infograma, gramenet

(Re)Neix l’Infograma, mitjà de comunicació lliure a Gramenet

Ciutat

Comença amb aquest article un nou projecte que vol recuperar la capçalera i l’esperit de l’Infograma, mitjà de comunicació que va editar-se en paper, a Santa Coloma de Gramenet, de l’any 1999 al 2007.

Infograma: comunicació lliure i a Gramenet

Amb el nom d’“Infograma” (re)neix un mitjà de comunicació lliure de Gramenet que vol vetllar, d’acord amb els principis d’independència editorial i el respecte al codi deontològic de la professió periodística, per la pluralitat dels seus continguts amb una visió crítica des d’un punt de vista social, polític i cultural.

Un mitjà de comunicació adreçat al conjunt de la població, sobretot a entitats que treballen en els àmbits social i cultural, entre d’altres, i editat a través de mitjans digitals sense descartar l’edició de continguts en suport de paper. Bàsicament, partint de la redacció de notícies, articles, reportatges i altres materials referent a temes d’interès social de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, tot tenint en compte la veu de veïns i veïnes, així com del teixit associatiu dels diferents barris de Santa Coloma de Gramenet. En definitiva, es vol promoure la informació de proximitat partint de les problemàtiques socials per tal de situar-les en l’agenda pública.

La comunicació: eina per a la transformació social

Iniciem aquest projecte amb l’objectiu d’informar sobre reivindicacions veïnals, l’activitat de grups colomencs, de notícies de la ciutat que no apareixen a altres mitjans, o bé donant una veu crítica d’aquestes.

En l’actualitat, a Santa Coloma de Gramenet, existeixen molt pocs de mitjans de comunicació públics -ni ràdio, ni televisió, tan sols el butlletí setmanal de L’Ajuntament Informa-  ni privats -només El Mirall, Canal 150, SantakoTeve, entre altres, i la ingent tasca de recull gràfic de GramenetTV, junt amb diverses pàgines d’interacció a la xarxa social Facebook- a Santa Coloma de Gramenet.  Això ha portat a aquest grup de persones a dotar-se d’una eina que doni a la ciutat pluralitat i diversitat informativa.

L’adaptació als formats comunicatius actuals via mitjans digitals i audiovisuals serà una de les claus del projecte, sense descartar fer publicacions en paper de l’Infograma, que havia sortit al carrer fins a una cinquantena de vegades en aquest format en l’etapa anterior. Comencem aquest projecte amb la il·lusió que el volgueu fer vostre.

L’equip de redacció de l’Infograma. Foto: Redacció

De l’Infograma inicial a l’actual

Els finals dels anys 90 del segle passat van ser uns anys convulsos i d’auge dels moviments socials que lluitaven contra el sistema capitalista. La diversitat de moviments existents va fer que un grup de persones, vinculades a la Plataforma Aturem la Guerra, llavors contra la guerra dels Balcans -posteriorment amb vinculació a la “Xarxa” i ARA!, plataformes que aglutinaven diferents entitats de la ciutat-, s’unissin el desembre de l’any 1999 per posar per escrit i donar veu a tot allò que es movia a Santa Coloma de Gramenet. Naixia L’Infograma, un mitjà de comunicació mensual i gratuït.

Podeu veure l’hemeroteca de l’Infograma al portal web de GramenetTV

L’experiència de l’Infograma va durar fins a l’any 2007, moment en què el context, l’aparició de noves eines de difusió, junt amb el desgast personal, va portar a aturar el projecte. I és ara, el setembre de 2020, 13 anys després, que un altre grup de persones, també vinculades a diverses entitats i moviments socials de la ciutat s’apleguen per reprendre la feina que es va començar a gestar anys enrera.

GramenetTV va realitzar un resum audiovisual de la història de l’Infograma que es pot trobar al seu canal a Youtube

1 thought on “(Re)Neix l’Infograma, mitjà de comunicació lliure a Gramenet

  1. Que bé! aqui tein l’infograma de nou!! tindrà secció d’entrevistes també? i passatemps??
    de moment veig que té enquestes, està guai, però…jo al sant just vull fer un hort pels veïns i veïnes!! que per cagar els gossos ja hi ha llocs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *