Can Zam

Parc de Can Zam, repte al debat

Ciutat Col·laboracions Ecologia

El gener de 1976, fa ara 45 anys, milers de persones van reclamar en manifestació la preservació de tot l’espai de Can Zam i fer en aquests terrenys un gran parc. Tant de temps després encara no és una realitat i manca un autèntic debat ciutadà per definir com s’ha d’acabar i com ha de ser el nostre parc. Això és encara més urgent en aquest temps de pandèmia i confinament. Text i fotografies: Jaume P. Sayrach, Anteriorment publicat al web capvespre.cat  el 17 de gener de 2021.

Ahir vaig fer la caminada dels dissabtes per la zona nord de Santa Coloma amb el desig de veure la part més verda i més ampla de la nostra ciutat. Vaig arribar-me al parc Europa, vaig entrar a Can Zam i em vaig acostar al passeig de la Salzareda. M’interessava sobretot veure Can Zam, recordant que Xavier Valls m’havia dit que quan hi plantéssim arbres, de seguida creixerien, i es farien alts i ufanosos perquè el terreny, antigament dedicat al conreu, era molt bo.

Parc de Can Zam, abundant mobiliari urbà i poca frondositat

Frondositat irrenunciable

I sí, han crescut molt i el sostre de les copes fa goig. Però d’ufana se n’hi troba poca: molts troncs, però el terra molt sec. Instal·lacions per a la gent sí, n’hi ha moltes, espais per jugar a bàsquet, taules i bancs, tobogans… un bar.

El parc a la revista Grama ja el reclamàvem. I al llibre del Pla Popular s’hi consigna. I recordo que quan jo era regidor d’Urbanisme vam encerclar el terreny amb un mur perquè constés visualment que el seu destí era ser el gran parc de Santa Coloma.

El secretari ens advertí que l’alcalde i jo podíem anar a la presó per malversació de fons i ocupació d’una propietat aliena. I des del Fòrum-Grama vam insistir molt de fer a Can Zam… Un gran parc urbàverd i frondós“.

De frondós la part acabada en té poc, tot i que fa anys que ho reclamem, exigint que l’extensa zona que encara queda per urbanitzar sigui el cor verd i densament frondós de Can Zam.

El nostre model sempre ha estat el parc de la Ciutadella

Cal un autèntic debat sobre el parc de Can Zam

Però l’Ajuntament, des que governen els socialistes, té altres idees i per la via dels fets consumats intenten imposar-les. Van sostenir-hi la Fira d’Abril, després volien crear-hi un espai firal i ara hi munten els sorollosos festivals musicals, que tant emprenyen els veïns.

L’Ajuntament mai ha acceptat fer-ne un debat públic i ha inventat pseudoconsultes –fins i tot amb nens!– per escamotejar una consulta seriosa sobre la finalització del parc.

Vaig escriure –decebut i fastiguejat– que no en parlaria més. Però ahir, evocant la ciutat del Pla Popular em vaig rearmar de nou, i reto l’alcaldessa que ho debati públicament i, si li plau, amb mi d’oponent!

Nota de l’autor: Us recomano el magnífic escrit d’Agustina Rico sobre Can Zam a la web: enelfondo.cat: Can Zam més necessari que mai.

Més informació: Plataforma de defensa de la Serra de Marina i Can Zam

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *