Barri Antic

Pacificació dels carrers Major i Rafael Casanova

Ciutat

La Campanya de Nadal havia de posar en marxa la pacificació d’un tram del barri antic. Uns cartells municipals ben vistosos anunciaven que es prioritzaria el pas de vianants i es reduiria el de vehicles. La intenció era bona, però l’’objectiu no s’ha volgut o no s’ha sabut executar. Imatges: Redacció

A principis de desembre, l’ajuntament penjava cartells a dojo anunciant que els carrers Major i Rafael Casanova (entre Jaume Gordi i Sant Carles) esdevindrien ZONA RESTRINGIDA AL TRÀNSIT a partir del 20 de desembre. Una proposta de pacificació del Centre de la ciutat que coincidia amb la Campanya de Nadal. Segons la publicació municipal, en aquest tram només estaria permesa la circulació de vehicles autoritzats –de residents i serveis- i la càrrega i la descàrrega es limitava a les franges de 9:30 a 12 i de 14 a 18 h. En el pòster no hi apareixia cap data final de la restricció i es sobreentenia que la pacificació havia vingut per quedar-se.

A la fi, el govern municipal semblava posar en marxa el que veïnat, entitats com la Plataforma Salvem el Barri Antic i Rebel·lió o Extinció Gramenet, o altres partits polítics ja fa temps que reclamaven: que els carrers del nucli antic esdevinguin de prioritat per a vianants. El tram seleccionat és reduït però es celebrava com un primer pas. A més, és un dels més densos en nombre de vianants i botigues del barri. Dels dos carrers, Major és el més estret, gairebé sense voreres, i sovint qui va a peu ha de passar pel mig de la calçada si vol sortejar vehicles aparcats o gent aturada davant dels establiments. Recordem que fa gairebé un any, el 28 de gener de 2021, una veïna hi va ser atropellada per un camió de les escombraries. El sinistre no va causar sorpresa: el lloc on es va produir ja havia estat objecte de diverses queixes que pronosticaven aquest lamentable risc.

La campanya ha estat una bona aixecada de camisa

Va arribar el 20 de desembre i els cotxes i camions han seguit circulant sense que res ho impedís… La campanya s’ha reduït a un grapat de cartells de propaganda i temem que es faci constar en alguna memòria o en els mèrits per tal d’obtenir algun premi de ciutat sostenible. De ben segur que bona part de nosaltres hem patit d’un excés d’ingenuïtat.

¿No resultava estrany que enlloc del pòster s’expliqués com aconseguir l’acreditació de vehicle autoritzat? Més enllà de la bona voluntat, les persones residents a la zona haurien de disposar d’un document que els hi permetés passar. Aquesta autorització –on ha de figurar la matrícula del vehicle- s’hauria d’haver tramitat abans del 20 de desembre a través de l’Oficina d’Informació i Atenció a la Ciutadania (OIAC). No és cap invenció de l’equip d’Infograma, així diu que s’ha de fer la mateixa web municipal on parla de les zones de prioritat per a vianants. Per cert, doneu-li un cop d’ull; a dia d’avui, no hi figura el nostre tram.

La Plataforma Salvem Barri Antic s’ha fet ressó de la falta de pacificació de la zona

Fins ara, circular amb vehicle ha esdevingut una decisió voluntària de qui condueix si és que coneixia la proposta de pacificació. Cap figura municipal (policia local, agent cívic o qui sigui) ha informat de la restricció o ha penalitzat en cas d’infracció. Passada la data de posada en marxa, s’han col·locat dos plafons informatius a les voreres en l’accés a Rafael Casanova des de Jaume Gordi però no es percep cap mena d’acompliment de les mesures. Fins llavors, una tanca amb un senyal de prohibit el pas descansava recolzada a un arbre a l’espera de fer obeir la decisió del consistori..

Durant la Campanya de Nadal hem vist com seguien passant sense problemes cotxes, motos i camions. Han continuat els col·lapses, en especial, al lloc on es va produir l’atropellament. Les famílies han fet llargues cues per tal de visitar el Campament de la Fada Missatgera (als Jardins de Can Roig i Torres) sense que s’impedís l’aparcament a Rafael Casanova o el pas d’automòbils. Per cert, no us sembla ben estrany mantenir l’aparcament a una zona restringida?

La fi de les vacances nadalenques ens obre el dubte de si la pretesa pacificació segueix vigent. Sembla que sí segons els plafons informatius però l’acompliment es deixa a la bona voluntat de qui condueix. Sens dubte que l’opinió de vianants sobre aquest afer està dividida. Hi ha qui considera que l’Ajuntament ens ha pres el pel, n’hi ha qui creu que la voluntat hi és però no saben dur-ho a terme. Des d’Infograma els animem a que facin per conèixer les experiències de ciutats veïnes.

1 thought on “Pacificació dels carrers Major i Rafael Casanova

  1. Si un camión de basuras atropelló a una pobre señora, se debería de prohibir que circulen este tipo de camiones.
    Yo vivo en zona de circulación restringida (20 Km/h), pero se permite la circulación con preferencia a peatones y aun no han habido muertos. Y sin gastar tanto dineral en cartelitos. Dinero que hace mucha falta en ayudas sociales en nuestra ciudad
    Saludos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.