Transfòbia? L’equip de govern i ‘Entenem’ no s’entenen

Feminisme

El darrer cap de setmana de novembre les xarxes socials van bullir. L’equip de govern municipal s’atrinxerava per rebatre a una associació d’aparença petita: Entenem Santa Coloma LGTBI. Divendres, l’entitat local havia emès un comunicat anunciant la decisió d’abandonar la Taula LGTB de Santa Coloma pel suport de la responsable de polítiques LGTBI de la ciutat l’actual alcaldessa  a una entitat que, segons afirmaven , “desinforma, promou el discurs d’odi i compara a les persones transgènere amb assassins, pedòfils i violadors“. L’acarnissament contra l’entitat s’iniciava gairebé 24 hores després, arran d’un llarg fil a tuiter de la mateixa alcaldessa, on es declarava feminista i no transfoba. (Imatge: Piliparra)

Manifest d’Entenem Santa Coloma LGTBI a les xarxes (el subratllat és d’Infograma)

David contra Goliat o Goliat contra David? Qui és David? Qui és Goliat?

A molta gent ens ha sorprès la voluntat de l’equip de govern, poc amant de mostrar la dissidència en el municipi, de fer públic aquest conflicte més enllà de Santa Coloma de Gramenet gràcies a les xarxes socials. El mateix primer tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano, hi denunciava el dany psicològic i moral que havien provocat a l’alcaldessa des de l’associació. Les sòcies i els socis d’Entenem han callat, encara que l’entitat i els seus representants han rebut acusacions molt greus. També han estat moltes les mostres que han tingut de suport. Cap de les parts s’ha retractat i el Departament de Polítiques d’Igualat sembla que no té, per ara, cap intenció de mediar. La mateixa assessora en Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBI s’ha posicionat al costat de l’alcaldessa a les xarxes.

Però tot conflicte té una història i un context. Aquest article intenta posar llum on sembla que només hi ha foscor i crispació. S’ha evitat posar un excés de termes i aclarir amb un glossari alguns dels conceptes més emprats en aquest conflicte.

El novembre de 2017, el Ple de l’Ajuntament aprovava una moció presentada pels grups municipals Gent d’Esquerres-ICV-EUiA, PSC, SG i Cs contra l’homofòbia. La lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia. S’aprovava amb una majoria de 26 vots dels 27 possibles. L’objectiu d’aquesta moció: “Per tal d’assolir la igualtat real, es fa inevitable qüestionar de manera transversal l’heteronormativitat que socialment i culturalment , imposa el nostre sistema heteropratiarcal pressuposant una única orientació sexual i dues identitats de gènere (home-dona) estanques”.

Fa tres anys, la relació entre l’entitat i la institució era bona, hi havia entesa. Entenem Santa Coloma LGTBI era una associació jove, activa socialment.  Havia nascut un any abans, el 2016, amb la idea de visibilitzar el col·lectiu LGTBI a l’àmbit local. Era una entitat promoguda inicialment per a la Regidora de LGTBI de l’Ajuntament i que després es va constituir com associació independent.

En aquests cinc anys, l’associació ha augmentat el nombre de persones sòcies (actualment, són 48) i el seu activisme en pro de la reivindicació, la sensibilització de la ciutadania (en especial, d’infants i joves) i l’atenció al col·lectiu. Durant la pandèmia, la seva activitat s’ha incrementat, han fet més de 30 xerrades i han mantingut l’atenció personalitzada per telèfon en cas necessari. El seu treball és voluntari i ningú percep cap remuneració. En aquests moments no disposen de suficients ingressos per llogar cap local. Abans de les vacances d’estiu, l’Ajuntament els va assignar un despatx a l’espai municipal Pompeu Lab del qual no han pogut fer ús perquè el centre és tancat a causa de la pandèmia.

El tuit de la discòrdia

Aparentment, la discòrdia esclata aquest 17 novembre quan l’alcaldessa Parlon manifesta amb un tuit  la seva enhorabona a la presentació de la  pàgina web de la  Alianza Contra el Borrado de las Mujeres, coneguda a xarxes com ContraBorrado. Una setmana després, el 24 de novembre, des de la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGTBI s’emet un comunicat de rebuig a aquesta publicació a tuiter. En el document s’assenyala que la lluita trans mai esborrarà a les dones perquè la lluita és comuna. També des del Consell Nacional LGTBI s’insta als ajuntaments impulsors de la Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya, com és el cas de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a un posicionament ferm i una reflexió sobre la coherència en fer públiques aquestes manifestacions tan allunyades de la defensa dels drets de les persones transgènere i de les seves famílies.

El Consell Nacional LGTBI és l’òrgan català consultiu i de participació que delibera sobre les polítiques en matèria LGTBI. Les seves propostes i recomanacions no són vinculants, però les administracions públiques (com els ajuntaments) han d’explicar perquè no les apliquen. Hi formen part una quarantena d’entitats, les principals d’aquest sector, Entenem encara no hi forma part, però és probable que ho faci en un futur proper. Sorprèn que l’alcaldessa colomenca no respongués a aquestes crítiques com sí ho va fer quan l’associació local es va manifestar en el mateix sentit.

Posteriorment, el 27 de novembre, Entenem emet un comunicat on informa de la seva decisió d’abandonar la Taula LGTB de Santa Coloma fins que no hi hagi una retracció pública de la piulada per part de la institució. Val a dir que l’alcaldessa és, actualment, la responsable de polítiques LGTBI de la nostra ciutat. Segons el document, ContraBorrado promou el discurs d’odi i compara les persones transgènere amb “assassins, pedòfils i violadors”. Vegem un parell de piulades fetes per l’entitat, posteriors a la polèmica:

Tuits de l’Alianza Contra el Borrado de las Mujeres

La tinenta d’alcaldessa Petra Jiménez, regidora de polítiques LGTBI en el 2017 (any de la moció), els acusa d’haver fet un atac per l’esquena i dir moltes mentides. Potser perquè el comunicat posa en qüestió el feminisme de l’alcaldessa si se l’acusa de transfòbia.

Identitat segons el sexe o autodeterminació?

L’Alianza Contra el Borrado de las Mujeres es defineix com una aliança feminista pels drets de les dones basats en el sexe que lluita per eliminar qualsevol forma de discriminació de dones i nenes a conseqüència de substituir la categoria de sexe per la d’identitat de gènere. Són contràries a que qualsevol mascle pugui “autodeterminar-se” dona només amb la seva paraula com a tràmit. D’acord amb el seu posicionament, l’autodeterminació posa en risc els drets de les dones i les nenes basats en el seu sexe. L’Alianza s’oposa a que el gènere s’introdueixi a les lleis com una “identitat” i es protegeixi per sobre del sexe. Defensen que el gènere només és un conjunt de normes, estereotips i rols que se’ns imposen socialment a les persones segons el nostre sexe, En cas que s’admeti el gènere com a identitat, diuen que això implicaria essenciar-lo, la qual cosa afavoriria la subordinació on es troben les dones i anul·laria tota possibilitat de lluitar contra les imposicions que el gènere comporta.

No se’ns escapa que la seva pàgina webapareix quan des del Ministerio de Igualdad, presidit per Irene Montero (Unidas Podemos), s’està elaborant una Llei per a la Igualtat Plena i Efectiva per a les Persones Trans on es recull el dret a l’autodeterminació de gènere. Dita llei recull que les persones podran canviar registralment el sexe del DNI amb una “declaració de la identitat sentida” a partir dels 16 anys, sense que hagin d’aportar informes mèdics o psicològics. Les xarxes socials van plenes aquests dies d’enfrontaments entre diferents corrents feministes. Entre els que consideren que garantir els drets de les persones trans posa en risc totes les lleis que eviten específicament la discriminació de les dones (és el cas de ContraBorrado) i els que defensen l’aprovació de la llei per tal de millorar la situació d’aquest col·lectiu, un dels més vulnerables.

Entre les defensores de la Llei, hi ha la diputada socialista i activista trans Carla Antonelli (a la foto, de Fernando Olmeda, quan va venir a Santa Coloma), que en 2016 va visitar Santa Coloma. Segons ella, l’oposició a alguns punts de la llei relacionats amb els drets de les persones trans expressats per integrants socialistes a la Comissió d’Igualtat que elaborava la llei, no són un corrent majoritari al partit sinó individual. El PSOE, segons afirmava en una entrevista feta el juliol de 2019 per la publicació El Salto, està per la despatologització de la transsexualitat. Tanmateix, aquesta afirmació ha estat qüestionada per alguns sectors arran del filtratge  a les xarxes socials d’un document intern dels socialistes, datat el juny de 2020 i que pot ajudar a entendre el posicionament de Núria Parlon.

La bretxa entre l’equip de govern municipal i Entenem va més enllà d’una picabaralla local. El suport a l’alcaldessa té una alta repercussió en el municipi però sembla diluir-se quan es surt de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. No hem d’oblidar el tacticisme polític: en aquest moment el PSOE i Unidas Podemos tenen un govern de coalició a l’Estat espanyol.

Per l’associació colomenca Entenem, la Llei és necessària, la reclamen i la valoren de justícia històrica. S’oposen a la patologització de les persones trans que suposa la necessitat de peritatges psicològics, mèdics i legals a fi que una persona pugui mostrar-se amb el seu gènere sentit. Segons afirmaven en una recent col·laboració a Infograma “La patologització és un mecanisme de discriminació que neix gràcies als patrons d’un sistema dual i heteropatriarcal que culmina com una expressió més de violència de gènere, com ho són també els tractaments mèdics. Per sort, ja som moltes les que hem començat a qüestionar aquesta adaptació obligatòria al sistema”.

Entenem entendria que el subjecte del feminisme són les dones, independentment dels òrgans sexuals que es tinguin, i que és abusiu pensar que un individu s’autodefinirà com a dona per tal de triomfar en algun esport, aconseguir un lloc de feina o entrar a banys o presons de dones i cometre una violació. Consideren que l’autoidentificació no és un caprici o un acte de voluntat, sinó que és una cosa amb la qual es neix i es mor. Tampoc l’associació considera les dones trans com una part privilegiada del patriarcat en tant que són o han estat homes amb els seus privilegis. Tot el contrari, defensa que el col·lectiu trans és víctima del patriarcat. Finalment discrepa de l’afirmació que la incorporació de dones trans als grups feministes provocarà el control o la destrucció per part seva.


Glossari

La identitat de gènere és al marge del sexe biològic, al·ludeix a la percepció subjectiva que té un individu de si mateix . Ens sentim dones, homes o d’un gènere que no necessàriament s’identifica amb aquesta concepció binària.
Transgènere és una persona que se sent  d’un gènere diferent  al que li van atribuir per les seves característiques físiques (el que  s’identifica com a sexe). Un individu es pot sentir dona al marge que els seus òrgans sexuals s’identifiquin amb el sexe  masculí.
Transsexual al·ludeix al sexe  amb el qual es s’hi neix. La persona se sap amb un sexe físic equivocat i pot optar per canviar-lo.
LGTBI és l’acrònim emprat per referir-se col·lectivament a les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals, Intersexuals. També es pot trobar amb Q+, en referència a Queer i qualsevol altre tipus d’orientació sexual o identitat de gènere.
Transfòbia és la discriminació, la intolerància i els sentiments negatius vers les persones del col·lectiu trans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *