Santa Coloma de Gramenet

Padró, premsa i tuits

Drets

Al número de desembre d’El Mirall, en una entrevista, Núria Parlon va fer unes declaracions sobre els problemes d’empadronament de la ciutat, dels quals ja havíem parlat a l’Infograma (El padró: qui, què i com (intro) i El padró: desenllaç sense solucions?). Sorprenentment, l’alcadessa va negar que existeixi cap mena d’entrebanc a l’hora que tots els veïns i veïnes de la ciutat puguin accedir en aquesta gestió. Aquestes declaracions han tingut conseqüències.

Les paraules de Parlon posen en entredit la tasca de la Defensoria de la ciutat i també, curiosament, de la que va començar ja a l’anterior legislatura la Taula pels Drets de la Ciutadania amb polítics i tècnics de l’Ajuntament per tal de resoldre els problemes existents. A més, va treure valor a les reivindicacions de fa anys d’organitzacions com el Centre d’Acolliment o la Pahv Gramenet. Aquestes són les declaracions que han provocat el malestar de tots aquests àmbits:

«Traves no es posen, això són llegendes que s’estan inventant potser determinats sectors. En tot cas, són les mateixes traves que posen altres ajuntaments. A mi que m’ho demostrin, cas per cas. En una reunió ja li vaig dir a la Defensora de la Ciutadania, porta’m els expedients de padró en què l’ajuntament hagi posat traves. No me’ls pot portar, perquè no és real que es posin traves» (el subratllat és nostre)

Davant d’aquests fets, des de la Defensoria es va emetre un comunicat de premsa el dia 9 en el qual recordava que el desembre de 2019 ja havia presentat un informe que evidenciava les mancances del procés d’empadronament i hi proposava solucions. A més de fer avinent que el Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya també havia fet públics aquests problemes en el seu darrer informe, del 4 de desembre de 2020.

Més premsa

Això no acabar aquí. El Periódico va publicar el dia 18 l’article «La ‘síndica’ de Santa Coloma vuelve a denunciar “dificultades” para acceder al padrón en la ciudad», en el qual la defensora explica els expedients que té oberts encara no ha rebut cap resposta sobre la recomanació presentada al Ple el 2019. Per la seva banda, Fernando Hernández Baena, gerent de l’Ajuntament, mostra la seva disconformitat amb les dades, a part d’expressar que «aquest no és el mètode adequat de la relació de la defensora amb l’Ajuntament». En aquest mateix article, Ningú sense Llar Gramenet explica que s’està treballant amb el govern municipal per tal de resoldre els problemes observats i que, a poc a poc, es van solucionant algunes coses.

Cal remarcar que el Fòrum de Síndics ha defensat la posició de la defensora de Santa Coloma en tot moment, i ho va tornar a fer públic a través del tuiter, a part de moltes altres mostres de suport.

Preguntes i més preguntes

Davant de tot aquest enrenou, de declaracions i manifestos, no ens podem deixar de preguntar què passa. No es té present l’informe de la defensora al Ple?, ni tampoc les vegades que la Pahv Gramenet. ha pres la paraula al mateix Ple per fer públics els problemes de l’empadronament? S’equivoca el govern de l’Estat quan fa una resolució el 2 de maig de 2020 per solucionar els problemes generalitzats que existeixen sobre aquesta gestió? És normal que el gerent de l’Ajuntament (càrrec no polític amb un sou espaterrant) sigui que dirimeixi com s’ha de relacionar la Defensoria (totalment independent) amb el govern de la ciutat? En definitiva, per què va dir això Núria Parlon?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *