Informació Santa Coloma de Gramenet

Perifèria, la memòria de la dignitat de Santa Coloma de Gramenet

Ciutat

El documental Perifèria, sobre la lluita per la dignitat de Santa Coloma de Gramenet, arriba a les pantalles. Sota la direcció de la periodista colomenca Odei A. Etxearte i Xavi Esteban, ja es pot veure després d’estrenar-se el passat mes d’octubre a la 65 Seminci. Foto: Antivaho Cinematográfico

De suburbi a ciutat

El llargmetratge pretén rescatar la memòria de la reforma urbana de Santa Coloma de Gramenet. Destacar la implicació dels treballadors i les treballadores, del moviment veïnal, en la transformació del suburbi que imposava l’especulació franquista a Santa Coloma per esdevenir una ciutat digna. Amb el lideratge de l’arquitecte Xavier Valls, l’any 1978 es va elaborar el Pla Popular, una experiència pionera de participació ciutadana.

El documental, gravat i ambientat en diferents espais de la ciutat acull veus diverses de l’època però també de l’actualitat. Un document que ens convida a reflexionar sobre el passat, sobre el present, però també sobre el futur de la ciutat, partint de l’urbanisme i l’arquitectura social de la ciutat.

Al documental es reflexiona sobre el passat, present i futur. Foto: Antivaho Cinematográfico

Els documentalistes es fan aquesta pregunta: “Què significa implicar-se en un món que no es deixa transformar per millorar?” Per Xavi Esteban, un dels directors, “els habitants d’aquesta pel·lícula, els de llavors i els d’ara, no es resignen a ser víctimes de la història. Prenen les regnes, s’impliquen i resisteixen.”

Què significa implicar-se en un món que no es deixa transformar per millorar?

Es recupera part de la memòria de tota una ciutat en lluita, però a la vegada es contextualitza en la ciutat i els conflictes socials i urbanístics actuals: ja sigui simulant una assemblea veïnal intergeneracional amb gent lluitadora de la ciutat que va viure el Pla Popular i d’altra que no n’havia ni sentit a parlar, o bé situant ambients i paisatges en la lluita actual per preservar el nucli antic de Santa Coloma de Gramenet a través de la plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma.

Es recull la memòria però contextualitza el conflicte social. Foto: Antivaho Cinematográfico

Del llibre a les pantalles

Perifèria s’inspira en el llibre “De suburbi a ciutat. El pla popular de Santa Coloma de Gramenet” de la periodista Odei A.-Etxearte, i també codirectora del documental. “Amb el llibre ja va sorgir la idea de fer un documental. Un cop documentada la història, a partir de la feina de recerca del llibre, tenia molt sentit donar encara més projecció a tot el que va passar”, comenta l’autora.

I és que la història del desenvolupament urbanístic i social de la ciutat “transcendeix l’àmbit local: va ser un procés de participació únic que és inspirador també avui, parteix d’una lluita veïnal molt singular que és poc coneguda fora d’aquí”, segons Odei A.-Etxearte. Cal afegir que “Xavier Valls va ser un arquitecte i un intel·lectual molt potent, que malauradament va morir de manera sobtada en l’atemptat d’ETA d’Hipercor.”

La família de l’arquitecte Xavier Valls implicats en la producció, a la foto els fills Xavi i Jordi. Foto: Antivaho Cinematográfico

Al tràiler es pot veure als fills de l’arquitecte Xavier Valls regirant documentació i fotografies en unes golfes familiars, del seu arxiu personal. La implicació de la família ha sigut molt rellevant, “un cop publicat el llibre, ho vam parlar amb la Maria Josep Olivé, la dona de Xavier Valls, i amb el Xavi i el Jordi, els seus fills”. És en aquest moment que un dels fills, en Xavi Valls, va posar en contacte a l’autora del llibre amb Xavi Esteban i Èrika Sánchez, de la productora Antivaho Cinematográfico, que “també van veure clarament que se’n podia fer un documental. A partir d’aquí, s’enceta el projecte que va començar com un reportatge i es va convertir en una pel·lícula”, afegeix Odei A.-Etxearte.

Estrenat a l’octubre

Perifèria es va visionar per primera vegada el passat 27 d’octubre en el marc de la 65 Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, sent seleccionada per participar en la secció “DOC España”.

La intenció dels directors i la productora és que es pugui veure en algun altre festival cap a la primavera i, després, en algunes sales de cinema. “La pandèmia ha complicat molt el que hauria estat un calendari lògic de projecció de la pel·lícula, i això ens ha sabut greu també per tota la gent que hi ha participat, perquè s’ha fet esperar molt. La bona notícia és que, mentre no arriba l’estrena a cinemes, es pugui veure al Canal 33” afegeix Odei.

El documental es podrà veure aquest dijous 14 de gener, a les 22.45 h al Canal 33.

L’equip

El documental ha estat dirigit per Xavi Esteban Casas i Odei A.-Etxearte, junt a la productora Èrika Sánchez i la intervenció, entre d’altres, dels fills de l’arquitecte, Xavi Valls -guió- i Jordi Valls.

Imatge: Antivaho Cinematográfico

Produïda per Antivaho Cinematográfico, amb la coproducció de TV3. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, el Màster de Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra i amb el suport de l’ICAA.

1 thought on “Perifèria, la memòria de la dignitat de Santa Coloma de Gramenet

  1. Decepcionante deje de verlo, empezó muy bien pero según iba avanzando el documental fue decayendo como santa Colomense de toda la vida no me represento ni a mi ni a otras personas que somos y defendemos a Santa Coloma de toda la vida,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *