Gramenet

Tot un mes de Fira d’Economia Solidària

Economia

La tarda del 23 d’octubre ha estat la data assenyalada per a la inauguració de la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya. Enguany, per primera vegada i a causa de la covid-19, ha canviat de format i, de ser un cap de setmana a la Fabra i Coats de Sant Andreu, ha passat a durar gairebé un mes en format virtual. (Imatges i vídeo: XES)

La Fira, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària, és l’esdeveniment més important del país pel que fa a la plasmació del mercat social català, té una projecció internacional i reuneix la gran diversitat d’experiències de les alternatives al sistema econòmic. A més, és un espai de trobada, debat i intercooperació, amb un programa d’activitats molt extens i de gran confluència de col·lectius i persones.

Són unes quantes les organitzacions colomenques que hi participen habitualment; cooperatives, associacions… persones que duen a terme la seva activitat sota el paraigua de l’economia solidària. La nostra ciutat pertany a la Xarxa de Municipis de l’Economia Solidària (XMESS), entitat constituïda el 2017 amb l’objectiu de promoure, reforçar i consolidar aquest model socioeconòmic alternatiu i de transformació del territori. A més a més, Santa Coloma està adherida al programa Municipi Cooperatiu, promogut per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, en el qual es compromet a desenvolupar un pla de treball amb activitats específiques per difondre el model cooperatiu, enfortir-lo i fomentar-lo.

Transició ecosocial

En aquesta IX edició, la FESC vol mostrar com l’ESS està contribuint a la urgent i imprescindible transició ecosocial que necessita el planeta, i reflexionar sobre els reptes que cal superar per enfortir-la.

Tal com diu l’organització: «El model androcèntric extractivista, basat en formes de dominació capitalistes, és el principal causant del canvi climàtic i la injustícia social i ambiental existent, que afecta de manera molt desigual a la població mundial en una intersecció de vulnerabilitats. Arribats a aquest punt no podem posar en dubte ni restar passives davant el caràcter biocida d’aquest model que destrueix ecosistemes sencers i desequilibra un ordre natural simbiòtic del qual depenem. La pandèmia de la covid-19 que ens ha sacsejat enguany és un dolorós exemple de les conseqüències d’aquest desequilibri.»

En aquest sentit, es fa patent la necessitat de noves formes d’actuar per fer front a la crisi socioecològica que vivim i es reconeix l’ESS com a agent clau en la recerca de respostes col·lectives. En resum «Ecologisme o barbàrie».

#AireFESC

Així doncs, entre el 23 d’octubre i el 22 de novembre, tindrem l’oportunitat de conèixer, i aportar-hi el nostre gra de sorra, quines són les propostes i quins són els projectes que s’alineen en aquest camí transformador que ens ha de portar a un escenari postcapitalista.

El lema de la Fira, «Arriba l’aire FESC», és un lema positiu, d’esperança en aquest moment difícil i la mateixa trobada ens permetrà reflexionar i aprendre sobre quin pot ser aquest camí a seguir. El tret de sortida el va posar el vídeo protagonitzat per Tomàs Molina, i la inauguració ha estat a càrrec d’una conversa entre Jeromo Aguado, pagès i pastor, activista per un món rural viu, i Marga Padilla, enginyera i programadora informàtica, autora de diversos textos de pensament crític a les tecnologies i a la societat xarxa, i una de les fundadores de Sindominio. Més tard, hi ha hagut un concert d’Ebri Knight.

Però són moltíssimes les activitats i les organitzacions expositores. Des de la Fira s’ha fet un gran esforç per poder tirar endavant amb tota la virtualitat obligada del moment, en una espècie de reconversió col·lectiva que ha donat els fruits en un web on es poden seguir en directe totes les activitats a més de conèixer les diferents experiències (de banca ètica, de consum agroecològic, de cooperatives, d’energia…) en un viatge per la xarxa. Ho podeu trobar tot aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.