persones migrants i refugiades. També volem posar el focus en el dret a la pau, com a pilar bàsic de les nostres societats.¨

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.