Assemblea Plataforma Can Zam Santa Coloma

Pressió per finalitzar la segona fase del parc de Can Zam en la seva globalitat

Ciutat Ecologia

Ahir, la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam va posar pressió a l’Ajuntament amb un comunicat al qual s’hi han adherit 23 entitats. A la tarda, representants d’algunes d’aquestes entitats es van reunir amb el Consistori per conèixer el projecte que planeja l’equip de govern. Foto: redacció

El mateix dia en què estava fixada una reunió entre l’Ajuntament i les diverses entitats que conformen la Plataforma, aquesta va publicar un comunicat amb les seves reivindicacions de cara a la finalització de la fase II del parc de Can Zam -corresponent a la part envoltada de tanques més diversos espais limítrofs.

L’anunci en premsa el passat mes d’abril de l’aprovació per part de l’Ajuntament de la posada en marxa de la licitació per finalitzar la fase 2 del parc de Can Zam ha desencadenat un continu d’accions en les darreres setmanes. Arran d’aquesta notícia, i davant la manca d’informació oficial, el passat 17 d’abril, la Plataforma va convocar una assemblea general d’entitats -ja prevista abans de l’anunci de l’equip de govern municipal- amb una nombrosa participació, en la qual es van posar les bases de les accions posteriors: el manifest publicat ahir, la sol·licitud de reunió amb l’ajuntament i la proposta de campanya amb acció reivindicativa el pròxim dia 5 de juny, coincidint amb el Dia mundial del Medi Ambient.

L’endemà de l’assemblea d’entitats, l’alcaldessa, Núria Parlón, va publicar en xarxes l’anunci de la reforma del parc acompanyat d’un vídeo que la plataforma considera que “és una visió ‘retocada’ del parc que ja tenim ara mateix” i que, per tant, “no ens aclareixen res”.

El passat 17 d’abril les entitats es van unir en una assemblea de la Plataforma al mateix parc de Can Zam. Imatge: Sergi Bernal

Les entitats reclamen informació detallada i participació

En el manifest publicat ahir, signat per 23 entitats de la ciutat, la plataforma exigeix a l’equip de govern municipal la seva “participació i la de la resta de la ciutadania en l’elaboració i el destí final d’aquesta zona ara erma del parc de Can Zam”, fent valer la seva “trajectòria en defensa d’aquest espai pel gaudi i el benestar de la població de Santa Coloma de Gramenet”. Aquesta participació queda concretada de forma inicial en les següents reivindicacions:

  • Conèixer sobre el plànol el projecte del govern per aquesta segona fase del parc
  • Que s’especifiqui la superfície d’arbrat i les espècies concretes que es plantaran en aquesta segona fase per donar contingut verd al parc.
  • Conèixer com es resoldrà amb detall l’espai lliure d’arbres i quina superfície abastarà.
  • Si està previst incloure algun tipus d’equipament de divulgació de la natura, en la línia de l’Aula ambiental Isabel Muñoz.
  • Que es faci pública la data definitiva de la retirada de les tanques que envolten els 33.000 m2 erms.
  • I quin serà el destí de l’espai en què ara es troba l’antic camp de futbol del Longaron, l’espai corresponent a l’Aliaga i l’espai que ocupa ara mateix de forma provisional el Nou Institut.

La finalització de la totalitat de la segona fase haurà d’esperar

La publicació del manifest va ser l’avantsala de la reunió convocada ahir dijous, 13 de maig, al vespre entre l’equip de govern i representants de les diferents entitats que formen part de la Plataforma. La reunió segons fonts de la Plataforma va servir per conèixer, mínimament, les intencions de l’equip de govern municipal -PSC-. Serà el pròxim 18 de maig que el projecte serà aprovat per la Junta de Govern de l’Ajuntament. Un projecte del qual es van donar unes pinzellades ahir a les entitats amb el compromís de facilitar la documentació per poder-la estudiar.

Segons fonts d’entitats presents a la reunió l’arranjament anunciat pel PSC abordarà només un 15% de la segona fase del parc, tal com els va indicar el mateix tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano. Quedarà pendent, per tant, gran part de la zona interior envoltada actualment per tanques com és la coneguda com a “clariana” -el terreny on no hi ha arbrat-. Pròximament la Plataforma podrà conèixer en detall el projecte redactat per l’equip tècnic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que serà finançat amb 779.634 € a través del pla d’inversions de la Diputació de Barcelona.

Els veïns i veïnes de Santa Coloma fa més de 45 anys que reivindiquen el Parc de Can Zam com a parc verd i frondós. Segons les informacions donades, doncs, l’arranjament de la totalitat de la segona fase del Parc de Can Zam no serà, encara, una realitat.

Aquí podeu llegir el manifest complet:


Per a més informació sobre el procés que ha portat al moment actual, podeu recuperar els nostres articles previs:

Sense festivals no hi ha excuses per finalitzar el parc de Can Zam

Parc de Can Zam, repte al debat

Parc de Can Zam: demanen fixar data i pressupost per la seva finalització

Les tanques de Can Zam: Resultats de l’enquesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *