Resultats de l’enquesta sobre el solar del Sant Just

Ciutat

Fa unes setmanes, a l’Infograma vam fer la primera enquesta. La pregunta era: “Què s’ha de fer amb el solar de l’antiga escola Sant just?”. Hi havia quatre opcions i aquí en teniu els resultats.

  • Una escola d’adults 20%
  • Habitatges 9 %
  • Una plaça 43%
  • Un alberg 27%

Una plaça va ser l’opció més triada, sense dubte per les ganes de disposar d’un espai obert en una zona plena d’edificis. La segona opció va ser un alberg, destinat a atendre les necessitats de la gent sense sostre i inexistent en la nostra ciutat; deu ser que som una ciutat rica. Com a tercera opció es va triar una escola d’adults. Santa Coloma de Gramenet disposa en l’actualitat de dos centres de formació d’adults, el CFA Fondo i el CFA Singuerlín. Destaca el fet que entre les quatre opcions el menys sol·licitat siguin habitatges. Una possible interpretació d’aquest resultat és que Santa Coloma està molt atapeïda i el serveis escassegen.

Habitatge per a la gent gran, aturat

El projecte fa anys que no es mou. En un principi, estava pensat fer una nova plaça amb una zona enjardinada i una cooperativa d’habitatges i serveis per a la gent gran (cohousing). Que el projecte tingués en compte la tercera edat semblava una bona idea en un barri i en una ciutat amb molta gent gran i pocs serveis.

Però tot això està per veure com acabarà, perquè la idea inicial sembla que no s’acomplirà: el projecte de cohousing està aturat perquè la “qualificació urbanística no es pot fer” (Ajuntament dixit). També se’ns ha informat que la licitació de la plaça començarà “en breu”. Fa por l’expressió “en breu” després de tants anys, però més por fa encara saber que el departament d’habitatge ha d’acabar de decidir què es farà amb l’altre part del projecte, la dels habitatges.

En tot cas, amb l’enquesta volíem saber què penseu sobre possibles usos d’espais actualment desaprofitats. Cal assenyalar, per exemple, que l’edifici de l’antiga escola Sant Just estava en desús des de l’any 2011. Un altre exemple és l’edifici CIBA, finalment utilitzat després d’anys i anys abandonat (i no entrarem a debatre sobre el seu ús final).

La ciutat, amb tota la seva complexitat, necessita serveis de tota mena. Per això, no podem deixar que espais i instal·lacions que es poden aprofitar quedin tancades i sense cap ús. I més en el cas de Can Mariner, el barri més densament poblat de la ciutat (798 habitants per hectàrea, segons l’últim anuari estadístic publicat per l’Ajuntament, el de 2018). I així ho va expressar el mateix veïnat, en sengles reunions convocades pel mateix Ajuntament a l’Associació de Veïns, on va quedar més que clar què és el que necessita i vol el barri: infraestructures per a la gent gran i espais verds. Esperem que la casa gran ho tingui molt present.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *