Sense festivals no hi ha excuses per finalitzar el parc de Can Zam

Ecologia

La Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam ha publicat un comunicat en el qual expressa que amb la cancel·lació dels concerts i festivals al Parc de Can Zam no hi ha excuses per finalitzar el parc. Tornen a demanar a l’Ajuntament la retirada de les tanques, així com fixar calendari i pressupost per la finalització i adequació de la segona fase del parc. Imatge: Mariano Pérez Mir

Els promotors dels diferents festivals i concerts previstos aquest estiu de 2021 al parc de Can Zam van donar a conèixer fa pocs dies que, com va succeir el passat any 2020, es cancel·laven els festivals programats. La suspensió és causada per les restriccions en les mesures per combatre la pandèmia de la Covid-19.

Segons considera la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam “no és una bona notícia pels amants de la música en viu. Després de tants i tants mesos sense poder gaudir d’una forma de diversió i evasió tan important, aquesta nova cancel·lació, per a una ciutat que ha patit tant com la nostra, no és una notícia que ens faci gens feliços.”. Per l’entitat “aquesta notícia posa novament sobre la taula el fet que s’ha d’acabar el parc.”

Amb l’arribada de la pandèmia ja és el segon any consecutiu que, la part envoltada per tanques a Can Zam resta sense la utilitat a la qual l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet tenia destinada. Precisament la part envoltada per tanques coincideix amb la segona fase del parc que, segons els acords assolits des de l’any 2006, han de ser la part verda i frondosa del parc tal com explicavem a Infograma el passat mes d’octubre.

Per la Plataforma “just en uns mesos en què la ciutadania colomenca més ha reclamat i ha trobat a faltar espais verds urbans, llocs on poder passar el seu temps lliure, ens trobem que el descampat en què s’ha convertit aquesta zona del parc encara semi tancada entre tanques, es presenta com un forat negre que no pot ser utilitzat sinó com improvisat aparcament, espai per rentar els cotxes, circuit per aprendre a conduir, provar floritures amb l’automòbil… però no com l’espai verd que necessita la ciutat.”

Acció al Parc de Can Zam el juliol de 2020. Imatge: Aitor Blanc

Sense festivals ara no hi ha excusa possible

L’anunci del Pacte Local per la Reconstrucció signat per les forces polítiques amb representació al consistori (PSC, C’s, ECP i ERC), en què incloïa una partida destinada a la finalització del parc, completant finalment aquesta segona fase de Can Zam, va ser acollit amb bons ulls per la Plataforma, històrica entitat de Santa Coloma de Gramenet.

La Plataforma, però, denuncia que “els mesos van passant i l’únic que sabem és que els festivals programats i que hipotequen el present del parc de Can Zam, no es portaran a terme”. Es pregunten, a més, “on són els 700.000 € promesos al Pacte Local per la Reconstrucció” per destinar a Can Zam.

Una nova oportunitat per finalitzar el parc

En el comunicat fet públic avui s’expressa amb rotunditat que “L’Ajuntament té, doncs, una nova oportunitat de posar en marxa la finalització d’aquesta segona fase del parc de Can Zam, donar-li una utilitat per la ciutadania de Santa Coloma.” Una utilitat que segons la plataforma ha d’anar lligada a “un sentit mediambientalment sostenible, que augmenti el verd de la nostra ciutat, que serveixi com a espai de lleure i com a espai natural, que ens faci sentir orgullosos com a colomencs en poder tenir finalment el parc verd i urbà que ens mereixem”.

Parc de Can Zam: demanen fixar data i pressupost per la seva finalització. Foto: Sergio Más
La Plataforma el passat mes de novembre de 2020 va demanar fixar data i pressupost per la finalització del parc. Foto: Sergio Más

Es reclama retirar les tanques, fixar calendari i pressupost

Amb l’augment dels usos dels espais verds públics com la Serra de Marina, el Riu Besòs i el Parc de Can Zam es creu que l’Ajuntament té ara temps de fer de Can Zam un espai de gaudi per a la ciutadania durant els 365 dies de l’any. Tal com diu l’entitat “la pandèmia ha obert els ulls a una nova realitat en què necessitem recuperar les ciutats per la gent”.

Per tot plegat és que la Plataforma torna a reclamar la retirada de les tanques del parc de Can Zam, la finalització i adequació de la segona fase del Parc -actualment pelada i envoltada de tanques- i la fixació d’un calendari i pressupost d’execució. Una reclamació que es repeteix com vam recollir el passat mes de novembre arrel d’una acció al parc.

Comunicat de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, de 27 de març de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *